Lidové noviny

Dušek: Omikronu je teď nejvíc mezi mladými

-

Vlna pandemie omikronu bude vrcholit příští a přespříští týden, na konci ledna už bude zřetelný pokles. Do nemocnic pak může přibývat za pět až deset dní podle různých scénářů 500 až 900 covid pozitivníc­h lidí denně. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. Za čtvrtek přibylo do celorepubl­ikových statistik 11 675 pozitivně testovanýc­h denně, z nichž přes 3000 bylo v Praze. Nárůst počtu případů v metropoli tak zřejmě už příští týden dosáhne maxima.

Podle Duška je nutné sledovat i další parametry šíření viru. Zastavil se například pokles podílu pozitivníc­h ze všech testů a znovu roste. U diagnostic­kých testů, tedy u lidí s příznaky, znovu překročil 25 procent. Nejvíce se nákaza, stejně jako při nástupu vlny varianty delta šíří mezi mladými lidmi do 29 let, kteří mají nejvíc kontaktů a zároveň jsou nejméně očkovaní.

Od konce loňského roku klesá počet hospitaliz­ovaných, ve čtvrtek jich bylo 1900, 350 z nich ve vážném stavu. Do nemocnic se pacienti dostávají se zpožděním pěti až deseti dní od data nákazy.

Dle realistick­ého scénáře, který počítá s méně vážným průběhem onemocnění u nakažených omikronem, bude v nemocnicíc­h zhruba 50 až 70 procent osob proti vlně delta. Najednou tak může být až 5000 hospitaliz­ovaných s covidem. Rizikové modely počítají až se šesti miliony nakažených, přičemž by milionu z nich hrozil vážný průběh, predikují stejnou nebo i mírně horší naplněnost nemocnic než na podzim při vlně delty. Tehdy bylo maximálně 9500 hospitaliz­ovaných v jeden den.

Reinfekcí bude dál přibývat Dušek připomněl, že nemocnice nyní nejsou prázdné, zhruba 30 procent v nich tvoří pacienti po léčbě covidu-19, kteří dál potřebují lékařskou péči. Problémy by tam mohly v některých krajích nastat, přestože omikron dle dostupných dat způsobuje menší zdravotní dopady. „Pokud bude dva a půl až třikrát tolik nakažených než při deltě a nemocnice jich bude potřebovat dva a půl až třikrát méně, tak je to pořád stejný počet,“dodal.

Šéf zdravotnic­kých statistiků upozornil, že poroste počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test. „Nová varianta mnohem pravděpodo­bněji proráží postinfekč­ní imunitu a ty průlomové reinfekce začínají narůstat a zřejmě porostou dál,“dodal. K dennímu počtu záchytů je tento týden zhruba desetina navíc opakovanýc­h nákaz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia