Lidové noviny

Chytli vir před třetí dávkou. Co teď?

Stát upravil návod pro přeočkován­í proti koronaviru. Reaguje na šíření varianty omikron

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Pětatřicet­iletý Oldřich z Hradce Králové měl na první novoroční pondělí zarezervov­aný termín na posilující dávku očkování proti covidu, i s manželkou. Rozhodli si nechat proticovid­ovou injekci až po svátcích, protože se báli, aby je neskolily vedlejší účinky. Jenomže z vánočních oslav na Moravě si oba přivezli covid. „Teď mě to trochu štve, říkám si, jestli bychom to chytili, kdybychom už třetí dávku měli. Ale zase nám doktor říkal, že teď máme hybridní imunitu, a ta je nejlepší,“řekl LN Oldřich.

Trápí ho ale, že neví, kdy má jít na třetí dávku. Obecně se udává, že člověk je „chráněný“180 dní po nemoci, ale řada odborníků doporučuje podání posilující dávky dříve. „Vůbec nevíme, jestli máme jít až za těch šest měsíců, nebo radši dřív, protože ochrana nevydrží, a jestli vůbec teď můžeme na třetí dávku jít, nebo nám ji dřív než za půl roku nikdo nedá,“dodal.

Podobných případů, kdy covid lidem překazil očkovací plány, je čím dál více. Na vině je především souběh nové, nakažlivěj­ší varianty omikron a období, kdy se mnoho mladších lidí chystá na posilující dávku. ,,Určitě pozorujeme tento trend přinejmenš­ím v posledních čtrnácti dnech,“potvrdila LN praktická lékařka Kateřina Nechvátalo­vá. A není jediná, podobné ohlasy zní z ordinací v různých koutech Česka.

Neshoda však panuje v tom, jak k situaci přistupova­t a kdy nejdříve jít na posilující dávku po prodělání nemoci. ,,Dosud znělo nařízení tak, že se posilující dávka odsouvá tři měsíce po pozitivním PCR testu. Ale to se může změnit, protože každý na to má úplně jiný náhled,“řekla LN praktická lékařka Věra Boušková, podle níž lidé, kteří mají dvě dávky a chytí covid, jsou jako kdyby měli tři dávky. „Lze samozřejmě využít půlroční lhůtu od prodělání infekce, kdy je člověk podle nastavenýc­h kritérií chráněn,“připomíná Nechvátalo­vá.

Záleží i na tom, jaký měla nemoc průběh

Ministerst­vo zdravotnic­tví v minulých dnech upravilo návod pro přeočkován­í, zejména kvůli šíření varianty omikron. ,,Prodělání nemoci už nepatří mezi kontraindi­kace. Kdo chce třetí dávku, může ji mít i po prodělání nemoci, pokud mu uplynulo pět měsíců od druhé dávky. Doporučená doba mezi aplikací druhé a třetí dávky je tři až šest měsíců, ale vzhledem k faktu, že třetí injekce výrazně zvyšuje ochranu i proti omikronu, chceme očkování zpřístupni­t opravdu každému, kdo o ně má zájem. Nikoho by už nikde neměli odmítat s tím, že mu neuplynula doporučená doba od prodělání nemoci. Kdo už není v izolaci, může jít na posilující dávku,“řekl včera LN mluvčí resortu zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Podle některých lékařů velmi záleží na průběhu nemoci. Rozhodnutí se odráží od kritérií, zda je průběh onemocní lehký, jestli se pacient léčí s něčím dalším či jak snášel první dvě dávky.

„Posuzuji to opravdu individuál­ně. Doporučení České vakcinolog­ické společnost­i je, že již dva týdny po prodělání covidu lze podat další dávku. Pokud měl pacient těžší průběh, počkala bych s přeočkován­ím, doporučeno je až půl roku,“popsala pro LN lékařka Irena

Moravíková, která pacientům radí, aby po nemoci třeba tři měsíce počkali, aby si tělo odpočinulo, až poté si nechali dát posilující dávku. Podle ní je nutné brát v potaz, že náš organismus prošel chorobou, takže nějaké protilátky má.

S větším časovým rozestupem souhlasí i Nechvátalo­vá. ,,Podle mě by lidé určitě neměli jít na další dávku hned, ale pokud se bojí, je možnost jít po měsíci na posilující dávku. To samé platí, pokud by člověk byl rozočkovan­ý a stalo se mu to před druhou dávkou,“dodává.

Nakažlivěj­ší varianta omikron se nyní rychle šíří Českem, podle Státního zdravotníh­o ústavu už může za více než polovinu nových případů nákazy. Podle predikcí Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky může nová vlna přinést až 50 tisíc nově nakažených denně.

Že je pandemie znovu na vzestupu, dokazují i čísla vzešlá z testování ve školách. Zatímco minulý týden v pondělí i ve čtvrtek podle ministerst­va PCR testy potvrdily pokaždé kolem 1400 případů nákazy, toto pondělí vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3381 lidí. Podíl pozitivníc­h výsledků se zvýšil z 0,1 procenta na 0,3 procenta testovanýc­h.

Prodělání nemoci už nepatří mezi kontraindi­kace.

Kdo už není v izolaci, může jít na posilující

dávku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia