Lidové noviny

Favorité a Češi na Australian Open 2022

-

Zda v mužském singlu bude obhajovat titul světová jednička Novak Djokovič, se do dneška definitivn­ě ještě nerozhodlo a nejistý byl před víkendem i start loňské vítězky ženského pavouka

Naomi Ósakaové. Japonka kvůli psychickým problémům absolvoval­a v roce 2021 jen devět turnajů a v Melbourne na menším podniku hrála po čtyřměsíčn­í pauze, ze semifinále se však omluvila kvůli zranění břišního svalu. Největší favoritkou bude domácí Ashleigh Bartyová, jejímž maximem v Melbourne je semifinále z roku 2020. Djokovič chce útočit na rekordní 21. grandslamo­vý titul, na nějž si dělá zálusk i Rafael Nadal. Z generace následovní­ků míří vysoko druhý nasazený Daniil Medveděv či trojka Alexander Zverev.

České naděje se upínají především k Barboře Krejčíkové, světové čtyřce, která loni vyhrála Roland Garros. Formu ukázala na turnaji v Sydney, kde dnes ráno hraje o titul se Španělkou Badosaovou. „Můžu říct, že hraju skvělý tenis,“pochvalova­la si po semifinálo­vé výhře nad Estonkou Kontaveito­vou. Ale pozor, maximem Krejčíkové na australské­m klání je jen druhé kolo. Na úvod ji čeká Němka Petkovicov­á. Při absenci Karolíny Plíškové následuje v žebříčku jednadvacá­tá Petra Kvitová, která už delší dobu čeká na výraznější úspěch. První soupeřce Rumunce Cirsteaové chce vrátit loňskou porážku z 2. kola. Nasazená je i Markéta Vondroušov­á, jež může pomstít překvapivé vyřazení Kvitové v Adelaide od domácí outsiderky Honové.

Kateřina Siniaková opět vytvoří s Krejčíkovo­u osvědčené duo ve čtyřhře, prorazit však chce i v singlu. Nejprve musí zdolat šestou nasazenou Kontaveito­vou.

Marie Bouzková má zatím na Australian Open na kontě jedinou výhru. Rozšíří ji na úkor kvalifikan­tky Marinové z Kanady?

Tereza Martincová debutuje v hlavní soutěži proti Američance Davisové.

Na Australian Open dosáhli i tři Češi. Nejlepší Jiří Veselý je aktuálně v žebříčku 79. a v Melbourne má na kontě jedinou výhru. Zlepšit bilanci může proti Američanu Kozlovovi. Z kvalifikac­e ještě postoupili mladíci Tomáš Macháč a Jiří Lehečka.

Větší šanci má proti Argentinci Cerundolov­i Macháč, Lehečka vyzve Bulhara Dimitrova. kub

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia