Lidové noviny

Zeman, Dlouhý, ČNB a Goldmani

- ISTVÁN LÉKO

Vladimír Dlouhý (68) je podle ČT24 kandidátem prezidenta Miloše Zemana na guvernéra České národní banky (ČNB). Jiřímu Rusnokovi (61) končí v červnu jeho druhý mandát, znovu kandidovat nemůže. Dlouhý od chvíle, kdy v roce 1997 přišel o ministersk­ý post (1989 až 1992 byl federálním ministrem

SHORT

hospodářst­ví a pak ministrem průmyslu a obchodu v kabinetu premiéra Václava Klause), již dlouho touží po jakékoliv slušné funkci. Málokdo z běžných občanů ví, že Dlouhý od září 1997, tedy už skoro 25 let, pracuje jako regionální poradce pro největší americkou investiční banku Goldman Sachs. Jenže jeho ambice poradenstv­í zjevně neuspokoji­lo. V roce 2004 chtěl být eurokomisa­řem, ale vláda do Bruselu vyslala Vladimíra Špidlu. O pět let později se pokusil získat stejnou funkci, ale eurokomisa­řem se stal Štefan Füle. Podíváme-li se s odstupem času na výkon obou českých eurokomisa­řů, dnes už snad můžeme říct, že kdyby vlády tenkrát vsadily na Dlouhého, udělaly by lépe.

V roce 2012 se neúspěšně pokoušel kandidovat na českého prezidenta. Od května 2014 sice šéfuje Hospodářsk­é komoře, jenže tato funkce je pro něj pouze čestná, jeho hlavním zaměstnání­m je konzultačn­í činnost pro Goldman Sachs. Dlouhý si v roce 2020 vyběhal u premiéra Andreje Babiše, aby jej vláda nominovala na generálníh­o tajemníka OECD, ale nezískal ji.

Se Zemanem se znají více než 30 let a dodnes prý mají skvělý vztah. Otázka je, zda jej prezident do ČNB vyšle. Hlava státu stojí před důležitou volbou, jelikož v době rostoucí inflace bude muset pečlivě zvažovat, koho do vedení centrální banky dosadí, protože drastické zvyšování úroků sice vyhovuje bankám, ale ne podnikům a obyvatelst­vu. Mezi podnikatel­i už začíná převládat názor, že ideálním guvernérem by byl člověk, který prosadí rychlé zavedení eura a přestane „zachraňova­t“českou ekonomiku růstem sazeb. Nejsme ostrovem uprostřed oceánu, ale integrovan­ou ekonomikou v rámci EU, ať se nám to líbí, nebo ne. Je Dlouhý takovým člověkem? A vydělá na tom Goldman Sachs?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia