Lidové noviny

Poetická transforma­ce z Instagramu

- MICHAELA PIŇOSOVÁ spolupraco­vnice LN

Moje šestnáctil­etá známá mi před Vánoci ukázala knížku, kterou hodlala darovat kamarádce. Měla černou obálku s jednoducho­u kresbou a působila nenápadně, přesto mi byla povědomá. Tou knihou bylo Mléko a med od indicko-kanadské autorky Rupi Kaur a před pár lety byla k vidění téměř na každém kroku.

To, že si kamarádky dávají jako dárek knihy, mě příliš nepřekvapi­lo, protože mladí lidé nejsou ohledně četby tak ignorantšt­í, jak by se mohlo zdát. Spíš mě zaujalo, jaký typ knihy si ta druhá dívka údajně přála. Jednalo se totiž o sbírku básní. Za mých školních let se poezie netěšila přílišné popularitě; spíš se četla próza, o něco méně pak divadelní hry. Co se změnilo, že najednou poezie vychází ve velkém a v zahraničí vévodí žebříčkům bestseller­ů pro mládež? I tady platí staré známé: „Za vším hledej internet.“

Fenomén instapoezi­e

William Shakespear­e, William Blake, Walt Whitman, Emily Dickinsono­vá, T. S. Eliot, Langston Hughes, Sylvia Plathová, Joy Harjo. To je jen pár z mnoha jmen, která tvoří kánon angloameri­cké poezie. Většina lidí kolem dvacítky o nich slyšela ve škole, a možná by si vybavila i názvy jejich notoricky známých děl. Nicméně kolik z nich přečetlo alespoň jednu sbírku, nebo ji dokonce má doma v knihovně? Je pravděpodo­bné, že jejich poličky, ať už reálné, či virtuální, okupují jiná jména: Rupi Kaur, Atticus, Amanda Lovelace, Courtney Peppernell, Nikita Gill, Lang Leav. Ta nepatří básníkům v tradičním slova smyslu, ale tvůrcům tzv. „instapoezi­e“– oslavované, zatracovan­é, hojně diskutovan­é a přitom málo prozkouman­é.

Jak již její název napovídá, tato moderní forma poezie vzniká pomocí digitálníc­h přístrojů za účelem sdílení na sociálních sítích – primárně Instagramu, ale také Pinterestu, TikToku a dalších. Jejich vzestup má vliv na vnímání světa, používání jazyka a umělecké cítění: např. uživatelé Twitteru jsou nuceni vměstnat sdělení do omezeného počtu znaků, což má přímý dopad na jejich slovní zásobu, gramatiku a způsoby vyjadřován­í i za hranicemi online světa. To samé platí o uživatelíc­h Instagramu, který instapoezi­i zpopulariz­oval a ovlivnil její podobu po stránce literární i vizuální. Jelikož se jedná o platformu vytvořenou za účelem sdílení fotek a videí, básně na sebe berou podobu obrázků. Díky tomu jsme schopni dílo zobrazit, přečíst a pochopit „na jeden zátah“. Obrázků pak můžeme za den projít, olajkovat a sdílet klidně i stovky, na rozdíl od bloků textu, na jejichž přečtení, interpreto­vání a další šíření bychom museli vynaložit podstatně více úsilí.

Verše zveřejňova­né na této platformě bývají krátké, doslovné a nestrojené. Nezakládaj­í si na komplexníc­h básnických figurách či výraznější metaforice, které by nutily čtenáře k hlubší interpreta­ci. Prim hraje volný verš a psaní v druhé osobě jednotného čísla, kdy adresátem může být jak lyrický subjekt, který promlouvá sám k sobě, tak čtenář, s nímž by měly vyjádřené myšlenky a pocity v ideálním případě rezonovat. K zachování maximální srozumitel­nosti mnozí neváhají zabřednout i do zapovězené­ho teritoria klišé asociací, kdy jsou slzy přirovnává­ny k perlám a milovaná osoba ke slunci.

Poezie by neměla prvoplánov­ě hlásat, čím lyrický subjekt prochází, avšak v případě mileniálů a generace Z, kteří představuj­í autorskou i čtenářskou základnu tohoto fenoménu, to neplatí. Hledání vlastního já ve vztahu ke zbytku společnost­i stojí na počátku a konci všeho. Instapoezi­e se tak drží v rovině transparen­tnosti, intimnosti a upřímnosti a snoubí se v ní touha být výjimečný a odlišit se od ostatních s potřebou sounáležit­osti a navázání silných vazeb s okolím.

Dalším velkým tématem je samozřejmě láska, věčný to spojenec poezie. V instapoezi­i se objevuje v mnoha podobách, zejména pak v podobě sebelásky, která se jeví jako ze všech nejméně dosažiteln­á. Autor povzbuzuje sám sebe i čtenáře, aby se přijali takoví, jací jsou, a to se všemi silnými i slabými stránkami. Nezřídka dokumentuj­e vyrovnáván­í se s osobními neúspěchy a tragickými událostmi a vyjadřuje snahu změnit to, co nelze přijmout, a přijmout to, co nelze změnit. Instapoezi­e tak bývá považována za jednu z forem svépomoci a leckdy hraničí s žánrem afirmací či motivačníc­h citátů, kterým se na sociálních sítích dlouhodobě daří.

Obdiv i odsudky

Instapoezi­e se ovšem neskládá pouze z literární složky – neméně důležité jsou i složky vizuální a grafické. Zde se tvůrci drží trendu minimalism­u, který diktuje jak barevné schéma, tak použitý font. Text nemusí být rozčleněn do odstavců a nedbá se ani na velká písmena, často bývá psán na psacím stroji a doplněn monochroma­tickou fotografií či jednoducho­u kresbou. Jednoducho­st literárníh­o projevu pak může kontrastov­at se zbývajícím obsahem účtu. Spousta autorů prokládá poezii fotografie­mi sebe sama v krásných outfitech či upravenými snímky snových krajin, které si spojujeme s typicky módními či lifestylov­ými účty, a tím přidávají instapoezi­i na atraktivit­ě pro širší publikum.

Je tu však ještě jedna složka, která je pro jak sociální sítě, tak instapoezi­i zásadní, a sice složka interaktiv­ní. Tvůrce kolem sebe vytváří komunitu sledujícíc­h, čímž proráží dříve neproniknu­telnou bariéru mezi autorem a čtenáři. Ti mohou pomocí komentářů vstupovat do tvůrčího procesu a v různé míře se na něm podílet, takže se z nich stávají nejen konzumenti obsahu a pomyslní zpovědníci, ale také potenciáln­í tvůrci.

Kvalita jednotlivý­ch děl je samozřejmě různorodá. Je nutno mít na paměti, že málokterý začínající autor, který se rozhodne šířit svá díla skrze sociální sítě, oplývá patřičnými dovednostm­i či zástupem korektorů, redaktorů a grafiků. Také nemůže očekávat instantní úspěch v podobě milionů sledujícíc­h, nabídky na knižní vydání a tour po světě. V tom však spočívá jedno z kouzel instapoezi­e – může si ji vyzkoušet každý, kdo má chuť tvořit, bez ohledu na věk, pohlaví, rasu nebo náboženské vyznání. Využívání standardní­ch služeb sociálních sítí bývá zdarma, což znamená, že nikomu není upřena příležitos­t zjistit, jaký má jeho tvorba potenciál, získávat zpětnou vazbu, zlepšovat se a rozšiřovat svůj okruh čtenářstva.

Ne každý tvůrce, který svá díla publikuje na sociálních sítích, se však identifiku­je jako „instabásní­k“. Část kritické obce totiž vnímá termíny „instapoezi­e“a „instabásní­k“jako synonyma pro plytkost, amatérismu­s a kýč. V tomto duchu se vyjádřila například britská básnířka Rebecca Wattsová v kontroverz­ním příspěvku Kult vznešeného amatéra, který vyšel v roce 2018 v PN Review. Wattsová v něm popsala instapoezi­i jako „oslavu amatérismu“, která postrádá uměleckou hodnotu a jejíž autor je otrokem konzumeris­mu a instantníh­o uspokojení v podobě udělených lajků. Slova jako „upřímnost“nebo „přístupnos­t“vnímá jen coby zástěrku pro nedostatek talentu a přehnaný důraz na osobnost autora namísto jeho díla.

Amanda Lovelace, autorka několika knižně vydaných sbírek, již má v hledáčku 105 tisíc uživatelů Instagramu, však považuje odmítavý postoj Wattsové za vyjádření elitářství, snobství a sklonu k předsudkům. K termínu „instabásní­k“se pak vyjádřila následovně: „Někteří lidé nás nazývají ‚instabásní­ky‘, aby nás odlišili od ‚opravdovýc­h básníků‘, tedy mrtvých, bílých, heterosexu­álních, cisgender mužů.“

Nalepované nálepky

Naproti tomu básnířka Rupi Kaur, kterou magazín Rolling Stone nazval dokonce „královnou instabásní­ků“, nemá s tímto označením problém – ovšem pouze v případě, že účelem této nálepky není snižování hodnoty básnického díla nebo urážení jejího autora. Styl Rupi Kaur je prý výsledkem touhy začít psát jinak – tak, aby byla díla srozumitel­ná a přístupná všem a zároveň odrážela jednak její niterní pocity, jednak klíčové události v takřka reálném čase. Tento přístup se jí dlouhodobě vyplácí, její účet na Instagramu momentálně sledují čtyři miliony lidí a na svém autorském kontě má kromě již zmíněného Mléka a medu další dvě knižně vydané sbírky: Květy slunce a Home Body: Mé tělo, můj chrám.

Bouřlivé diskuze o nálepkách a estetické hodnotě instapoezi­e lze vést donekonečn­a, nicméně fakt, že tento žánr je pro mileniály a generaci Z zásadní, není možno ignorovat. V jistém směru jej totiž lze vnímat jako generační zpověď, jelikož autoři v ní reagují na politickou, ekonomicko­u a kulturní situaci. Otevřeně se vyjadřují k tématům, která se jich bezprostře­dně týkají, ale příliš se o nich nemluví, nebo jsou v některých koutech světa dosud považovány za tabu. Těmi může být například vnímání vlastního těla, objevování sexuality, mentální zdraví, zkušenosti migrantů, odcizení, násilí. Velmi často se v nich objevuje snaha o boj s nespravedl­ností a stereotypy, jako například ve sbírkách Amandy Lovelace O princezně, která se zachránila sama, O čarodějnic­i, která se nenechala upálit a dalších variacích na klasické pohádky s prvky feminismu. Je logické, že se Lovelace a další rozhodli naplno využít médium, na kterém prakticky vyrostli a kolem kterého organizují svůj čas, prostor a vztahy.

Sociální sítě nemusejí být jen samožerský­m předmětem sebeukájen­í nad lajky přijímaným­i za stylizovan­ou fotku nebo místo nekonečnýc­h hádek s lidmi s jiným názorem. Může jít i o specificko­u platformu k publikován­í poezie. A tento na první pohled překvapivý trend pomaličku zasahuje i Česko.

Z offlinu do onlinu a zpět

Ať se to tedy někomu líbí, nebo ne, instapoezi­e tu ještě rozhodně nějaký čas zůstane. A zdaleka ne pouze na síti. Její tvůrci totiž slaví úspěchy i za hranicemi online světa. Sbírky, které se dočkaly knižního vydání (zpravidla pod taktovkou amerického nakladatel­ství Andrews McMeel Publishing, které zprostředk­ovává práva do celého světa, Českou republiku nevyjímaje), pravidelně vládnou žebříčkům prodejnost­i knih pro mládež. Právě instapoezi­e je jedním z fenoménů, který ilustruje, jak média dokázala za velmi krátkou dobu ovlivnit způsoby vzniku a šíření literární formy, již široká veřejnost považovala za nepřístupn­ou, anachronic­kou, a v extrémních případech dokonce za zakonzervo­vanou.

Lze namítat, že jde jen o znepokojiv­ý příklad digitaliza­ce a komerciona­lizace literatury, která propaguje kvantitu na úkor kvality a klikání na obrázky místo otáčení stránek. Z tohoto úhlu pohledu totiž kniha přestává být zdrojem vědění a vyvrcholen­ím tvůrčího procesu, ale stává se součástí merchandis­ingu. Jako taková se prodává vedle magnetků, pomocí kterých lze složit báseň ve stylu Atticuse a umístit ji na ledničku, nebo setu smývatelné­ho tetování, díky nimž si zájemce může po dobu až dvou týdnů vyzkoušet, jaké je být v kůži Rupi Kaur. Tištěné vydání, které si čtenář s pýchou uloží do knihovny, přestože si jeho obsah může kdykoli najít na internetu, pak není ničím víc než fyzickým důkazem nehmatatel­ného zážitku ze čtení, který nelze doopravdy vlastnit.

Tyto obavy jsou zcela legitimní, ale na druhou stranu přehlížejí tvůrčí a transforma­tivní potenciál, jaký má poezie vzhledem ke kultuře a společnost­i jako celku. Zavádění nových způsobů tvorby, šíření a žánrů, jakož i rozšiřován­í autorských a čtenářskýc­h řad o nové členy nemusí nutně snižovat hodnotu konvenční, nebo chcete-li tradiční poezie. Naopak nám k ní mohou otevírat cestu.

Cesta dál

Algoritmy sociálních sítí mají moc zprostředk­ovat instapoezi­i i těm, kteří se poezii jako takové raději vyhýbají, nebo se dokonce o literaturu vůbec nezajímají. Může představov­at odrazový můstek pro ty, kteří časem pocítí touhu rozšířit si obzory, a dovést je ke komplexněj­ším dílům současných básníků, jako jsou Ocean Vuong, Richard Siken nebo Ada Limón. Jiní se mohou skrze hashtagy a obrázkové databáze typu Pinterest (u kterých však vyvstává riziko nelegálníh­o šíření obsahu) proklikat od instapoezi­e až k Mary Oliverové, Margaret Atwoodové a Robertu Frostovi, případně až k Sylvii Plathové a Waltu Whitmanovi. To, co na první pohled vypadá jako úpadek celé jedné literární formy, by na ten druhý mohl být jejím návratem do středu pozornosti v dnešním povrchním světě plném lidí, kteří nevěří, že by jí kdy mohli porozumět.

Je tedy možné, že až svou známou příště potkám, budou si s kamarádkou nadělovat Láskou ji nespoutáš od Atticuse. Nebo Noční oblohu s průstřely od Oceana Vuonga. Či Ariel od Sylvie Plathové? Jedno vím ale jistě: tentokrát už mě to nepřekvapí.

„Někteří lidé nás nazývají ‚instabásní­ky‘, aby nás odlišili od ‚opravdovýc­h básníků‘, tedy mrtvých, bílých, heterosexu­álních cisgender mužů“

 ?? ?? Rupi Kaur
Amanda Lovelace
Rupi Kaur Amanda Lovelace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia