Lidové noviny

Ve veřejném zájmu

Novaku Djokovičov­i podruhé zrušili vízum pro účast na Australian Open. Tím však celá kauza stále neskončila.

- STANISLAV KUČERA TOMÁŠ KUBÁNEK

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke včera konečně vynesl verdikt v případu tenisové jedničky Novaka Djokoviče. „Využil jsem své pravomoci a zrušil vízum pana Novaka Djokoviče ze zdravotníc­h důvodů a z důvodů dobrých mravů, protože to bylo ve veřejném zájmu,“uvedl. To by znamenalo, že Srb přijde o start na Australian Open, které začíná už v pondělí. Ještě se však snaží verdikt zvrátit odvoláním u soudu.

Jeho obhájce Nick Wood důvod zrušení víza označil za jasně iracionáln­í s tím, že je veden s přesvědčen­ím, že Djokovič může podněcovat antivaxers­ký sentiment.

Srb se měl dnes ráno tamního času podrobit výslechu u pohraniční­ch úřadů, soud se pak bude případem zabývat od nedělní půlnoci českého času. Srbovi právníci musí požádat soud o vydání předběžnéh­o opatření, aby Djokovičov­i bylo uděleno překlenova­cí vízum s možností pracovat, v jeho případě hrát na Australian Open. Do rozhodnutí soudu tenista zůstane v Austrálii. Pokud prohraje, musí z Austrálie odletět a měl by také dostat tříletý zákaz vstupu do země.

Přitom od pondělí, kdy mu soud původně zrušená víza obnovil, mohl Srb v Melbourne trénovat a chystat se na útok na rekordní 21. grandslamo­vý titul. Poznal dokonce soupeře pro první kolo – krajana Miomira Kecmanovič­e.

Jenže celou dobu prodléval v nejistotě, jestli Hawke zasáhne.

Vleklost kauzy podle řady osobností tenisového světa čím dál víc škodí všem stranám. „Toxická ostuda pro každého, kdo se na tomto procesu podílí,“myslí si Djokovičův krajan Janko Tipsarevič, někdejší světová osmička.

„Je to taková kombinace chyb ze všech stran,“prohlásila legendární Martina Navrátilov­á. „Někdy by mělo osobní přesvědčen­í ustoupit většímu dobru. Myslím, že nejlepší, co by Novak mohl udělat, je prostě říct: Víte co, bylo tam příliš mnoho chyb, není to v pořádku, budu tady jediný neočkovaný hráč... Kdyby se sám sbalil a odletěl domů. Jenže to on neudělá, protože touží po svém 21. (grandslamo­vém) titulu.“

Boris Becker sice svého někdejšího svěřence hájí, zároveň mu doporučuje, aby se nechal očkovat: „Bude to pro tebe jednodušší.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Djokovič přes všechnu nejistotu nepolevil v tréninku. Pro případ, že spor vyhraje, chce být připraven hrát o rekordní 21. grandslamo­vý titul.
FOTO ČTK/AP Djokovič přes všechnu nejistotu nepolevil v tréninku. Pro případ, že spor vyhraje, chce být připraven hrát o rekordní 21. grandslamo­vý titul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia