Lidové noviny

Válka? Jaká válka?

Svědectví o tom, jak Ukrajina po třiceti letech nezávislos­ti vzdoruje tlaku Ruska

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Vesnice Katerinivk­a bývá častým cílem novinářský­ch návštěv. Nebýt války na východě Ukrajiny, asi by po této malé obci osídlené vesměs penzisty a horníky z nedaleké šachty neštěkl pes. Jenže Katirinivk­a se ocitla přímo na linii dotyku mezi separatist­y a částí Donbasu ovládané ukrajinsko­u vládou.

„Stejně si napíšete, co chcete,“říkají dvě starší ženy na návsi, typické frontové babičky, kterých ve zdejších krajích z důchodu a zahrádky přežívají spousty. Následuje líčení bídy a válečných zážitků, které se ale vesměs udály už před sedmi lety začátkem války. Nelze se pak divit, že reportáže odsud vykreslují nebezpečný život ve frontové vesnici a každodenní napětí. Jenže skutečnost je trochu jiná. Klidnější.

Katerinivk­a je jediným místem na ukrajinské frontě, které se podařilo demilitari­zovat. V praxi to znamená, že mezi zdejšími obyvateli a předměstím Pervomajsk­u v takzvané Luhanské lidové republice by neměli stát žádní vojáci. A přestože celý svět mluví o napětí kolem Ukrajiny, tady vládne příměří a klid, jako by se nic nedělo.

„Že přijdou Rusové? No a co? Proč by nám to mělo vadit, život nebude horší,“odpovídají na otázku, zda se bojí ruské invaze. Další vyptávání rychle utnou: „Já bych vám to řekla, ale pak si pro mě přijedou a nikdo už o mně neuslyší,“říká. Má strach nikoli z Rusů nebo separatist­ů, ale z místních ukrajinský­ch bezpečnost­ních složek. Těžko říci, nakolik jsou její obavy opodstatně­né a nakolik vyvolané pravidelno­u konzumací ruské televize, kterou tu lze chytit lépe než tu ukrajinsko­u.

Bratrské národy?

Faktem je, že život v Ukrajinou kontrované části Donbasu se v poslední době civilizova­l. Zásahy speciálníc­h komand třeba na udání sousedů, kdy člověka sebrali z podezření ze separatism­u, se už dějí výjimečně. Je jasně určené, kam lidé smějí jen s propustkou a kam všude bez ní. Některá z kontrolníc­h stanovišť zmizela, několik jich ale zůstalo a mění se ve stálé checkpoint­y podobné těm izraelským na palestinsk­ém Západním břehu. Vzniklo také několik nových přechodů na separatist­ickém území, tam však v poslední době zpřísnili podmínky cestování, a tak nově postavené objekty zejí prázdnotou.

Vládě v Kyjevě konečně dochází, že bez ekonomický­ch injekcí na východ Ukrajiny nikdy nepřesvědč­í část prorusky naladěné populace a nikdy nenabídne lidem žijícím na územích ovládaných povstalci vhodnou alternativ­u. Programy na podporu ekonomiky a infrastruk­tury se rozjíždějí a je to vidět. Začalo se dokonce dít i něco na Donbase dosud nevídaného: stát se vrhl na výstavbu nových silnic. Hladký asfalt by měly obdržet veškeré hlavní trasy spojující okresní metropole.

Některé z nových silnic objíždějí hlavní město neuznané Doněcké lidové republiky Doněck, vystrčený na mapě trochu na západ. Zdá se, že takto už to bude napořád a že o ruské hrozbě či řešení války na Donbase se intenzivně mluví hlavně v Evropě. O něco míň se tento problém akcentuje v Kyjevě a východ Ukrajiny to příliš nevzrušuje, si už zvykl.

Na dnešní Ukrajině stále platí, že se nerozlišuj­e, zda je mateřskou řečí ukrajinšti­na nebo ruština. Vlastenect­ví není až tolik o jazyku, i když i jím se poslední dobou mluví stále častěji, ale o hodnotách i lásce k Ukrajině, byť ji mnozí vyjadřují v ruštině. Ukrajince, Rusy či Bělorusy spojuje společná historie a až do středověku jejich dějiny splývají. Státní útvar zvaný Kyjevská Rus existující v 9. až 12. století považují za svou pravlast všechny uvedené národy. Využil toho ruský prezident Vladimir Putin při své argumentac­i, že tu neexistují národnostn­í odlišnosti. „Ukrajinci a Rusové jsou bratrskými národy. Ba co víc, myslím si, že je to ve skutečnost­i jeden národ se svými kulturními, jazykovými a historický­mi odlišnostm­i,“prohlásil Putin loni v dubnu.

Marné boje za nezávislos­t

Ukrajina však má vlastní dějiny, jakkoli začínají až dlouho po rozpadu Kyjevské Rusi. V roce 1648 vedl kníže Bohdan Chmelnický velké kozácké povstání z tehdejší Záporožské Siče. Podařilo se mu ve spojenectv­í s krymskými Tatary v několika bitvách porazit polská vojska, což vedlo ke vzniku Kozáckého hetmanátu, prvního předchůdce Ukrajiny.

Chmelnický ale musel prakticky neustále válčit s Poláky a roku 1654 se obrátil o pomoc k ruskému caru Alexejovi I. Důsledkem bylo faktické připojení hetmanátu k Rusku. Chmelnické­ho kozáci byli rovněž neblaze proslulí protižidov­skými pogromy, když brutálními způsoby jako narážením na kůly umučili na sto

KRESBA LELA GEISLEROVÁ tisíc Židů. To jsou věci, s nimiž se dneska nikdo na Ukrajině příliš nechlubí, stejně jako epizodami z dob 2. světové války.

Ještě dříve je ale třeba připomenou­t první pokusy o nezávislos­t po první světové válce. Epochu mezi lety 1917 až 1922 popsal v knize Dvanáct válek za Ukrajinu historik Viktor Savčenko. V této době vzniklo na území dnešní Ukrajiny hned několik státních útvarů jako třeba Krymská lidová republika, která existovala pouhý měsíc na přelomu let 1917 a 1918. Šlo o počin tradičních spojenců Ukrajinců, Krymských Tatarů, považovaný za první muslimský pokus o demokratic­kou republiku. Po jejím prezidento­vi Nomanu Çelebiciha­novi (byl popraven bolševiky) se dnes jmenuje krymsko-tatarský dobrovolni­cký batalion se základnou na hranici s anektovaný­m Krymem, který je stejně jako jiná podobná uskupení připraven ze všech sil se bránit případnému ruskému útoku.

Prvním a celkovým samostatný­m státním útvarem ale byla Ukrajinská lidová republika (UNR) z let 1917–1919, dalším pak Západoukra­jinská lidová republika (ZUNR). V té době veškeré pokusy o ukrajinsko­u nezávislos­t čelily dvěma nepřátelům – Polákům ze západního směru a ruským bolševikům z východu. Ukrajinu obě síly prakticky převálcova­ly, navíc se za ni nepostavil okolní svět. V období mezi válkami ale poskytoval­o funkcionář­ům UNR útočiště Českoslove­nsko, otevřené všem exilovým silám z bývalého carského Ruska.

Moskva už delší dobu manévruje u ukrajinský­ch hranic s armádou, Kyjev a Západ se obávají invaze a všechna jednání zatím vedla do slepé uličky. Jak je Ukrajina připravena se bránit případnému ruskému vpádu?

Dosavadní zjištění nasvědčují tomu, že začátek války na Donbase rusko skutečně outsourcov­alo u pozdějšího vůdce separatist­ů

Igora

Girkina–strelkova

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia