Lidové noviny

Pohádka o spálené zemi

-

Je vcelku pochopitel­né, že se politici snaží vylíčit svou vlastní pozici jako nanejvýše složitou – a vinu za všechny trable házejí na všechny své předchůdce. U nás to však dosahuje rozměrů vskutku monstrózní­ch, místy až absurdních.

Asi nejdále v tomto směru zašel dnešní prezident Miloš Zeman, když v devadesátý­ch letech označoval kabinet Václava Klause za vládu „prostitute­k, zlodějů a tunelářů“. Méně dryáčnicky, ale v podstatě stejně pokračoval­i zejména Jiří Paroubek a Andrej Babiš, kteří se obraceli na stejný elektorát jako Zeman. Legrační je, pokud se stejný obrázek snaží vykreslit současný kabinet zdrženlivé­ho profesora Petra Fialy – a pokud jim to většina médií nekriticky baští.

Výchozí hospodářsk­á situace Fialova týmu skutečně není veselá, ale snaha vydávat Česko za zemi zplundrova­nou Babišem je demagogie hodná Miloše Zemana. Vysoké ceny energií nezařídil předchozí kabinet, ostatně i na celkové drahotě má vláda jen menšinový podíl. Inflace v Německu dosáhla šesti procent a je nejvyšší za posledních třicet let, ve Spojených státech vzrostly ceny o téměř sedm procent (nejvyšší za 40 let). Inflace roste z mnoha důvodů a samozřejmě i proto, že vlády během covidu mohutně utrácely – nic jiného ostatně dělat nemohly, jestliže nechtěly během lockdownů riskovat kolaps svých ekonomik. Není pochyb, že česká kombinace snižování daní a zvyšování důchodů drahotu ještě přiživila, jenže v tom se dnešní vládní strany smočily stejně jako ANO. Fiala s Babišem slavně snížili daně z příjmu, takže rozpočtu schází ročně sto miliard korun, lidovci pak hlasovali pro zvyšování důchodů na zákonný rámec a všechny partaje pak svorně podpořily nižší daň z nafty i zrušení nabývací daně z nemovitost­í.

Pokud vláda nešetří, nominální hodnota dluhu obvykle roste, protože díky růstu (ekonomiky, cen i platů) bobtná celý rozpočet. Když v roce 2013 nastupoval­i Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem, byla průměrná mzda 25 128 korun, za loňský rok bude okolo 38 tisíc (přesná data zatím nejsou, ale předchozí kvartály oscilovaly mezi 37 499 a 38 275). To je nárůst o více než polovinu (!) a mimo jiné názorně ukazuje, proč se státní dluh vždycky ukazuje v poměru k hrubému domácímu produktu.

A právě poměr dluhu vůči HDP se až do roku 2019 soustavně a každoročně snižoval: z 41 procent v roce 2013 až na pouhých 26 v roce 2019. To vše odpovídá elementárn­í ekonomické teorii: v časech růstu šetřit, abyste mohli v krizi utrácet.

A teď se podívejme na dnešní čísla: sám Zbyněk Stanjura (ODS) na webu ministerst­va financí uvádí, že státní dluh Česka vyrostl téměř na 41 procent HDP – ale to je stále o chlup níž, než když Andrej Babiš tento úřad přebíral.

Ne, Chlívek nechce vyprávět svým čtenářům pohádku o geniální politice inženýra Babiše – ten přišel za počínající konjunktur­y a celou dobu mu foukaly ekonomické větry do zad. Jen se snaží varovat před báchorkami zcela opačnými – třeba před tou o spálené zemi.

PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Výchozí hospodářsk­á situace Fialova týmu skutečně není

veselá, ale snaha vydávat Česko za zemi zplundrova­nou Babišem je demagogie hodná Miloše Zemana. Vysoké ceny energií nezařídil předchozí kabinet, ostatně i na celkové drahotě má vláda jen

menšinový podíl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia