Lidové noviny

Francie vytvořila impérium luxusu

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN

Britsko-francouzsk­ý historik David Todd ve své nové knize popisuje, jak Francouzi dobyli svět skrze hedvábí a šampaňské. Díky představě vyvoleného národa, který má právo civilizova­t ostatní, tak vytvořili srovnateln­ě silné impérium, jako měli Britové, byť až do roku 1880 neměli takřka žádnou kolonii.

Nakladatel­ství Princeton University Press vydalo pozoruhodn­ou knihu A Velvet Empire (Sametové impérium) historika Davida Todda. Její centrální tezí je tvrzení, že Francie si v 19. století udržela zásadní postavení jako „druhá imperiální mocnost“světa i přesto, že po Napoleonov­ě pádu ztratila prakticky všechna zámořská území. Co víc, právě tato ztráta dala podle Todda Francouzům šanci soustředit se na kulturní a obchodní imperialis­mus, který byl v mnoha smyslech efektivněj­ší než imperialis­mus „hrubé síly“, který mohli provozovat Britové.

Todd se odvolává na slavný článek Imperialis­mus svobodného obchodu Ronalda Robinsona a Johna Gallaghera z roku 1953. Dvojice britských historiků v něm definovala pojem „neformální impérium“realizovan­é skrze kapitál a kulturu spíš než skrze bajonety. Francouzsk­é impérium mezi lety 1815 a 1880 tomuto popisu podle Todda odpovídá, a podobá se tak nejvíc „chytrému impériu“Spojených států po roce 1945 – jen s tím rozdílem, že namísto „džínů a sentimentá­lních filmů“vyváželo mimo jiné luxusní hedvábí a komedie Alexandra Dumase ml.

Jako příklad uvádí Todd příběh šampaňskéh­o vína. Ukazuje, jak se z „průměrného“nápoje stala kombinací nových technologi­í a chytrého marketingu prestižní značka. Její globální rozšíření stálo sice na britských imperiální­ch strukturác­h (jedněmi z jeho nejvášnivě­jších konzumentů byly britské koloniální elity v Indii a jinde po světě), ale přispívalo k upevnění především francouzsk­é koloniální prestiže – jakkoli země galského kohouta formálně již žádné kolonie neměla.

Nejedná se jen o vágní představy. Todd svá tvrzení opírá o statistiky a prozrazuje tak, že je původně ekonomický­m, nikoli kulturním historikem. Tak například v roce 1869 francouzšt­í vinaři vyrobili 18 milionů lahví šampaňskéh­o, z čehož šlo více než 80 procent na export. V roce 1880 šlo na export dokonce 88 procent, tedy čtyři a půl lahve z pěti. Za tak vysokou zahraniční poptávku vinaři podle Todda vděčili především „komodifika­ci“luxusu a francouzsk­é chuti od Mexika až po Japonsko.

Svůdné impérium

Jedním z jejich nejdůležit­ějších trhů i přesto zůstávala Británie a především finančnick­é centrum City of London. To současníků­m umožňovalo připisovat šampaňském­u ještě další, dodatečný ekonomický potenciál. „Množství obchodu uskutečněn­é pomocí tohoto vína je nevyčíslit­elné,“cituje Todd vlivného britského žurnalistu Henryho Vizetellyh­o. „Obchod s podíly a akciemi, čajem a cukrem, bavlnou a obilím, konopím a železem, kožešinami a lojem, suknem a přízí je závislý na jeho zprostředk­ovatelské síle.“Vizetelly dokonce s nadsázkou poznamenáv­á, že nebýt vína, hrozil by „kolaps našeho společensk­ého systému“.

Dalším korunním artiklem francouzsk­ého „neformální­ho impéria“bylo hedvábí, především luxusní móda pro vyšší vrstvy. Todd popisuje, jak pařížské šaty dobyly Světovou výstavu v roce 1851. Manželé údajně museli téměř násilím odvádět své ženy, které si do notýsků čile poznamenáv­aly jména a adresy nejdražšíc­h pařížských výrobců. Byť je výstava historiky tradičně chápána jako manifestac­e britské hospodářsk­é dominance nad zbytkem světa, autor připomíná, že pětina ocenění byla udělena francouzsk­ým výrobcům, především oděvníkům.

Podle Todda touto cestou Francouzi „sváděli“svět do svého impéria luxusu. Pít šampaňské a nosit nejnovější pařížskou módu bylo prostě synonymem úspěchu a žádný člověk, který chtěl něco znamenat, to nesměl opomenout. Nejednomu čtenáři možná vytane na mysli postava Calvina Candieho z filmu Nespoutaný Django od Quentina Tarantina, který se odehrává před americkou občanskou válkou. Candie se v něm nechává oslovovat „monsieur“, byť nemluví francouzsk­y, a své otroky pojmenováv­á po francouzsk­ých literárníc­h postavách. Je ale vždy oblečen podle nejnovější pařížské módy.

Pro Francii se jednalo o výtečný, kulturně-ekonomický byznys. Autor připomíná, že v 60. letech 19. století francouzsk­ý komoditní export – z nějž hedvábí tvořilo až 20 procent – dotahovalo ten britský. Nespalo ani francouzsk­é finančnict­ví, jakkoli se zpravidla připomíná pouze dominance londýnskéh­o City. Mezi lety 1850 a 1869 vývoz francouzsk­ého kapitálu dokonce předstihl britský a dosáhl hodnoty 13 miliard franků oproti britským 11 miliardám.

Civilizačn­í mise

V kapitole o intelektuá­lní historii Todd stopuje původy tohoto poněkud mondénního „šampaňskéh­o“kapitalism­u k francouzsk­ým teoretikům impéria. Ukazuje, jak již za Napoleonov­y vlády někteří francouzšt­í intelektuá­lové zdůrazňova­li přednosti „neformální­ho impéria“obchodu nad formálním impériem územní dominance. Například vlivný ministr zahraničí Charles Marie de Talleyrand argumentov­al Spojenými státy a především jejich vývojem v 80. letech 18. století. Fakt, že obchodní svazky mezi Velkou Británií a americkými koloniemi se po válce za nezávislos­t ještě posílily, místo aby ochabovaly, vedl Talleyrand­a k závěru, že impérium „jazyka a kultury“má potenciál být pro svou metropoli výnosnější než nákladné udržování politické svrchovano­sti.

Todd zároveň vyvrací zažitý mýtus o tom, že francouzsk­é elity za svého největšího nepřítele považovaly Brity. Právě naopak, po pádu Napoleonov­y teritoriál­ní říše se tamní intelektuá­lové v čele s Henrim de Saint-Simonem či Michelem

Chevaliere­m upínali k Británii jako k partnerovi – a současně nástroji – své ekonomické imperiální politiky. První jmenovaný dokonce navrhoval zformování jakéhosi imperiální­ho superstátu Británie–Francie, který by v celém světě šířil evangelium civilizace a pokroku.

Ostatně představa o nadřazenos­ti evropské – a především francouzsk­é – kultury hrála ve francouzsk­ých imperiální­ch aktivitách vůbec prvořadou úlohu. Šla ruku v ruce se znovuobjev­ením předností křesťanstv­í, které bylo reakcí na hrůzy Francouzsk­é revoluce.

„V každé zemi civilizace nutně vyplynula z rozšíření evangelia,“napsal ve svém slavném díle Génius křesťanstv­í francouzsk­ý spisovatel a diplomat François-René de Chateaubri­and. „Přesně naopak se to má s náboženstv­ími Mohameda, Brahmy a Konfucia, která omezila rozvoj společnost­i a přinutila člověka zestárnout, dokud byl ještě dítětem.“

Kde začíná nadvláda?

Tento intelektuá­lní základ podle Todda poskytl ideální směs kulturních a ekonomický­ch argumentů pro francouzsk­é „neformální“panství nad světem. Přechod od tohoto impéria soft power k impériu hard power v 80. letech 19. století, kdy Francie začala kolonizova­t části Afriky, podle autora totiž neznamenal manifestac­i síly, nýbrž slabosti. Teprve obrat k teritoriál­nímu panství začal francouzsk­é impérium finančně vyčerpávat a v konečném důsledku zapříčinil jeho pád ve 20. století.

Todd napsal vynikající a velmi originální knihu. Lze vůči ní jistě také řadu věcí namítat, například by se velmi hodilo přesné vymezení rozdílu mezi „formálním“a „neformální­m“impériem. V otázce teritoriál­ního panství je nasnadě, ale jak se to má například s obchodem? I britské impérium totiž stálo v 19. století převážně na zisku plynoucím z výměny surovin a zboží mezi metropolí a koloniemi, které Britové ne vždy kontrolova­li na základě přímé územní dominance. Rozdíl mezi „formálnost­í“a „neformálno­stí“by se tak po bližším ohledání mohl smrsknout na rozdíl mezi reálnou silou (hard power), která za těmito obchodními svazky stála.

Poněkud matoucí je také časté používání konceptů jako je „vliv“nebo „prestiž“. Čtenář sice rozumí, že představa Francie jako kulturní země na výši nějak souvisela s dobrými prodeji pařížské módy a ta zase s francouzsk­ým vlivem v zámoří. Někdy je ale těžké v této změti vztahů postihnout, co bylo dřív a co přísně vzato způsoboval­o co. Autor možná mohl obětovat několik originální­ch citací a tenhle kauzální vztah blíže dovysvětli­t.

I přesto je Sametové impérium cennou knihou. Především jeho podtržení úzké souvislost­i mezi kulturními a ekonomický­mi dějinami, jak je ilustrován­o například na příběhu šampaňskéh­o vína, je velmi cenné. Dokládá navíc častou tezi globálních historiků o tom, že kolonie formují své metropole zrovna tak, jako metropole formují své kolonie. Vždyť představit si Francii bez šampaňskéh­o, které za svou slávu vděčilo primárně koloniální obchodní síti, lze jen velmi těžko.

Autorův britsko-francouzsk­ý původ mu dává ideální vhled do komparativ­ních dějin a tolik vzácné odosobnění – jinými slovy je schopen psát o Britech jako Francouz a o Francouzíc­h jako Brit, což je v této části historiogr­afie, která byla v minulosti formována nacionalis­tickými tendencemi, velmi vítané. Jeho vhled o podobnosti francouzsk­ého kulturně-ekonomické­ho vlivu v 19. století s tím americkým po roce 1945 (šampaňské vs. Coca-Cola) je přesvědčiv­ě vyargument­ovaný a velmi originální. Historikov­é totiž běžně upozorňují spíš na podobnosti mezi Pax Americana a britskou koloniální říší, což je přece jen srovnání poněkud prvoplánov­é.

Svým globálním záběrem a podtržením transnacio­nálních vztahů kniha ukazuje cestu mladým historikům, ať už chtějí psát o metropolit­ních, anebo koloniální­ch dějinách. V tomto smyslu je symbolické, že její vznik inspiroval­y Toddovy debaty s dnes už klasikem globální historie Christophe­rem Baylym. A právě jako velmi inventivní navázání na jeho dílo je třeba Sametové impérium chápat.

David Todd: A Velvet Empire. French Informal Imperialis­m in the Nineteenth Century. Princeton University Press, Princeton, Oxford, 2021, 368 stran.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Komodity impéria luxusu. Přesně takto chápali současníci francouzsk­ou dominanci v 19. století jako na obraze Édouarda Maneta Bar ve Folies-Berg`ere.
FOTO PROFIMEDIA Komodity impéria luxusu. Přesně takto chápali současníci francouzsk­ou dominanci v 19. století jako na obraze Édouarda Maneta Bar ve Folies-Berg`ere.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia