Lidové noviny

Sportovní nadšení se může prodražit

- LUDĚK VOKÁČ

Pro sportovní nadšence je situace na poli online streamovan­ých služeb snad ještě méně přehledná než pro fanoušky filmové a seriálové. V podstatě neexistuje (a to platí celosvětov­ě) žádná jednotná platforma, která by pokrývala většinu toho, co se ve světě sportu děje. Ano, sportovníc­h kanálů vysílá spousta a ty nejpopulár­nější samozřejmě zájemci najdou v nabídce mnoha služeb placených televizí, ani ty ale některé konkrétní sporty nevysílají.

V Česku si například sportovní diváci oblíbili nabídku O2 TV, ve které telekomuni­kační operátor postupně zprovoznil několik vlastních sportovníc­h kanálů, včetně jednoho zaměřeného na fotbal a jednoho na tenis. Jenže lidé jsou v podstatě odkázáni na to, co O2 nabídne: před časem si firma rozzlobila třeba fanoušky formule 1, když z nabídky kanálů ve svých rozšířenýc­h balíčcích vyřadila oba kanály Sport TV, jež má na našem území na přenosy ze světa F1 práva.

Le Mans za 250 korun

Zrovna fandové formule 1 mají možnost zakoupit si předplatné přímo od samotného pořadatele, platforma F1 TV jim dává přístup ke všem tréninkům, kvalifikac­ím, závodům, ale také k historické­mu archivu přenosů a dalšímu obsahu. F1 TV stojí necelých 50 eur na sezonu, tedy něco přes 1200 korun. Pro toho, kdo si už platí soubor jiných kanálů kvůli ostatním sportům, je to další náklad navíc. A není to řešení pro každého, jelikož komentář je tu samozřejmě anglický.

Fanoušci motorsport­u ale patří k těm obecně šťastnější­m: podobně se dá pořídit třeba přístup k přenosům šampionátu vytrvalost­ních závodů FIA WEC, kam patří i slavná čtyřiadvac­etihodinov­ka v Le Mans. V aplikaci se dá koupit přístup na sezonu nebo jen na samotný závod 24 hodin Le Mans. Jeho sledování vyšlo v uplynulém ročníku na 250 korun.

Podobnou šanci mají i fanoušci některých dalších konkrétníc­h sportů či sportovníc­h soutěží. Nejlépe jsou na tom v tomto ohledu americké sportovní ligy. I v Česku je možné pořídit předplatné NHL.tv, a to za 15 dolarů (cca 320 korun) měsíčně nebo 65 dolarů (1400 korun) na sezonu. Na basketbalo­vou NBA lze koukat už za 451 korun na sezonu, to má ale divák přístup ke třem zápasům měsíčně. Za sledování jednoho týmu zaplatíte 1200 korun za sezonu, kompletní přenosy všech zápasů začínají na roční částce 2300 korun. Obdobně jsou k dispozici streamy z baseballov­é MLB.

Při prvním pohledu na stránku TennisTV.com může zaplesat i srdce tenisového fanouška, ovšem jen do chvíle, než zjistí, že jsou tu k dispozici pouze turnaje nižších úrovní, grandslamy a další vrcholné akce v nabídce chybí. Fanoušci ženského tenisu mají v případě streamů smůlu kompletně. Pohled do seznamu broadcaste­rů odhalí, že v Česku má práva na přenosy O2 TV, a nikde jinde tedy nejspíš ženský tenis nenajdete.

Sázejte a pustíme vám zápas Totéž platí pro mnoho dalších sportovníc­h soutěží a akcí. Fotbalové ligy, včetně evropských pohárů nebo různých šampionátů. Evropský hokej? Bojové sporty? Nebo třeba olympiáda? V těchto všech případech musí fanoušci vlastně hledat, kde se bude co vysílat, a doufat, že to bude u některého z „jejich“poskytovat­elů.

Existují cesty, jak z toho ven, ale opět platí jak pro který sport a kterou akci. Přenosy na vyžádání nabízí například služba Eurosport Player, jež vyjde na 129 korun měsíčně nebo 639 korun ročně. Ani tady ale není nabídka sportů kompletní, byť je tradičně velmi bohatá.

Další možností jsou přenosy sportovníc­h událostí na platformác­h sázkových kanceláří. K nim mají přístup jen diváci starší 18 let a sázkové kanceláře si kladou různé podmínky, za nichž přenosy svým klientům zpřístupní. Může jít třeba o určitý zůstatek na účtu či prosázenou částku v daném období. A opět – zdaleka ne všechny sázkové kanceláře nabídnou pokrytí všech sportů, nabídka se i tady liší službu od služby.

Fanoušci sportu to mají se sledováním svých oblíbených událostí mnohdy ještě obtížnější než „obyčejní“diváci. Pokud se nespokojí s běžnou nabídkou sportovníc­h kanálů, musí často hledat individuál­ně a někdy si i hodně připlatí.

V podstatě neexistuje, a to platí celosvětov­ě,

žádná jednotná platforma, která by pokrývala většinu toho, co se ve světě

sportu děje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia