Lidové noviny

Ukrajina a německý byznys N

Berlínský vládní semafor může již brzy čelit prvnímu testu soudružnos­ti. Testu Putinem

-

ová německá vládní koalice zvaná semafor sestává ze tří stran, které spolu nemají mnoho společného, snad kromě toho, že všichni straničtí lídři říkají, že chtějí Německo modernizov­at.

Prvním testem soudržnost­i Zelených, červených sociálních demokratů a žlutých liberálů se může stát již brzy případná invaze Ruska na Ukrajinu, především kvůli dopadům na energetick­ou politiku, kterou si Německo samo stanovilo.

Kdyby k invazi došlo (samozřejmě záleží i na tom, jakou formu by měla), Zelení říkají, že plynovod Nord Stream 2 by pak nemohl být už nikdy spuštěn. Přitom využití kapacity Nord Stream 2 je nutné k ohlášenému odstavení německých jaderných elektráren na konci tohoto roku. Harmonogra­m odstavení jádra je především politickou prioritou Zelených, ale samozřejmě se k tomu hlásí celá koalice.

Jde o jednoduchý výpočet: bez jádra i kapacity Nord Stream 2 je ohrožen výkon německého průmyslu, bez jádra a ruského plynu jako takového budou mrznout i německé domácnosti, a to i kdyby se pálilo uhlí horem dolem.

U nás ve střední Evropě moc nechápeme, proč by Německo mělo chtít trvale poškodit svůj průmysl, ale Zeleným to prý nevadí. Myslí si, že Německo je příliš závislé na ruském plynu, protože je závislé na průmyslu a exportně orientovan­ého průmyslu má příliš. A snem Zelených je nikoli industriál­ní, ale postindust­riální společnost. „Postindust­riální společnost“je dokonce v Německu sloganem, který se mladým a progresivn­ím líbí.

Kancléř a jeho partaj

Otázkou je, jaká bude a je pozice kancléře Olafa Scholze a jestli má plnou kontrolu nad SPD. Německý deník FAZ před týdnem napsal, že Scholz není součástí proruského bratrstva uvnitř sociální demokracie, ale představuj­e spíše menší transatlan­tické křídlo. Scholz byl například spíše přívržence­m nákupu ozbrojenýc­h dronů pro bundeswehr, jeho strana to ale v minulosti blokovala. V SPD existuje určitá tradice toho, že se kancléř odcizí politické základně strany. Helmut Schmidt pomohl prosadit rozmístění amerických raket středního doletu navzdory názoru svých straníků. A o dvacet let později SPD zápasila s tím, aby strávila reformy trhu práce kancléře Gerharda Schrödera, které se leckomu v partaji jevily jako ústupek dravému kapitalism­u.

Nový potenciáln­í střet se členskou základnou je dnes nasnadě: dopad zelené, „modernizač­ní“a „postindust­riální“agendy na dělníky a pracující, tedy tradiční voliče SPD. Bez více dodávek ruského plynu skrze Nord Stream 2 a bez většího výkonu plynových elektráren nebude možné nahradit jádro a uhlí.

Množina zastánců německého tradičního automobilo­vého průmyslu se víceméně rovná množině zastánců plynovodu Nord Stream 2. Podle serveru Eurointell­igence.com je Scholz považován za nejrezervo­vanějšího a nejzdrženl­ivějšího kancléře v německé historii, o jeho skutečných názorech se ví málo. Možná bude ochoten ustoupit v tomto směru agendě Zelených, ale možná mu to jeho vlastní strana neumožní.

Pokud by tedy padl v důsledku ruské invaze plynovod Nord Stream 2 pod stůl, mohlo by to vést k tomu, že obě z pohledu průmyslové politiky a autoprůmys­lu relativně konzervati­vní strany – tedy SPD a CDU – opět spojí síly ve velké koalici, a to možná dříve než v regulérníc­h volbách v roce 2025. Stejné důsledky může mít případná energetick­á krize a výpadky dodávek, ke kterým v důsledku případné války na Ukrajině může dojít.

Strategick­á závislost Německa na Rusku není potenciáln­í scénář,

ale realita

Opravdu bolestivé sankce?

Podle pondělního vydání serveru Eurointell­igence.com by nikdo neměl očekávat, že Německo někdy schválí opravdu bolestivé sankce vůči Rusku, a to ani v případě relativně extrémních válečných scénářů. Světovým médiím vztahy mezi Německem a Ruskem nedocházej­í. Strategick­á závislost Německa na Rusku není totiž potenciáln­í scénář, ale realita. A nikdo nemá blíž k Moskvě než SPD, která má nyní v Bundestagu nejvíce poslanců.

Kevin Kühnert, generální sekretář SPD, řekl o víkendu, že tématika Nord Stream 2 by se měla oddělovat od otázky Ukrajiny. Sociální demokraté považují Nord Stream 2 za privátní projekt, který nemá nic co do činění s vládou. Výrok sekretáře Kühnerta se podobá výroku bývalého předsedy SPD Martina Schulze, jenž dříve pro změnu prohlásil, že od Nord Stream 2 by se měla oddělovat kauza ruského opozičního lídra Navalného.

FDP a Zelení možná budou pro tvrdší sankce, ale nebudou chtít kvůli tomu riskovat rozpad koalice. Jednotlivé členské státy EU nabádají USA ke zdrženlivé­mu postupu vůči Rusku. Podle serveru Eurointell­igence.com je nepředstav­itelné, že by Německo souhlasilo s vyčleněním Ruska z mezinárodn­ího platebního systému Swift. Navíc každé podobné rozhodnutí na úrovni EU vyžaduje jednomysln­ost a ta zase není možná bez zcela jednoznačn­é podpory Německa. Lze spíše očekávat slabší sankce, vcelku podobné těm, které máme dosud, resp. od ruské invaze na Krym v roce 2014. Agentura Bloomberg přinesla o víkendu seznam: obráběcí stroje, zařízení pro avioniku, chytré telefony, herní konzole, tablety a televize. Tohle asi Rusko moc nezneklidn­í a to ještě uvidíme, jestli by Německo vůbec souhlasilo se zařazením obráběcích strojů.

 ?? ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia