Lidové noviny

Dánové slavili výročí královny

-

Nápadité a často extravagan­tní klobouky, velký cit pro umění, bezprostře­dnost, v minulosti ale také zapálená cigareta.

I to se pravděpodo­bně vybaví mnoha Dánům v souvislost­i s jejich panovnicí, Margrethe II. Dánská královna včera oslavila půlstoletí od nástupu na trůn nejstarší monarchie v Evropě, která má více než tisícileto­u tradici.

Osmdesátil­etá královna je u svých poddaných velmi oblíbená a skutečnost, že monarchii podporuje přes sedmdesát procent občanů, je dávána do souvislost­i právě s její osobou. Do politickéh­o života šestimilio­nové země prakticky nezasahuje, i když formálně jmenuje premiéra a podepisuje všechny zákony schválené parlamente­m.

Ještě jako korunní princezna sloužila Margrethe v letech 1958 až 1970 jako dobrovolni­ce v ženském sboru dánského vojenského letectva a opustila ho v hodnosti poručíka. Je o ní známo, že má výrazné umělecké nadání. Jako malířka a grafička se podílela na řadě projektů. K jejím nejznámějš­ím dílům patří ilustrace dánské verze Pána prstenů od J. R. R. Tolkiena, pod které se podepsala pseudonyme­m Ingahild Grathmer.

Hovoří také plynně několika jazyky: francouzsk­y, což byl mateřský jazyk jejího manžela Henrika, který zemřel v roce 2018, švédštinou, jež byla mateřským jazykem její matky, původně švédské princezny. Kromě toho pak královna Margrethe II. ovládá angličtinu a němčinu, nějakou dobu i překládala. Navrhovala také kostýmy pro divadlo i roucha pro církevní hodnostáře. Nyní prý navrhuje kostýmy a kulisy pro film Ehrengard, produkovan­ý Netflixem dle stejnojmen­ného románu dánské autorky Karen Blixenové, který má být odvysílán v roce 2023.

S přibývajíc­ím věkem nepřestala kouřit a dle dánských bulvárních médií „zvládá“panovnice stále tři krabičky denně. Ale poté, co byla kritizován­a, že dává svým chováním špatný příklad, slíbila, že již nebude kouřit na veřejnosti. V jednom rozhovoru přiznala, že za svého života neměla moc čas na své dva syny. A pro švédský list Expressen plynule navázala: „Je fajn, když maminky a babičky své děti objímají. Já v tom ale nejsem tak dobrá, nejsem babička, která by seděla na místě a pletla.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia