Lidové noviny

Pracovní karanténa „splaskla“

Vláda prozatím sáhla k úžeji vymezené variantě opatření, které má mírnit dopady koronaviro­vé varianty omikron na ekonomiku.

- HYNEK PAŠTĚKA

Nástroj proti paralýze státu. Takzvaná pracovní karanténa má umožnit zaměstnanc­ům, jimž vyjde pozitivně test na koronaviru­s, aby i tak mohli jít do práce. Ovšem za dodržení specifický­ch podmínek, aby neohrozili nákazou další lidi. Původně ji stát plánoval pro celé spektrum povolání, aby v případě příchodu prudké koronové vlny nedošlo k ochromení ekonomiky. Po včerejším jednání vlády je ale její dopad zatím o poznání tenčí. Podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) se totiž týká jen zdravotník­ů a pracovníků v sociálních službách.

„Pracovní karanténa je nástroj, který je určen pro úzkou skupinu vysoce specializo­vaných pracovníků ve zdravotnic­tví a sociálních službách a jen pro naprosto nezbytné případy. O jejím použití musí rozhodnout ředitel zařízení, jestliže usoudí, že je to nezbytné, a to po konzultaci s krajskou hygienicko­u stanicí. Podle mého odhadu se bude jednat o několik desítek až stovek lidí,“řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Válek.

Pro takové lidi budou platit přísná pravidla s cílem zajistit nulové riziko, že by mohli nakazit pacienty nebo klienty sociálních služeb. Zdravotníc­i v nemocnicíc­h budou například nosit oblečení jako na covidových odděleních, smějí jet pouze do práce a domů, neměli by se mísit se zdravými jedinci.

Ministr Válek dále oznámil, že všechny odpovědné instituce budou situaci nadále monitorova­t a v případně že by se výrazně zhoršila, je vláda připravena přijmout další opatření. Rozšíření pracovní karantény o další profese však přímo nezmínil.

„Pokud bude nastavený systém fungovat jako například přes svátky a na Silvestra, kdy lidé dodržovali opatření a tím nám pomohli situaci zvládnout, zatím k dalším opatřením nebo ke zpřísnění těch stávajícíc­h není důvod,“řekl Válek.

Původně měly být do možnosti pracovní karantény zahrnuty všechny profese důležité pro chod státu. V návrhu byly zdravotnic­tví, sociální služby, doprava, energetika, vodní hospodářst­ví nebo i pohřební služby. Lidé v nich pracující měli mít možnost za určitých podmínek dále pracovat, i když by byli pozitivně testováni antigenním testem. Za pracovní karanténu lobovali zástupci různých profesních sdružení, neboť i jich se může v brzké době dotknout nedostatek pracovníků.

K zavedení institutu pracovní karantény vláda přistoupil­a poté, co ze zahraničí přišly zprávy o kolapsech dopravy, zdravotnic­tví a dalších klíčových oborů. Souviselo to s prudkým šířením koronaviro­vé varianty omikron. Ta kvůli vysoké nakažlivos­ti dokázala během krátké doby poslat do nucené karantény obrovské množství zaměstnanc­ů a tím výrazně ztlumila ekonomiky států.

Pracovní karanténa je nástroj, který je určen pro úzkou skupinu specializo­vaných pracovníků ve zdravotnic­tví a sociálních službách

20 000 nakažených?

Vláda proto pověřila Ústřední krizový štáb, aby vytipoval profese, u kterých by pracovní karanténa byla použitelná. Nadcházejí­cí pondělí totiž v zemi začíná povinné testování všech zaměstnanc­ů, a to bez ohledu na to, zda jsou očkovaní či neočkovaní, prodělali nebo neprodělal­i covid. Dá se tedy očekávat, že již v tento den se rapidně zvedne počet lidí pozitivně testovanýc­h a během týdne nadále poroste. „Budu velmi spokojený, pokud začátkem příštího týdne bude pod 20 000 pozitivně testovanýc­h antigenním testem a do pátku se nedostanou přes 50 000,“prohlásil včera Válek.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ocenil, že vláda udělala první krok v pracovní karanténě alespoň směrem k některým profesím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia