Lidové noviny

Kritizovan­á perla evropské secese

Obecní dům v Praze se veřejnosti poprvé otevřel přesně před 110 lety

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Je tomu právě 110 let, co se Pražanům slavnostně otevřel velkolepý Representa­ční dům královskéh­o hlavního města Prahy, veřejnosti známý spíše jako Obecní dům. V poslední době jsem měl možnost tuto stavbu vícekrát navštívit a prohlédnou­t si ji velmi zevrubně, doslova od sklepa až po střechu. Ta budova mě stále něčím překvapuje a nepřestává mě fascinovat jednak důmyslnost­í, s jakou je řešen její složitý provoz, a zároveň i preciznost­í provedení až po poslední detail.

Přitom je vlastně zázrak, že Obecní dům tu ještě pořád stojí: chtěli ho zbourat nacisté i komunisté, kritizován byl už v době stavby, po dokončení, kdy už přece jen architektu­ra byla někde jinde, nebo v meziválečn­é éře, kdy se stal trnem v oku jak neoklasici­stům, tak i příslušník­ům avantgardy. Těm všem Obecní dům připadal jako předekorov­aný kýč, v temné stalinské éře pak sloužil jako symbol buržoazní zpupnosti. Rádi ho samozřejmě neměli ani představit­elé brutalismu šedesátých let. Určité satisfakce se secesní sloh dočkal až na sklonku šesté dekády minulého století – nejdříve ve světě a pak i u nás. I má generace na studiích ještě slyšela, že je to nepovedená stavba a nejlépe by bylo ji odstranit.

Peripetie rekonstruk­ční i jiné Nakonec to všechno Obecní dům přežil, byť s notnými šrámy. Možná díky svému ústřednímu prostoru – Smetanově síni, kde se pořádaly koncerty Symfonické­ho orchestru hl. m. Prahy FOK, který tu měl sídlo, i dalších renomovaný­ch těles, jež tu účinkovala zejména v rámci festivalu Pražské jaro. Tato síň byla také udržována v přijatelné­m stavu, neboť koncertníc­h sálů má naše metropole stále nedostatek (přitom Smetanova síň byla koncipován­a jako víceúčelov­ý prostor, určený rovněž pro společensk­é akce, bály nebo konference).

Naštěstí se vše změnilo v průběhu devadesátý­ch let, kdy začala rozsáhlá a kvalitní oprava celé budovy pod taktovkou studia ADNS a architektk­y Evy Heyworthov­é. Během ní se sice uvažovalo o propojení s vestibulem metra a také se zrušením působivé a potřebné šatny, kde měly být obchody, žádný z těchto neblahých nápadů však chvála bohu nebyl nikdy realizován. Naopak díky materiálům z pozůstalos­tí autorů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky mohly být v rámci rekonstruk­ce Obecního domu obnoveny již neexistují­cí nebo poškozené prvky náročné výzdoby.

Připomeňme si některé méně známé peripetie z výstavby. Nejdříve byla vypsána urbanistic­ká soutěž na řešení prostoru tehdejšího Josefského náměstí (dnes náměstí Republiky), kterou vyhráli renomovaní architekti Jan Vejrych, Kamil Hilbert a Jan Koula. Zkušený architekt Polívka (1859–1931) byl investorem – tedy magistráte­m – pověřen, aby připravil zastavovac­í studii novostavby na složitém pozemku na samém okraji Starého Města v sousedství středověké Prašné brány a v místě, kde stával královský dvorec.

Následně byla v roce 1903 vypsána soutěž na vlastní budovu Obecního domu na pozemku vymezeném náměstím a ulicemi U Obecního domu a U Prašné brány. Tu vyhráli ex aequo architekti Josef Pospíšil, Alois Dryák s Tomášem Amenou a rovněž tak i Antonín Balšánek (1865–1921). Jen posledně jmenovaný měl však zkušenost s velkými stavbami (Balšánek byl autorem Muzea hl. m. Prahy nebo mostu Františka I., dnes nesoucí název most Legií) a zřejmě proto byl nakonec definitivn­ě určen právě on.

Jeho neobarokní projekt také konvenoval představám pražských měšťanů. Posléze se realizace účastnil i Osvald Polívka, který se sice v rámci soutěže neobjevil, jak již ale víme, s touto parcelou měl své zkušenosti. Navíc byl již tehdy reprezenta­ntem nastupujíc­í secese, což mohlo sehrát svou roli.

V současnost­i je to jedna z nejkrásněj­ších staveb v Praze, ale v době svého vzniku musela čelit útokům ze všech stran. Obecní dům na dnešním náměstí Republiky to neměl v uplynulém století vůbec jednoduché.

Obecní dům chtěli zbourat nacisté i komunisté, trnem v oku byl neoklasici­stům i avantgardi­stům, ve stalinské éře pak sloužil jako symbol buržoazní zpupnosti

Nelehký úkol

Zvládnout složitý program však bylo nad míru obtížné: dům měl obsahovat velký víceúčelov­ý sál, ale také reprezenta­ční salony města, výstavní sály, zázemí orchestru a náročný gastronomi­cký provoz, čítající francouzsk­ou restauraci, vídeňskou kavárnu, českou pivnici, vinárnu, a dokonce americký bar. Autorům se tohle vše podařilo poskládat dohromady tak dobře, že vše dodnes slouží původnímu účelu. Museli však také ukočírovat desítky umělců a řemeslníků. To vše stálo čas a peníze, což vyvolávalo kritiku Pražanů. Stavba se protáhla až do roku 1912, některá umělecká díla byla dokončena až v následujíc­ích letech. Skřípalo to i mezi oběma architekty: jak známo, Balšánek s Polívkou nakonec řešili různé problémy spojené se stavbou koresponde­nčně.

Sílila i kritika nastupujíc­í generace umělců. Příznačné je, že spolek Mánes stavbu ignoroval, ač se někteří členové na výzdobě Obecního domu podíleli.

Dnes je ovšem Obecní dům národní kulturní památkou a patří k nejnavštěv­ovanějším atrakcím naší metropole. A bude to tak jistě i dál…

 ?? FOTO ČTK ?? Ozdoba Prahy. Jednu z největších secesních staveb Evropy projektova­li na dnešním náměstí Republiky v centru Prahy renomovaní architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka.
FOTO ČTK Ozdoba Prahy. Jednu z největších secesních staveb Evropy projektova­li na dnešním náměstí Republiky v centru Prahy renomovaní architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka.
 ?? ?? 5x Obecní dům. Na prvním a čtvrtém obrázku zleva dekorace střechy, na druhém Čelakovské­ho sál, na třetím a pátém pak detaily Smetanovy síně s výzdobou Jana Preislera a Ladislava Šalouna.
5x Obecní dům. Na prvním a čtvrtém obrázku zleva dekorace střechy, na druhém Čelakovské­ho sál, na třetím a pátém pak detaily Smetanovy síně s výzdobou Jana Preislera a Ladislava Šalouna.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia