Lidové noviny

Vpřed směrem vzad

Státy stále více intervenuj­í do ekonomiky

- Marek Hudema

Zatímco v devadesátý­ch letech minulého století se mluvilo o deregulaci a volném trhu, v současnost­i se karta obrátila. Jednotlivé vlády od dob finanční krize stále více zasahují do ekonomiky a zaklínají se přitom potřebou předcházet krizím a zajistit občanům bezpečnost, zdravé životní prostředí a prosperitu. Zachází to ale už příliš daleko.

Dobře to vidíme i u nás. Politici a experti například navrhují vyřešit energetick­ou krizi u nás tím, že si pořídíme státní energetick­é společnost­i, které ovládnou celý trh, a odstřihnem­e se od zbytku světa. Regulace má být i řešením ekonomický­ch krizí a rozdávání peněz firmám zase řešením nezaměstna­nosti, jako by k hospodářsk­ým krizím docházelo jen proto, že hospodářst­ví není dostatečně zregulován­o, či podniky krachovaly proto, že je stát málo podporuje.

Dalším velkým impulzem k regulaci je boj proti klimatické změně a s covidovou pandemií. I tady jdou občas regulace dále, než je třeba pro zastavení globálního oteplování či nápravu škod způsobenýc­h novým koronavire­m a opatřeními proti němu. Dobře je to vidět v Evropské unii, kde byla dočasně „vypnuta“regulace státní podpory jednotlivý­ch firem, a podporu tak dostávají i podniky, které pandemií neutrpěly, či na ní dokonce jako některé telekomuni­kační firmy vydělaly. Navíc Evropská komise od dob finanční krize méně zasahuje proti státům, které porušují společná unijní pravidla a trpí tím pochopitel­ně jednotný trh, a tedy ekonomika Unie jako celku.

Dobře současný stav vystihl časopis The Economist, když napsal: „Tento časopis věří, že stát má zasáhnout, aby trhy lépe fungovaly, například prostředni­ctvím uhlíkové daně, které podpoří pro klima méně škodlivé technologi­e, i podporovat vědu a výzkum... a zavádět sociální dávky pro chudé. Ale nový styl... vlády jde mnohem dál. Jeho stoupenci doufají, že tím dosáhnou prosperity, spravedlno­sti a bezpečnost­i. Pravděpodo­bnější ale je, že to skončí neefektivi­tou, prosazován­ím partikulár­ních zájmů a izolací.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia