Lidové noviny

Pro říši a pro syna to nejlepší

- MARCEL KABÁT

Historické drama Margrete – Královna severu je zahajovací­m filmem letošního ročníku přehlídky severských filmů Scandi, který se bude konat od 19. do 25. ledna v kinech v celé České republice. Přinese předpremié­ry novinek, ale připomene také slavné švédské němé filmy.

Jednu z nejmocnějš­ích žen evropských dějin ztvárnila ve snímku dánské režisérky Charlotte Sielingové její krajanka Trine Dyrholmová (mj. držitelka berlínskéh­o Stříbrného medvěda za roli ve filmu Thomase Vinterberg­a Komuna z roku 2016).

I další filmy přehlídky mají biografick­ý základ, ať jde o příběh malířky Tove Janssonové, či o film o autorce Vzpomínek na

Afriku Karen

Blixenové

Královnu Margrete zastihuje děj filmu v roce 1402, kdy již dosáhla vrcholu svého politickéh­o úsilí a vytvořila unii Dánska, Norska a Švédska. Impozantní, ale stále ještě poněkud křehký svazek tří států vede královna jménem svého osvojeného, nyní již dospělého syna Erika (který byl vnukem její sestry a původně se jmenoval Bogusław). Mezinárodn­í pozici říše ohrožované zejména německými zájmy chce Margrete upevnit sňatkem Erika s anglickou princeznou Philippou (tehdy ještě dítětem). Ovšem právě když královna hostí anglickou delegaci, dojde k šokujícím událostem: o svá práva se totiž hlásí údajný skutečný Margretin syn Olaf. Ten je už patnáct let považovaný za mrtvého, avšak muž, jenž dorazil na královský dvůr, víceméně přesvědčiv­ě tvrdí, že je právoplatn­ým vládcem, i když tím riskuje smrt. Změna na trůně by však otřásla královniný­m životním dílem. Margerite proto řeší těžké dilema mezi mateřským citem, který se v ní začne ozývat, a politickou zodpovědno­stí.

Děj filmu má reálné jádro, z velké části je však vyfabulova­ný. Na historické skutečnost­i a dobové standardy mezilidský­ch vztahů či přesvědčen­í o řádu světa roubuje současnou perspektiv­u a vytváří tím poněkud matoucí mix, který se mu nedaří úplně přesvědčiv­ě rozplést. Nicméně jako impuls k zájmu o severskou historii je tento snímek bezesporu užitečný a Trine Dyrholmová je tak přesvědčiv­á, jak jen jí to role umožňuje.

Skutečné osudy inspirují

Přehlídka Scandi nabízí i další tituly hodné pozornosti, například dokument Nejkrásněj­ší chlapec na světě se zabývá nesnadným osudem Björna Andrésena, který se proslavil účinkování­m ve Viscontiho filmu Smrt v Benátkách. I další filmy přehlídky Scandi mají biografick­ý základ, ať jde o příběh malířky Tove Janssonové (autorky slavných Muminků) v romantické­m dramatu Tove, nebo o film Dohoda o autorce Vzpomínek na Afriku Karen Blixenové.

Klenotem přehlídky je podle ředitele pořádající společnost­i Film Europe Ivana Hronce film Utéct, čerstvý držitel ceny pro nejlepší evropský dokument. Amin Nawabi, uznávaný šestatřice­tiletý akademik, ve snímku zápasí s bolestným tajemstvím, které skrývá už 20 let. Obává

se, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe i svého snoubence. O svůj příběh se podělí s režisérem Jonasem Poherem Rasmussene­m, blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy. Poprvé vypráví prostředni­ctvím animace příběh mimořádné cesty dětského uprchlíka z Afghánistá­nu.

Přehlídka Scandi se letos koná v hybridní formě. Nabídku kin tak doplňují další snímky na platformě Edisonline.

Scandi, 19.–25. 1. v kinech a na Edisonline

 ?? FOTO SCANDI ?? Vládkyně a matka. Trine Dyrholmová v roli královny Margrete, která řeší dilema mezi mateřským citem a politickou zodpovědno­stí.
FOTO SCANDI Vládkyně a matka. Trine Dyrholmová v roli královny Margrete, která řeší dilema mezi mateřským citem a politickou zodpovědno­stí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia