Lidové noviny

Výbuch v Jordánsku vypařil celá města

S geofyzikem Güntherem Kletetschk­ou o českém příspěvku nejnovější­ho výzkumu historie vesmíru v NASA i o tom, co mohlo stát za biblickou katastrofo­u Sodomy a Gomory

-

otevírat a zavírat dvířka milionkrát, abychom ukázali, že funguje. Jednou, když jsme na tom pracovali, přijel do Washington­u tehdejší prezident Václav Klaus. Vilém Mikula ho přes českou ambasádu pozval, aby se přišel na výrobu teleskopu podívat. Naprogramo­vali jsme dvířka, aby vytvořila obrázek českého dvouocaséh­o lva společně s logem NASA, vyfotili to a věnovali prezidento­vi jako obraz. Bylo to po asi 67 tisících otevření a zavření. Na obrázku už je vidět, že některá políčka nebyla otevřená, i když být měla. Dokazuje to, že systém má přece jen konečnou životnost.

LN Jaké budou tedy hlavní rozdíly mezi Webbovým a Hubbleovým teleskopem?

Webbův teleskop bude víc registrova­t světlo z infračerve­né oblasti, díky tomu uvidí do větších vzdálenost­í, a tedy i dál do minulosti. Bude umístěný v takzvaném libračním bodě v soustavě Země-Slunce. Librační bod je poloha v soustavě dvou navzájem obíhajícíc­h těles, do kterého když něco dáte, tak to tam zůstane. Navíc bude mít microshutt­er, který Hubbleův teleskop nemá. Bude moci zakrýt galaxie, které mu připadají nezajímavé, a nechat si jen světlo z těch zajímavých. S microshutt­erem byl ovšem ještě jeden problém, který bylo potřeba vyřešit.

LN Jaký?

Kdybych otevřel jen jedno z těch padesáti tisíc okének a podíval se skrz něj na nějakou galaxii, nebude mi to nic platné. K měření jejího spektra potřebuji určitou minimální citlivost. Odpovídá asi deseti procentům otevřených okének. Ideálních je padesát. Co mám ale dělat, když jich potřebuji mít otevřených méně? A k tomu se používají takzvané Hadamardov­y matice. Když třeba padesáttis­íckrát otevřu polovičku dvířek, mohu pak jejich pomocí dopočítat světelné spektrum jen v jednom z nich. Je to ukázka, že matematika není zbytečný výmysl, naopak je užitečná.

LN Opusťme Webbův teleskop. Nedávno jste se podílel na výzkumu archeologi­ckého naleziště Tall el-Hammam. Podle vašeho názoru ho mohl zhruba před 3600 lety zničit meteorit a katastrofa se mohla stát základem biblického příběhu o Sodomě a Gomoře.

V Jordánsku jsme zkoumali tři města, která stále ještě existují: Tall el-Hammam, Jericho a Tall Nimrin. V jejich okolí jsou archeologi­cké důkazy, že existovaly už v dávné minulosti. Podloží tvoří takzvaná zvodeň neboli hornina nasycená vodou, v tomhle konkrétním případě pískovec. Je to výhodné, protože taková oblast se pak dá zavlažovat, dá se v ní pěstovat obilí a podobně. Oblast proto byla vždycky osídlená. Tall el-Hammam měl asi osm tisíc obyvatel. Jericho a Tall Nimrin měly každé asi třetinu. Podle našeho výzkumu ale přestala všechna tahle města náhle na čas existovat.

LN To asi tenkrát nebylo neobvyklé.

Stávalo se to normálně. Vypukla válka a města někdo vyplenil. Po podobných událostech však vždycky zůstanou zbraně – oštěpy, šípy... Tentokrát tam ale nebyly. Další zajímavost byla, že Tall el-Hammam 600 let nikdo další neosídlil, Jerichu a Tall Nimrin to trvalo přes 300 let. Bylo to způsobeno zvýšenou slaností podzemní vody. Ve vrstvách z doby, kdy byla města osídlená, obsahovala

LN V jaké vzdálenost­i bych byl v bezpečí?

Město Tall el-Hammam mělo asi 8000 obyvatel. My jsme ale našli jen osm nebo deset koster. Kde jsou ostatní? Je možné, že je výbuch opravdu odpařil, a něco zbylo jen z těch, kteří byli zrovna schovaní. Kdyby meteorit zasáhl Budějovice, musel bych být někde na Šumavě, abych přežil. I tak by ke mně mohlo dosáhnout záření. Byl bych popálený, ale přežil bych.

LN Myslíte si tedy, že výbuch může popisovat starozákon­ní vyprávění o zničení Sodomy a Gomory?

Pokud tehdejší obyvatelé oblasti zahlédli výbuch z dálky, určitě si ho zapamatova­li a možná i zapsali. Kdyby se šli podívat na místo, viděli by trosky zničeného města a spoustu soli. Máme důkaz, že před 3600 lety došlo ke zničení všech tří měst. Ta doba zhruba odpovídá času, kdy mohla existovat biblická Sodoma. Pokud příběh pojednává o nějakých skutečných městech, ta naše by mohla být jedněmi z kandidátů.

LN Byl výbuch u Mrtvého moře horší než ten tunguzský?

Určitě. V oblasti dopadu tunguzskéh­o meteoritu jsem byl a míra destrukce je nesrovnate­lná. Popadaly tam nějaké stromy, ale stopy vysokých teplot, jako je roztavený materiál, nejsou tak patrné jako v Jordánsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia