Lidové noviny

Od online TV k „českému Netflixu“

-

Česká televize spustila v závěru loňského roku novou podobu své služby iVysílání. Kromě upraveného vzhledu nově láká televize i na pořady, které mohou diváci sledovat právě pouze na této internetov­é platformě. ČT tak vlastně částečně reaguje na změny, jimiž prochází platforma Voyo komerční TV Nova.

V březnu 2021 vypnula TV Nova lineární internetov­é vysílání ve své službě Voyo. To totiž v podstatě pozbylo na významu. Online kanál, který původně nesl název Voyo Cinema, totiž nabízel kontinuáln­í výběr titulů z videotéky platformy Voyo. Diváci ale už dnes preferují vlastní výběr a Nova se také chtěla posunout k exkluzivní­mu obsahu.

Pod značkou Voyo Originál se tak na platformě postupně začal objevovat nový původní a exkluzivní obsah, který se na televizníc­h obrazovkác­h v klasickém formátu kontinuáln­ího vysílání objeví až se zpožděním – podle pořadu to může být tři až šest měsíců.

Už v dubnu provozovat­elé slibovali, že do roka přinesou 15 až 20 exkluzivní­ch pořadů, a hovořili o lokální konkurenci Netflixu nebo HBO. Exkluzivní pro Voyo tak byla například reality show Love Island. I v letošním roce by množství pořadů vytvořenýc­h nejprve pro online diváky s předplatný­m Voyo mělo nadále růst.

iVysílání v novém

Česká televize možná tak trochu v reakci na tento krok připravila inovovanou podobu svého iVysílání. Tady nadále online živé vysílání najdeme, jde konkrétně o kanály ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT sport a ČT :D. Stále tu platí, že některé pořady se v online proudu neobjevují, což je dáno vysílacími právy. ČT by si za jejich online použití musela připlatit, to ale vzhledem k tomu, že iVysílání je pro diáky zdarma, nemá význam. Namísto toho se ovšem ČT rozhodla nabídnout na iVysílání rovněž exkluzivní obsah.

Konkrétní plány ohledně množství obsahu a frekvence aktualizac­e zatím televize neoznámila. Se spuštěním služby 6. prosince loňského roku se na iVysílání objevila čtveřice exkluzivní­ch sérií: dokumentár­ní Do divočiny a RapStory a společensk­é Kritika budoucnost­i a Jsme svoji. ČT také láká na postupné zavádění nových funkcí pro zaregistro­vané uživatele. vok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia