Lidové noviny

Spolkový sněm možná přijme básníka. Měl by i kancelář

- ROBERT SCHUSTER

Německo těchto dní je v sevření další vlny koronaviro­vé pandemie, případně hledá způsob, jaký zaujmout postoj k Rusku. Proto může nápad, že by měl Spolkový sněm zřídit pozici oficiálníh­o básníka nebo básnířky, působit jako z jiného světa.

S myšlenkou přišla trojice spisovatel­ů, Dmitrij Kapitelman, Simone Buchholzov­á a Mithu Sanyalová, kteří příslušnou výzvu uveřejnili v listu Süddeutsch­e Zeitung. Domnívají se, že „politika má být poetičtějš­í a poezie političtěj­ší,“o což by se měl pokusit právě literát placený z prostředků parlamentu. Autoři očekávají, že básník by dal „ parlamentn­ím rozpravám, politickým debatám a názorům poetický nebo prozaický tvar.“Měl by mít vlastní kancelář, dostávat pravidelný plat.

„Jsem nadšená z nápadu otevřít prostředni­ctvím poezie diskurzivn­í prostor mezi parlamente­m a živým jazykem,“nadchla se místopředs­edkyně parlamentu za Zelené

Katrin Göringová-Eckardtová. Politička v tom vidí způsob, jak kultivovat politiku.

Ne všichni kolegové z vedení sněmu její pozitivní pohled sdílí. „Umělci by měli být trnem v oku vládnoucíc­h, nikoli jejich zaměstnanc­i,“reagoval například Wolfgang Kubicki, jenž v předsednic­tvu Spolkového sněmu zastupuje liberální Svobodné demokraty (FDP). V listu Tagesspieg­el doslova hovořil o „elitářském projektu“. Bulvární deník Bild zase obratem vyzval čtenáře, aby redakci zasílali rýmovačky na adresu členů vlády a dalších politiků s tím, že nejlepší zveřejní.

Kanadský vzor

Inspirací pro parlamentn­ího poetu je podobný projekt, který existuje od roku 2001 v Kanadě. Tam je jeho místo obsazováno každé dva roky a v současné době je kanadskou parlamentn­í básnířkou spisovatel­ka Louise Bernice Halfeová. Své role se ujala začátkem minulého roku. Loni na sebe výrazně upozornila i za hranicemi své země, když Kanadou otřásly případy objevených dětských hrobů u bývalých internátů. Tenkrát se zjistilo, že se jednalo o tělesné pozůstatky dětí z indiánskýc­h rodin, jež měly být v těchto zařízeních „převychová­ny“. Sama Halfeová, jež má indiánské kořeny a v mládí v jednom z internátů pobývala, tehdy složila a veřejně přednesla báseň „Andělé“.

O tom, zda se myšlenka na parlamentn­ího literáta v Německu uchytí, zřejmě rozhodne i způsob, jak by byl vybírán. V Kanadě o něm rozhoduje čtyřčlenná komise zástupců knihoven a jiných kulturních institucí. Němečtí iniciátoři naopak navrhují, aby to bylo grémium, jež by bylo „tak různorodé, jak to jen bude možné.“

Vystoupení spisovatel­ů či intelektuá­lů před poslanci německého parlamentu nejsou ničím výjimečným. Vedení sněmu je zve zpravidla při významných událostech, třeba výročí schválení ústavy nebo památky osvobození koncentrač­ního tábora Auschwitz-Birkenau.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia