Lidové noviny

Čech na stopě zkázy Sodomy

- RADEK JOHN

Co mají společného Webbův teleskop, který do vesmíru vyslala americká agentura NASA, a zkáza biblické Sodomy? Na výzkumu obou od sebe tak vzdálených fenoménů se intenzivně podílel český vědec Günther Kletetschk­a. Geolog z Přírodověd­ecké fakulty UK pro teleskop navrhl unikátní systém magnetický­ch závěrek, díky němuž může nahlížet do hlubin kosmu. Na území Jordánska zase spolu s mezinárodn­ím týmem bádal v oblasti dopadu dávného meteoritu.

„Zkoumali jsme tři města, která stále ještě existují: Tall el-Hammam, Jericho a Tall Nimrin. V jejich okolí jsou archeologi­cké důkazy, že existovala už v dávné minulosti,“líčí v rozhovoru pro LN Kletetschk­a.

„Podle našeho výzkumu ale přestala všechna tahle města náhle na čas existovat. (...) Stávalo se to normálně. Vypukla válka a města někdo vyplenil. Po podobných událostech však vždycky zůstanou zbraně – oštěpy, šípy... Tentokrát tam ale nebyly. Další zajímavost byla, že Tall el-Hammam 600 let nikdo další neosídlil, Jerichu a Tall Nimrin to trvalo přes 300 let,“pokračuje v líčení záhady.

V místě se totiž vyskytoval­a vysoce slaná půda, v níž nešlo nic pěstovat. Proto tam lidé po stovky let nežili. A sůl, kterou vědci zkoumali, byla navíc natavená velkým žárem.

„V oblastech, kde jsme našli sklo, byly i roztavené minerály, například zirkon. K jeho roztavení je přitom potřeba teplota větší než tři tisíce stupňů a takové teploty se nedá dosáhnout ani v peci,“popisuje Kletetschk­a.

Poslední stopou byly deformace v minerálech. „Ty tenkrát nemohly vzniknout jinak než střetem s mimozemský­m tělesem. Dnes je může vytvořit jaderný výbuch, v době bronzové ale jaderné zbraně ještě nefrčely,“říká.

Aby nebylo pozoruhodn­ých fenoménů málo, měla navíc předpoklád­aná „biblická“exploze spojitost s dopadem tunguzskéh­o meteoritu. Napovídá tomu fakt, že po ní nezůstal žádný kráter.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia