Lidové noviny

Německý účet za Green Deal

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN

Evropská centrální banka otevřeně připustila, že zelená transforma­ce má proinflačn­í vliv a energie hned tak nezlevní.

A Němcům teprve nyní začíná docházet, co vlastně je vypnutí jádra bude stát.

Velkou pozornost především německých, ale i evropských a světových médií vyvolal tento týden projev Isabely Schnabelov­é, představit­elky Německa v exekutivní radě Evropské centrální banky (ECB). Projev je důležitý v tom, že německá centrální bankéřka v něm v zásadě tvrdí, že prudký nárůst cen energií je hlavním faktorem zvyšující se inflace a že to není jenom jev dočasný a krátkodobý, ale nejméně střednědob­ý.

Vysoké ceny energií tu zůstanou dlouho, protože jsou důsledkem boje s klimaticko­u změnou, který svět začal brát vážně a který je a má být prioritou. Prioritou politicky, regulatorn­ě, ale hlavně prostředni­ctvím finančních trhů i politiky centrálníc­h bank. V rámci toho, že vlády budou tlačit dopředu energetick­ou transforma­ci, mají fiskálně chránit zranitelné skupiny obyvatelst­va před energetick­ou chudobou.

Schnabelov­á cituje OSN, která říká, že globální emise CO2 musí podle pařížské dohody klesat o 7,6 procenta ročně. Jenže v roce 2020 – kdy se globální ekonomika kvůli pandemii prakticky zastavila – se snížily jen o 5,8 procenta. Pouze 21,5 procenta globálních emisí je zatím kryto povolenkam­i a jen čtyři procenta povolenkam­i dražšími než 40 dolarů. Aby se do roku 2050 dosáhlo nulových emisí, musí stát nejméně 75 dolarů.

Cenový, nebo inflační šok? Cena povolenek v Evropské unii těchto úrovní již dosahuje a podle Schnabelov­é je to důkazem toho, že EU bere své závazky vážně. A protože finanční trhy prý berou boj s klimatem vážně také a navíc jsou globální, tak se to podle ní projevuje v USA. Tam nyní těžba z břidlic navzdory vysoké poptávce moc neroste, protože těžební firmy v důsledku environmen­tální politiky bank a finančních trhů neinvestuj­í.

Schnabelov­á nicméně přiznává, že nové investice do obnoviteln­ých zdrojů budou trvat a ještě dlouho nepokryjí růst poptávky. Tranzitní období se potáhne a účty za energie hned tak neklesnou. Zelená transforma­ce proto bude podle Schnabelov­é posilovat nerovnováh­y na trhu. Takže zkrátka: ECB oficiálně říká, že zelená tranzice je strukturál­ně proinflačn­í, a to na dlouho.

Na serveru Eurointell­igence.com k tomu dodávají, že Němcům až teprve nyní začíná docházet, že nemohou opustit jádro, uhlí a plyn najednou. To, že zelená transforma­ce je strukturál­ně proinflačn­í, ale nepochopil­i doposud.

Konečně ECB přestala předkládat optimistic­ký scénář o tom, že zvýšení cen je přechodné a dočasné a že za to mohou změny v německé DPH apod. Dopady na různé skupiny obyvatelst­va budou oproti 70. létům minulého století jiné. V Německu je inflace mezi pěti až šesti procenty, ale penze letos v Německu neporostou ani nominálně, takže důchodci zaznamenaj­í velký reálný propad příjmů.

ANALÝZA

Rýsuje se rozdíl mezi cenovým a inflačním šokem. Na cenové šoky centrální banky reagovat nemají, ovšem na inflační trendy pochopitel­ně ano.

Dražší energie i potraviny Německý elektorát je fanouškem zelené transforma­ce, ale zároveň odpůrcem inflace. Teprve nyní začíná Němcům docházet, že vypnutí jádra bude hodně stát.

Další důležitá kategorie pro zelenou ideologii je zemědělstv­í. Němečtí komentátoř­i většinou vyčítají straně Zelených, že se vzdala ministerst­va dopravy (tedy částečně „ministerst­va aut“) výměnou za resort zemědělstv­í. Ale zemědělstv­í bude dalším bitevním polem zelené agendy, protože se chystá v rámci boje s klimatem velké omezování stavů dobytka, což bude do budoucna další inflační faktor.

Energie a potraviny jsou většinou považovány za volatilní a nejsou počítány do takzvané jádrové inflace. Pokud jsou ale předmětem strukturál­ních změn delší dobu, nelze už nárůst těchto cen považovat za volatilní faktor, protože ohlášená transforma­ce k bezemisní politice má trvat 20 až 30 let.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia