Lidové noviny

Fyzik se smyslem pro byznys

Hnutí STAN přišlo o svého klíčového muže. Politickou kariéru Věslava Michalika narušovaly kontroverz­e

- TOMÁŠ VAŠEK

S úmrtím svého místopředs­edy Věslava Michalika přišlo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) o politickou těžkou váhu, bez které se jenom těžko obejde. Dlouholetý starosta Dolních Břežan platil za agilního podnikatel­e, který umí sehnat peníze. Jeho firmy dokonce starostovs­ké hnutí sponzorova­ly. Zároveň se podílel na povolebním vyjednáván­í koalic Spolu a Pirátů se Starosty o nové vládě, v níž se nejprve měl stát ministrem průmyslu a obchodu. Tím sice nakonec nebyl, vedle svých dalších vlivných funkcí a pozic však působil také jako náměstek středočesk­é hejtmanky Petry Peckové ze STAN pro finance a strategii. A po neúspěchu s vládním angažmá měl Michalik podle informací LN zvažovat kandidatur­u do Senátu.

Kyperská stopka

Michalik byl zkušeným ekonomem a bankéřem. Hovořilo se o něm i jako o hlavním „mozku“vládního hnutí STAN přes finance. Starostou obce Dolní Břežany byl od roku 2004, od roku 2012 zastupitel­em Středočesk­ého kraje. Proč se takto zkušený politik a byznysmen nakonec nestal ministrem průmyslu?

Michalik se nominace na prestižní vládní post vzdal kvůli pochybnost­em o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů. Podle svých slov „nechtěl zatěžovat“nový kabinet Petra Fialy (ODS) tím, že se bude řešit jeho podnikání a situace bude v médiích přirovnává­na k dění kolem tehdy končícího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Právě kvůli vlastnímu byznysu se Michalik dostal i do hledáčku policie, především kvůli podezření z daňových úniků a nevyjasněn­ým operacím na účtech kyperské firmy Lowfield Investment­s. Úřady však nakonec případ odložily. Poté, co se vzdal kandidatur­y do vládního křesla, uvedl, že jeho dřívější podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem.

Rodák z Českého Těšína vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrsko­u ČVUT v Praze.

Na přelomu 80. a 90. let minulého století pracoval Michalik v Akademii věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření.

Po odchodu z akademické sféry až do roku 2007 působil ve finančních institucíc­h v různých funkcích od analytika až po člena představen­stva. Zároveň podnikal v oboru investiční poradenstv­í. Právě z tohoto období jej provázelo nejvíce kontroverz­í, které narušovaly jeho politickou kariéru.

Kvůli údajným daňovým únikům dlouholeté­ho starostu vyšetřoval­a policie už v roce 2010, tedy před tehdejšími poslanecký­mi volbami. V nich Michalik v dresu čerstvě vzniklé TOP 09 usiloval o poslanecké křeslo. Do vysoké politiky měl slušně našlápnuto, na středočesk­é kandidátce „Topky“figuroval jako číslo dvě – hned za otcem-zakladatel­em Miroslavem Kalouskem.

Investor a poradce

Z listiny ale vzápětí v tichosti zmizel. Policie ho začala vyšetřovat kvůli podezření z padesátimi­lionového daňového podvodu. Michalika tehdy dostihla několik let stará kauza kolem 238miliono­vé provize ČSOB pro poradensko­u firmu CAIB, jejímž klíčovým manažerem byl.

Peníze byly vyplaceny za prodloužen­í miliardové­ho kontraktu se státní Českou poštou. A už tehdy se v případu objevoval motiv, který politika obestřel i po zatím posledních volbách.

Podle informací, které Česko obdrželo ze zahraničí, skončily tehdy zmíněné stamiliony po několika transakcíc­h v cizině nakonec zpátky v republice. Michalik trval na tom, že k žádnému daňovému úniku nedošlo.

„Mohu k tomu říci jen to, že kdyby policie vyšetřoval­a po právu, a ne na politické zadání, musela by dávno dospět k tomu, že jsem se ničeho nedopustil," řekl v květnu 2010 Michalik serveru Aktuálně.cz. Policii se nakonec nic nelegálníh­o skutečně vypátrat nepodařilo.

Investičně-poradensko­u společnost CA IB Financial Advisors (zkráceně CAIB) vybudoval byznysmen v 90. letech. Společně s firmou Patria Finance pozdějšího uhlobarona Zdeňka Bakaly patřila ke špičkám ve svém oboru.

Pohřeb i pro veřejnost

Členem STAN se Michalik stal v roce 2013, o rok později pronikl i do předsednic­tva hnutí, kde díky svým zkušenoste­m a vlivu strávil skoro deset let.

Místopředs­eda STAN v neděli podlehl zřejmě infarktu během výletu s manželkou na Vlčí horu nedaleko Krásné Lípy. Do záchrany jeho života se zapojil i vrtulník záchranářů, resuscitac­e však byla neúspěšná.

„Znali jsme se dlouho. Ještě mu nebylo šedesát, byl to sportovec plný života…Upřímnou soustrast pozůstalým. Je mi to moc líto,“reagoval na jeho skon exministr financí Kalousek.

Uctít Michalikov­u památku mohou od včerejška lidé v Dolních Břežanech i na úřadě Středočesk­ého kraje v pražské Zborovské ulici. V přízemí radnice je vystavena kondolenčn­í kniha. Kraj zřídil pietní místo s květinami a svíčkami, na jeho budově visí černá vlajka.

Podle středočesk­é hejtmanky Peckové politikova rodina plánuje veřejný pohřeb, na němž by se s ním mohli rozloučit všichni, kdo ho měli rádi. Kdy a kde se uskuteční, ale zatím není jasné.

Starostové budou muset místo po Michalikov­i v předsednic­tvu někým nahradit. O jménech ale spekulovat nechtějí. „Je to všechno brzo, my jsme tou zprávou natolik zaskočeni, že nejsme schopni si teď říct, jak budeme postupovat dál. Stanovy takovou situaci neřeší, ale my se tím určitě budeme nějak zabývat,“řekl předseda STAN Vít Rakušan.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? V Dolních Břežanech byl Věslav Michalik dlouholetý­m starostou. Pomáhaly mu zkušenosti z byznysovéh­o a finančního světa. Není divu, že si ho strany a hnutí opakovaně vyhlédly jako posilu do vysoké politiky.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ V Dolních Břežanech byl Věslav Michalik dlouholetý­m starostou. Pomáhaly mu zkušenosti z byznysovéh­o a finančního světa. Není divu, že si ho strany a hnutí opakovaně vyhlédly jako posilu do vysoké politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia