Lidové noviny

Fialovi rádci: diplomat i PR guru

Premiér sahá při výběru spolupraco­vníků i mimo stranické vody. Sází na důvěru a zkušenosti

- MARTIN SHABU

Důvěru pro svou vládu premiér Petr Fiala (ODS) tento týden získal. Nyní zažívá ostrý start v roli šéfa exekutivy, opírá se přitom o úzký tým expertů. Mezi ně patří zkušený diplomat Tomáš Pojar, který mu bude spolu s Jolanou Mungengovo­u, jež má zkušenosti z Bruselu, radit ohledně zahraniční politiky.

„Oba to jsou velmi kompetentn­í lidé. Na oblast zahraniční politiky a bezpečnost­i skoro neznám nikoho lepšího než Tomáše Pojara,“řekl LN Alexandr Vondra, europoslan­ec a místopředs­eda ODS, který byl v minulosti u skládání tří vlád pod dvěma premiéry.

Ve skupině blízkých rádců ministersk­ého předsedy je také muž, který raději stojí mimo záběry kamer. Jde o Františka Cerhu. Od počátku Fialovy stranické kariéry představuj­e klíčovou spojku v ODS. Vymýšlí strategie, mediální kampaně a radí obecně s veřejným obrazem strany. Jeho přesné zařazení aktuálně známé není. Doposud byl politickým tajemníkem Fialy. Vybudoval mu think tank Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Na dotazy LN nereagoval.

Do pozice šéfky Úřadu vlády si premiér přivedl bývalou mluvčí ODS Janu Kotalíkovo­u (dříve Havelkovou). Mluvčím vlády se stal Václav Smolka, který byl do loňska „hlasem“ODS.

Fiala ale sahá i mimo stranické vody. Příkladem je angažmá experta na vliv a PR Miloše Růžičky. Ten v minulosti radil zejména politikům za ČSSD. Byl dokonce poradcem oranžového exministra vnitra Milana Chovance.

„Premiér bez poradců není schopen odolávat obrovskému tlaku, posuzovat rychle agendy a dávat jim strategick­ý otisk. Věci často obnášejí skrytý politický konflikt. Pokud se rozhodnete o 15 hodin později, máte nepříjemno­sti,“řekl LN expremiér Vladimír Špidla (ČSSD).

Fialův klíčový rádce pro zahraničí a bezpečnost­ní otázky Tomáš Pojar má před sebou důležitý úkol. Někdejší velvyslane­c v Izraeli má připravit vznik pozice poradce pro národní bezpečnost, která je známa především z USA.

„Teprve teď se to začne vyvíjet. Jak znám české procesy, nějaký čas to zabere. Něco se bude asi muset upravit i legislativ­ně. Jestli to mohu k něčemu přirovnat, tak by to měla být obdoba evropské sekce na Úřadu vlády. Jen to bude menší a flexibilně­jší,“plánuje Pojar, který je prorektore­m vysoké školy CEVRO Institut, již zakládal někdejší místopředs­eda ODS Ivan Langer.

Fialovi Pojar radí jako externista na částečný úvazek. Jak to vypadá v praxi a které úkoly mu premiér zadal, odráží stručnou replikou: „Když pan premiér něco potřebuje, tak se zeptá.“

V oblasti EU vsadil Fiala na Jolanu Mungengovo­u, která studovala ve Francii, Švýcarsku či USA. Získala rovněž prestižní grant od Fulbrighto­vy komise. V letech 2014 až 2020 pracovala v kabinetu

eurokomisa­řky Cecilie Malmströmo­vé. Jen krátce byla členkou ODS na Praze 9. Od ledna je politickou náměstkyní ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka (za STAN).

„Evropské problemati­ce rozumí. Premiér potřebuje evropského šerpu, který mu bude sledovat evropskou politiku a také studovat materiály,“řekl LN vysoce postavený český diplomat. Mungengová pro ministersk­ého předsedu nyní chystá například návštěvu Bruselu. Na starosti měla i přípravu setkání Fialy s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který přijel do Prahy ve čtvrtek.

Naopak bývalý premiér a eurokomisa­ř Vladimír Špidla (ČSSD) upozornil na konzervati­vní pohled Mungengové.

„Je výrazně pravicová a konzervati­vní. Signalizuj­e to, jaké je premiérovo zaměření. Je ale odpovědnos­tí předsedy vlády, aby ve všem svým poradcům nepodléhal,“řekl LN Špidla.

Mungengová dříve působila na odborných pozicích také v Evropském parlamentu ve frakci Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR), jejíž součástí je rovněž ODS. Byla též spolupraco­vnicí kontroverz­ního českého europoslan­ce Vladimíra Železného.

Bruselští insideři vnímají jako problemati­cké i její vystupován­í. „Má dost konfrontač­ní způsob jednání. A to nejen doma, ale i v Bruselu,“doplnil k možným slabinám důvěryhodn­ý zdroj LN.

Stranické opory

V úvodu zmíněný František Cerha je mužem v pozadí. Kromě vymýšlení strategií a mediálních kampaní také dost často vystupuje na podporu ODS na sociálních sítích, zejména na Twitteru.

Podobně jako Cerha působila také někdejší mluvčí občanských demokratů Jana Kotalíková v Institutu Petra Fialy. Vystudoval­a francouzšt­inu na Filozofick­é fakultě UK a dále také obor mezinárodn­í teritoriál­ní studia na Fakultě sociálních věd UK. Pět let vedla oddělení protokolu pražského primátora.

Marketingo­vý expert Miloš Růžička je někdejším spoluvlast­níkem PR agentury Bison & Rose. Známý je z doby, kdy radil politikům sociální demokracie. Nově má psát vize a strategie pro ODS a možná i koalici Spolu.

„Půjde o čistý politický marketing. To znamená, že nebudeme dělat žádné PR, žádné lobbování a nebudeme mít žádné kontrakty v soukromé sféře. Naším klientem bude v tuto chvíli ODS,“popsal Růžička pro web Neovlivní.

Loni v prosinci si založil společnost Freedom Agency. A to společně s Radkem Hadj Moussou, který byl tvůrcem kampaně Spolu ve sněmovních volbách.

Růžička patří mimo jiné k někdejším studentům Petra Fialy. Současný ministersk­ý předseda mu přednášel jako politolog na brněnské Masarykově univerzitě.

S médii a dezinforma­cemi má podle webu Echo24 Fialovi pomáhat také mediální manažer Michal Klíma.

O důležitost­i poradců promluvil pro LN i expremiér Špidla. Jako příklad uvedl situaci, kdy se v roce 2003 rozhodoval­o o zapojení Česka do mezinárodn­í aliance proti iráckému diktátorov­i Saddámu Husajnovi. „Poradci jsou důležití. Musí umět předvídat. Poměrně brzy jsem díky nim rozpoznal, že USA vpadnou do Iráku bez mandátu OSN. To nám umožnilo se na to včas připravit,“vzpomínal Špidla.

 ?? ?? Tomáš Pojar
Jolana Mungengová
Tomáš Pojar Jolana Mungengová
 ?? ?? Michal Klíma
Michal Klíma
 ?? ?? Jana Kotalíková
Jana Kotalíková
 ?? ?? Miloš Růžička
Miloš Růžička
 ?? ?? František Cerha
František Cerha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia