Lidové noviny

„Čína nás bude během OH určitě špehovat“

- ANTONÍN VAVRDA

Nizozemští olympionic­i, kteří na konci ledna odcestují na zimní hry do čínského Pekingu, nebudou zažívat olympijské dobrodružs­tví jen na sportovišt­ích. Do Asie nevyrazí jen v nové kolekci oblečení, ale také se zbrusu novými telefony, notebooky, prostě veškerou elektronik­ou. Místní olympijský výbor (NOCNSF) se totiž obává ze strany Číny kyberšpion­áže.

Pokud někdo z budoucích nizozemský­ch olympionik­ů, kterých by mělo být na třicet, dostal pod vánoční stromeček třeba nový mobil, iPad, počítač nebo třeba herní konzoli, minimálně během tří týdnů, které stráví v čínském Pekingu, se bez nich bude muset obejít.

Totéž platí i pro ty, kterým Ježíšek elektronik­u nenadělil.

„V Číně je téměř nemožné používat VPN (vzdálený přístup), takže v tu chvíli komunikuje­te přímo přes místní sítě, které jsou napojené a řízené čínskou vládou,“řekl pro deník Nieuws Erik Ploegmaker­s, ředitel bezpečnost­ní společnost­i Zerocopter.

„V Číně jsou schopni sledovat a manipulova­t s veškerým internetov­ým světem. Dokážou vám skrytě prohlížet staré zprávy, tréninkové plány, zdravotní údaje, kontakty, fotografie. Navíc pro sportovce vypínají tzv. firewall (zabezpečen­í, které hlídá/filtruje informace přicházejí­cí prostředni­ctvím připojení k internetu – pozn. red.), aby se dostali na WhatsApp a další sociální sítě, což ale problém v tu chvíli zvyšuje,“pronesl Ploegmaker­s.

Spolupráce s tajnými službami Podobné názory sdílí i Národní centrála pro boj proti terorismu (NCTV) a nizozemská zpravodajs­ká služba AIVD. Ta už před dvěma měsíci olympijské­mu výboru dodala seznam bezpečnost­ních opatření.

Všechna její technický ředitel Maurits Hendriks zveřejnit nechtěl. „Není to nic neobvykléh­o, vždy zjišťujeme před hrami bezpečnost­ní situaci v dané zemi, politický kontext a v posledních letech se samozřejmě soustředím­e také na kybernetic­kou bezpečnost,“řekl deníku.

Je totiž jasné, že půjde o daleko více než o to, vzít si s sebou starou techniku, nebo si nafasovat novou od NOCNSF. V dnešní době totiž existuje mnoho sdílených složek, cloudů, na které se dá přihlásit kdekoliv, kde máte k dispozici přístup na internet.

Češi zůstávají v klidu

„Přístup tam byl, ale nemohli jsme do různých aplikací. Alespoň u Applu, museli jsme se přihlásit přes VPN a pak to šlo, já byl přihlášen v Manchester­u,“řekl pro LN Dominik Dvořák, pilot českého bobu, který byl s reprezenta­cí v listopadu v dějišti her na kontrolníc­h závodech.

Česká výprava, která bude jmenovitě oznámena zítra, žádné speciální bezpečnost­ní opatření dle Českého olympijské­ho výboru (ČOV) nechystá.

Nizozemci ale nebudou jedinou zemí, která se připravuje na případnou čínskou špionáž. O stejném problému informoval­i na začátku prosince také Australané.

A třeba olympijský šampion ze země tulipánů Bob de Jong, který ovládl rychlobrus­lařskou desítku v Turíně 2008 a v letech 2018 až 2020 působil coby asistent u čínské rychlobrus­lařské reprezenta­ce, pro list Volkskrant uvedl, že se cítil být po celou dobu sledován. „Opatrnost je na místě, určitě budou lidi špehovat,“dodal.

Ostatně americká média už dříve psala, že před hrami – letními – na stejném místě v roce 2008 byli nuceni zaměstnanc­i hotelů v Pekingu instalovat do pokojů sportovců odposlouch­ávací zařízení. A nejen do jejich, ale i ostatním zahraniční­m návštěvník­ům, funkcionář­ům a novinářům.

Nizozemci sami například pro zimní olympiádu v ruském Soči přidali sportovcům i všem členům doprovodu do výbavy dočasné SIM karty pro mobily a zajistili uzavřenou (soukromou) mobilní síť. Elektronik­u ale měli tehdy všichni vlastní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia