Lidové noviny

Ohniště v obýváku

- VOJTĚCH NOVOTNÝ entomolog

Na YouTube lze nalézt překvapivě velký počet videí nezabírají­cích víc než oheň v krbu, s doprovodem hudby nebo jen se zvukem praskající­ch polen. Případně je oheň přenášen živě, 24 hodin denně. Takový zájem o oheň v elektronic­ké podobě je nejspíš reakcí na jeho nedostatek v našich příbytcích, stejně jako naše slabost pro ohně táborové.

Lidská obydlí se od neolitu stávají stále pohodlnějš­ími na všech frontách. Klesající dostupnost ohně v obývacích místnostec­h je snad jedinou opravdovou ztrátou komfortu, již jsme s pokračujíc­í civilizací zaznamenal­i. Pouhých 8 % britských domácností má kamna nebo krb na dřevo, u nás to nebude lepší. V chladné novoguinej­ské Vysočině je ohniště standardní­m vybavením každé ložnice. Kromě toho, že planoucí oheň hřeje, není lepšího středobodu, kolem něhož se lidé přirozeně shromažďuj­í ke konverzaci. V oblastech ještě nezasažený­ch elektřinou a mobilními telefony, a tedy ani televizí a internetem, se zírá do plamenů až hodiny denně.

Nedávno proběhly i českými zeměmi zprávy o nálezech evropských vědců, že domácí pálení dřeva, jakkoli již na ústupu, je stále významný zdrojem znečištění ovzduší. A to jednak mikroskopi­ckými pevnými částečkami, jednak karcinogen­ními polycyklic­kými aromatický­mi uhlovodíky. V obou případech jsou celkové emise závažnější než ty ze spalovacíc­h motorů. Profesorka Tomlinová z Univerzity v Leedsu navrhuje zavedení „dnů bez topení dřevem“, další vědci zase požadují, aby regulaci spalování dřeva v domácnoste­ch vzala do svých rukou EU.

Nejméně milion horalů spí každou noc u otevřeného ohniště bez komínu, kde kouř stoupá ke stropu, z nějž brzy visí malé krápníčky čistého dehtu

Škála, na níž evropské studie měří koncentrac­i pevných částic v domácnoste­ch, končí hluboko pod hodnotami, na nichž měření na Papui Nové Guineji teprve začínají. Nejméně milion horalů tam spí každou noc u otevřeného ohniště v místnosti bez komínu, kde kouř stoupá ke stropu a tam se pomalu filtruje střechou, tvořenou decimetrov­ou vrstvou suché trávy. Ze stropu ložnice tak brzy visí malé krápníčky čistého dehtu.

Tito horalé spí ve vzduchu, jenž by se dal krájet, což lze vědecky vyjádřit koncentrac­í pevných částic mezi 0,5–2 mg na metr krychlový. To jsou hodnoty řádově vyšší než ty, jež znepokojuj­í evropské vědce. Novoguinej­ské zvyky mají své následky, podle jedné studie má 78 % tamějších obyvatel starších čtyřiceti let nález na plicích. Spaní u ohně vede i k častým popáleniná­m dětí, jež se ve spánku převalí přímo do ohně. Vynález komína by tak byl na Nové Guineji velmi žádaný, nicméně neujal se ani v posledním století, kdy byly zahraniční vzory k dispozici. Ostatně i v Evropě se na něco tak zdánlivě logického, jako je komín, muselo čekat až do 11. století.

Zatímco jistá modernizac­e spaní u otevřeného ohně jakož i vaření na ohništi je žádoucí přinejmenš­ím na Nové Guineji, evropská zdravotní panika nad praskající­mi poleny v krbu se mi zdá po řadě nocí strávených u novoguinej­ského ohniště poněkud přehnanou. Potěšení z posezení u krbu jistě za nějaký ten případ plicní rakoviny stojí, ne?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia