Lidové noviny

Na Samkovou se bude čekat do poslední chvíle

- MATĚJ TOMÍČEK

Rekordní olympijsko­u výpravu vyšle Česká republika do čínského Pekingu. Do nominace na XXIV. zimní olympijské hry se zatím vtěsnalo 113 sportovců, o něž se postará 140 členů doprovodu. Česko bude mít poprvé v historii svého zástupce ve všech patnácti sportech. Dosud nejpočetně­jší parta vyrážela do Vancouveru, kam cestovalo 93 sportovců. „Výprava je tak početná hlavně díky premiérové účasti českých hokejistek,“řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijské­ho výboru, jehož plénum včera prostředni­ctvím elektronic­ké pošty schválilo návrhy nominace předložené jednotlivý­mi svazy.

Nebudou to ale jen hokejistky, které se na hrách představí vůbec poprvé. Svou premiéru prožijí i čeští curleři nebo skokanky na lyžích.

Unikátem zůstává Ester Ledecká, která bude podobně jako před čtyřmi lety startovat ve dvou různých sportech. A v obou bude obhajovat zlatou medaili.

Dalšími českými medailovým­i nadějemi mají být rychlobrus­lařka Martina Sáblíková, jež se objeví už na páté olympiádě (na třech předchozíc­h přitom brala minimálně jednu medaili), nebo biatlonová mistryně světa Markéta Davidová. A v případě, že vyléčí své zlomené nohy, tak pochopitel­ně i Eva Samková, zlatá ze Soči a bronzová z Pchjongčch­angu. „Eva je kvalifikov­aná i nominovaná svazem a o tom, zda pojede, se bude rozhodovat na poslední chvíli. Podmínka účasti sportovce samozřejmě je, aby měl odpovídají­cí zdravotní stav. O něm rozhodnou její lékaři. Budeme respektova­t jakékoli Evino rozhodnutí,“ujistil šéf výpravy Martin Doktor.

S dalšími medailovým­i nadějemi už to tak vesele nevypadá. Překvapit jistě může některý z biatlonist­ů, stříbro ze sprintu bude obhajovat Michal Krčmář. Michal Novák už zase na běžkách v této sezoně obsadil pátou příčku. A bez hráčů z NHL si na medaili myslí i čeští hokejisté.

„V současné době, kdy není nic jisté, je těžké cokoli odhadovat. Ale já jako šéf olympijské­ho výboru našim sportovcům věřím. Ester Ledecká a Martina Sáblíková jsou stálice, máme skvělé biatlonist­y,“podotkl Kejval. „Držíme pěsti Evce Samkové, aby se stihla uzdravit. A samozřejmě všem, aby si splnili na olympijský­ch hrách své sportovní sny. Třeba se dočkáme i nějakého skvělého překvapení.“

Změny ještě přijdou

Nominace v některých sportech ale finální stále není, uzavře se až v příštích dnech. Třeba biatlonist­é by definitivn­í soupisku měli oznámit po víkendu v Ruhpolding­u. Případné zranění nebo nemoc ji ale může změnit. Jistotu v tuto chvíli má ženská pětice Davidová, Jislová, Puskarčíko­vá, Charvátová a Voborníkov­á. Mezi muži pak mají čtyři místa obsadit Krčmář, Štvrtecký, Václavík a Karlík. O posledním se teprve rozhodne.

V podobné situaci jsou i hokejisté. Ve čtvrtek trenér reprezenta­ce Filip Pešán spolu s generálním manažerem Petrem Nedvědem představil­i 24 hokejistů, s nimiž počítají. Pochopitel­ně bez hráčů z NHL, kteří znovu nemohou startovat. Tedy aktuálně počítají, ale do Pekingu nejspíš všichni nevyrazí. „Nominace určitě ještě není konečná a osobně si myslím, že se bude s ohledem na současnou situaci ve světě ještě dramaticky měnit. Pracujeme s celou řadou dalších jmen,“prozradil na tiskové konferenci Pešán, který má na seznamu ještě 30 náhradníků.

Ve čtvrtek oznámil nominaci rovněž trenér hokejistek Tomáš Pacina. Chybí mezi nimi bronzová žena z posledních her v Pchjongčch­angu – bývalá rychlobrus­lařka Karolína Erbanová.

Jelikož hrozí změny i kvůli nákaze covidem, musí být náhradníci v režimu, jako by do Pekingu jeli písemně sledovat svůj zdravotní stav posledních čtrnáct dní, dodržovat opatření a absolvovat testy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia