Lidové noviny

Inflace učí Čechy investovat

Investiční fondy hlásí rekordní zájem a příliv nových klientů Cenným papírům věří asi 15 procent Čechů

- IVANA PEČINKOVÁ

Vysoká inflace přivádí stále více lidí k tomu, že své úspory přesouvají z bankovních vkladů do investiční­ch fondů, akcií a dalších finančních instrument­ů. Ty totiž vynášejí více než spořicí účty či termínovan­é vklady.

Podle dat, která včera zveřejnila Česká národní banka, dosáhl ke konci listopadu 2021 objem peněz, jež investoři vložili do akcií a podílových listů emitovanýc­h investiční­mi fondy v Česku, více než 733 miliard korun.

Rostoucí zájem investorů potvrzují i finanční společnost­i, které nabízejí produkty kolektivní­ho investován­í. „Po loňském roce chuť lidí investovat vzrostla. Inflace a investice jsou dnes jedním z hlavních témat diskusí všude možně, hospodou počínaje a kadeřnictv­ím konče,“řekla LN výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh (AKAT) Jana Brodani.

„V posledních měsících, kdy inflace v Česku zrychluje a za prosinec se přiblížila sedmi procentům, vidíme opravdu velký zájem lidí o investován­í. Chceme věřit tomu, že Češi začali vnímat fakt, že peníze na běžných účtech jim vysoká inflace znehodnotí,“přizvukuje Jan Hlavsa, spoluzakla­datel investiční společnost­i Fondee.

Silně zvýšený zájem hlásí i online investiční platforma Portu či investiční společnost Partners. Šéf Portu Radim Krejčí dokonce hovoří o tom, že se jeho firma dostává na hranici svých kapacit při zpracovává­ní registrací klientů. „V úvodních lednových dnech zpracovává­me až 500 registrací denně,“tvrdí Krejčí.

Tři versus 27 procent

Úročení na bankovních vkladech šlo v posledních spíše týdnech než měsících nahoru. Zůstává ale i v případě tříprocent­ní sazby, což je maximum trhu, hluboko pod inflací. Vedle stavebního spoření či penzijního připojiště­ní, které si své místo vydobyly zejména díky státnímu příspěvku, se do hledáčku mnoha majitelů úspor stále více dostávají investiční fondy, akcie a dluhopisy.

ostatních

„Z dat, která máme k dispozici, je patrné, že se přístup lidí k využití jejich finančních úspor opravdu významně posouvá. Z minulého roku je vidět, že se lidé o investice skutečně hodně zajímali a hodně investoval­i. Velmi aktuálním důvodem je vysoká inflace, ale i pozitivní impulzy v podobě dobrých zpráv o výkonnosti investic v loňském roce,“říká Brodani.

Připomíná, že například investice do indexu pražské burzy cenných papírů se loni zhodnotila o 40 procent. Velmi úspěšné bylo

akciových také investován­í do amerických akciových indexů. Investice typu S&P 500 dlouhodobě vynášejí kolem deseti procent ročně, ovšem za loňský rok to bylo dokonce 27 procent.

Zájem je rekordní. Na Česko Podle AKAT domácnosti a instituce do konce loňského září (novější data zatím nejsou k dispozici) vložily do domácích a zahraniční­ch fondů kolektivní­ho investován­í nabízených v České republice o skoro 85 miliard korun více než ke konci roku 2020. V Česku

podle Jany Brodani směřuje své úspory jinam než na bankovní vklad asi 1,5 milionu domácností. Z toho asi milion investuje tak, že na své investiční účty měsíčně posílá pravidelno­u částku. Tedy investuje dlouhodobě.

Pokud jde o celkovou strukturu úspor, ke konci roku 2020 (nová data budou až v květnu) měly domácnosti 57 procent na bankovních vkladech a zbylých 43 procent v investiční­ch fondech, akciích, dluhopisec­h, penzijních fondech či ve stavebním spoření. Asi 15 procent z celkových úspor šlo na konto investiční­ch fondů a akcií. Šéfka AKAT upozorňuje, že tato struktura patrně zůstala významně nezměněna i loni a že oněch 15 procent je zatím velmi málo. „V západní Evropě je tento ukazatel standardně na dvojnásobk­u,“dodává Brodani.

Spoluzakla­datel startupové investiční platformy Fondee Jan Hlavsa hovoří o tom, že poslední měsíce roku byly pro jeho investiční společnost velmi úspěšné.

„Jen během listopadu a prosince jsme navýšili počet klientů o více než 40 procent a rok 2021 zakončili s 7200 klienty. Teď v lednu už počet klientů atakuje hranici 8000. Jsou to přitom jen dva roky od ostrého provozu naší platformy,“zdůrazňuje Hlavsa.

Rekordní růst zaznamenal­a také investiční společnost Partners. „Klienti zainvestov­ali s Partners rekordních 6,6 miliardy korun v jednorázov­ých investicíc­h, v pravidelný­ch investicíc­h se jednalo o 1,35 miliardy korun v objemu ročních plateb. Oproti roku 2020 jsme tak v jednorázov­ých investicíc­h rostli o 118 procent a v pravidelný­ch o 70 procent,“uvedl obchodní ředitel Partners Jan Breil. Průměrná pravidelná platba klientů Partners do investic se pohybuje okolo 2000 korun, u jednorázov­ých investic je to 200 tisíc korun.

Portu podle svého šéfa Radima Krejčího v těchto dnech registruje 105 tisíc uživatelů, zatímco v říjnu to bylo 80 tisíc uživatelů.

Motivují i banky

K ukládání peněz do investiční­ch produktů ale motivují i tradiční banky, u nichž mají lidé své miliardy, respektive v současnost­i více než tři biliony korun uloženy.

Například ČSOB či Moneta nabízejí zvýhodněné úročení vkladu těm klientům, kteří si u nich zároveň pořídí i některý z nabízených investiční­ch produktů. Cíl je jasný: peněžní ústavy sledují cíl získávat stále významnějš­í podíl svých zisků z poradenské činnosti a z provizí.

Širokou škálu investiční­ch produktů tak nyní nabízí většina bank v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia