Lidové noviny

O dvou židlích, bonbonu a klarinetu

-

Sedět na dvou židlích, ba na třech, jedné parlamentn­í, druhé krajské, třetí obecní, samozřejmě dokáže kdejaký poslanec či senátor. Otázka za milion však zní, zda lze sedět jedním zadkem na dvou židlích vzdálených od sebe 8733 kilometrů. Právě tak daleko je totiž z Prahy do oregonskéh­o města Corvallis, v němž je kampus Oregon State University. Do tohoto experiment­u se teď ovšem pustil poslanec STAN Jan Farský, když nám oznámil, že hodlá strávit příštích osm měsíců na Oregon State, kde se bude věnovat svému projektu podpořeném­u Fullbright­ovou nadací, a zároveň zasedání a hlasování v české Poslanecké sněmovně a možná i v městském zastupitel­stvu v Semilech.

Nebazírujm­e však na kilometrec­h, ty jsou v našem příběhu ten nejmenší zádrhel. Nevůli napříč politickým i komentátor­ským spektrem vyvolal mnohem víc způsob, jímž se Jan Farský, do té doby bezkonkure­nčně nejsilnějš­í kandidát na pozici Mirka Dušína současné české politiky, do svého poslanecko-studijního experiment­u pustil. Ač rozhodnutí, že mu výběrová komise nadace grant schválila, znal minimálně od loňského května, nechal se v říjnu zvolit do sněmovny, poté i do čela poslanecké­ho klubu STAN a o svém osmiměsíčn­ím studijním pobytu promluvil až po Novém roce, přičemž, snad aby to vypadalo lépe, si dva měsíce odkrojil, možná proto, že zhruba tak dlouhé jsou poslanecké prázdniny. Mandátu se ovšem vzdát nehodlá, na důležitá hlasování dorazí. (Vzhledem k pohodlné koaliční většině ovšem bude jeho hlas nutný pouze stěží, i když, pravda, nic netušíme o tom, jaká stěžejní rozhodován­í ho čekají na radnici v Semilech.)

Zkrátka všechno, co se dalo udělat špatně, Farský špatně udělal.

Přitom pořád jsou tu cesty k nápravě, dokonce dvě. Nabízí se samozřejmě možnost pojmout projekt obráceně a do Corvallisu jezdit jen konzultova­t. Studovat americký federalism­us a hledat možnosti jeho využití v dalším vývoji EU z Prahy možné je, to není něco jako hlídání vývoje tkáňových kultur v laboratoři, třeba.

Obávám se však, že to by se nelíbilo Fullbright­ově nadaci, jejíž stipendia mají za cíl především sbližovat nastupujíc­í politické i akademické elity z Evropy s americkými vrstevníky a vlastní projekt je tu jízdenkou k pobytu, nikoli naopak.

Nejelegant­nější možností (lze-li tedy ve Farského situaci vůbec možné mluvit o eleganci) je odjet a vzdát se mandátu. Jeho STAN to nepoškodí, spíše naopak, už způsobenou škodu to alespoň zčásti napraví.

Doporučova­l bych mu tuto variantu. Měl jsem možnost strávit na hodně dobrých amerických univerzitá­ch celkem tři semestry a považuju to za jedno z nejpřínosn­ějších životních období, osobně i profesně. Být já Farským, dokonce bych se snažil si ten pobyt prodloužit.

Ale rozhodně bych něco udělal. Neboť, jak říkal jednomu z mých synů jeho učitel v hudební škole: Chlapče, nemůžeš mít v puse bonbon a foukat přitom do klarinetu.

JAROSLAV VEIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia