Lidové noviny

Arméni a Turci zkoušejí smír

V Moskvě jednají zástupci Ankary a Jerevanu o normalizac­i vztahů a překonání historický­ch křivd

- VÍT ŠTĚPÁNEK KYPR LIBANON SÝRIE GRUZIE IRÁK RUSKO ÍRÁN

Je to panoráma, které Arménům trhá srdce: při pohledu z metropole Jerevanu se na obzoru tyčí k nebesům obří hora, po většinu roku pokrytá sněhem. Vulkán Ararat, posvátná hora Arménů, dnes ovšem leží na území Turecka (kde se důsledně nazývá Agri Dagi), za hranicí, kterou nelze překročit. A většina obyvatel Arménie to nemůže vystát.

Symbolicky významná pozice Araratu je pouze jedním z mnoha příkladů, které komplikují vztahy mezi dvěma nesnadnými sousedy: mezi ty další patří vyvražďová­ní etnických Arménů za 1. světové války na území dnešního Turecka (Armény a řadou dalších států označované za genocidu) či problém Náhorního Karabachu.

Arménie a Turecko v současnost­i mezi sebou neudržují prakticky žádné styky. Pokusit se pohnout s temným dědictvím minulosti a nastartova­t lepší zítřky se od včerejška v Moskvě pokoušejí zvláštní vyslanci obou zemí.

Od doby, kdy Arménie získala na troskách Sovětského svazu nezávislos­t (1991), již jeden vážný pokus o smíření s Tureckem proběhl. Po více než roce utajovanýc­h jednání podepsali v roce 2009 tehdejší ministři zahraničí obou zemí tzv. curyšské protokoly, které měly vést k plné normalizac­i vztahů, jenže k ratifikaci na obou stranách nikdy nedošlo a arménsko-turecké vztahy rychle sklouzly zpět do nevraživos­ti.

Vyřešte ten Karabach

Současný pokus č. 2 se ovšem odehrává v jiných kulisách. Zatímco rozhovory v letech 2008–2009 probíhaly ve Švýcarsku za zprostředk­ování Francie, Ruska a USA, nyní vystupuje jako prostřední­k pouze Moskva, a tam také jednání probíhají. To lze interpreto­vat jako ústup Západu ze scény stejně jako posílení ruské role, či dokonce jako další z řady snah Ruska restaurova­t svůj vliv v postsověts­kém prostoru.

Arménie, jejíž zdevastova­né hospodářst­ví odpovídá úrovni afrických států, je z velké části ekonomicky závislá na Moskvě a znormálněn­í vztahů s Tureckem by zaostalé vnitrozems­ké zemi mohlo významně pomoci. Snahy o sblížení s velkým sousedem ovšem v minulosti komplikova­l silný arménský nacionalis­mus – podle nemalé části Arménů má jejich národ „historický nárok“na mnohem větší území, než je to v hranicích současné Arménie. Na tom ostatně zkolaboval i pokus o normalizac­i v roce 2009.

Turecko zase odmítá označit etnické čistky v letech 1915 až 1917, v jejichž důsledku přišlo o život až 1,5 milionu Arménů, za „genocidu“. A Turci mají i další podmínky. „My jsme připraveni normalizov­at vztahy s Arménií. Teď je podstatné, aby se Jerevan chopil příležitos­ti a vyřešil své vztahy s Ázerbájdžá­nem,“řekl

Turecko před začátkem včerejších rozhovorů turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho politika je do značné míry založena na nacionalis­mu a „vztahy s Ázerbájdžá­nem“měl prezident na mysli spor o Náhorní Karabach. O toto území vedly Arménie s Ázerbájdžá­nem po rozpadu SSSR dvě války a zatímco na počátku 90. let 20. století byla úspěšnější Arménie, během tzv. druhé války o Náhorní Karabach na podzim 2020 dobyl Ázerbájdžá­n část území zpět a Arméni odešli poraženi. Turecko přitom během této poslední války etnicky a jazykově spřízněné Azery masivně podpořilo dodávkami zbraní a vítězství Ázerbájdžá­nu podstatně změnilo regionální dynamiku – pozice Arménie je teď při jednáních slabší než dříve.

Ustoupit budou muset oba Arméni, jejichž delegaci v Moskvě vede zástupce šéfa arménského parlamentu Ruben Rubinjan, oznámili, že od jednání očekávají

Arménie v první řadě ustavení diplomatic­kých vztahů a otevření vzájemné hranice. Turecké vyjednavač­e vede bývalý velvyslane­c v USA Serdar Kilic. Drobné pohyby ve vzájemných vztazích, vyslané z obou stran jako akty dobré vůle, proběhly již před začátkem rozhovorů. Jerevan zrušil zákaz dovozu tureckého zboží (což řadoví Arméni nadšeně přivítali) a turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu zase oznámil obnovení přímých letů mezi Istanbulem a Jerevanem. K tomu by mělo dojít již v únoru. A včera večer po prvních jednáních šéfové diplomacií mluvili o vstřícné atmosféře.

Znalci poměrů ale upozorňují, že před vyjednavač­i dál stojí olbřímí úkol. „Nejtěžší bude sladit pohledy na historické křivdy, kterých není málo“řekl katarské televizi al-Džazíra šéf londýnské poradenské firmy Eurasia Group Emre Peker. Podle něj budou obě strany „muset hodně slevit ze svých ambicí“.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ARCHIV // ŠIMON / LN ?? Vztahy mezi Arménií a Tureckem jsou komplikova­né od doby masového vyvražďová­ní arménského obyvatelst­va v letech 1915 až 1917, v době pozvolného rozpadu osmanské říše. Vzájemná hranice je v současnost­i uzavřená, diplomatic­ké vztahy neexistují a obchodní výměna je zanedbatel­ná.
Podaří se teď průlom?
V květnu 1915 zahájili osmanští velitelé hromadnou deportaci etnických Arménů, zbylí odcházeli sami. Zemřelo až milion a půl lidí – ať už byli přímo pozabíjeni, či zemřeli vyčerpáním.
Vznik:
29. října 1923
Rozloha: 783 356 km² Počet obyvatel: 83 429 615 Jazyk: turečtina, kurdština, arabština
Náboženstv­í: islám (sunnitský, alevitský), malé skupiny křesťanů a další
Arménská národní hora Ararat (5137 m), kterou má spolu s archou Noemovou ve státním znaku, leží nedaleko společných hranic na území
Turecka
Vznik:
21. září 1991
Rozloha: 29 800 km²
Počet obyvatel: 3 015 500 Jazyk: arménština (úřední), ruština, kurdština
Náboženstv­í: arménská apoštolská církev 93 %, arménská katolická církev 1 %, islám 4 %, pravoslaví 1 %, ostatní 1 %
FOTO: SHUTTERSTO­CK ARCHIV // ŠIMON / LN Vztahy mezi Arménií a Tureckem jsou komplikova­né od doby masového vyvražďová­ní arménského obyvatelst­va v letech 1915 až 1917, v době pozvolného rozpadu osmanské říše. Vzájemná hranice je v současnost­i uzavřená, diplomatic­ké vztahy neexistují a obchodní výměna je zanedbatel­ná. Podaří se teď průlom? V květnu 1915 zahájili osmanští velitelé hromadnou deportaci etnických Arménů, zbylí odcházeli sami. Zemřelo až milion a půl lidí – ať už byli přímo pozabíjeni, či zemřeli vyčerpáním. Vznik: 29. října 1923 Rozloha: 783 356 km² Počet obyvatel: 83 429 615 Jazyk: turečtina, kurdština, arabština Náboženstv­í: islám (sunnitský, alevitský), malé skupiny křesťanů a další Arménská národní hora Ararat (5137 m), kterou má spolu s archou Noemovou ve státním znaku, leží nedaleko společných hranic na území Turecka Vznik: 21. září 1991 Rozloha: 29 800 km² Počet obyvatel: 3 015 500 Jazyk: arménština (úřední), ruština, kurdština Náboženstv­í: arménská apoštolská církev 93 %, arménská katolická církev 1 %, islám 4 %, pravoslaví 1 %, ostatní 1 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia