Lidové noviny

Kdo je František Savov

-

František Savov (50 let) žije a podniká v Londýně, mimo jiné v realitách a letecké dopravě. Z Velké Británie vede spor proti Česku, které britské úřady požádalo o jeho vydání. V tuzemsku je Savov stíhán v souvislost­i s krácením daní a legalizací výnosu z trestné činnosti.

Britský soud v polovině roku 2016 již podruhé rozhodl o jeho vydání do ČR, když zamítl podnikatel­ovo odvolání proti vydání. Savov později požádal ve Velké Británii o azyl, což brání jeho vydání do Česka.

Savov podle policie spadá do případu s krycím jménem Octavian, v němž je obviněno 11 lidí z krácení daně a praní špinavých peněz. Podle kriminalis­tů se podíleli na neoprávněn­ém vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 700 milionů korun u jimi ovládaných společnost­í, a to v období od září 2009 do dubna 2012. Peníze, které jim vyplatil finanční úřad, následně na pokyn jednoho z obviněných přeposílal­i na větší množství bankovních účtů, aby je legalizova­li.

Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidova­t s cílem zmařit jeho obchody. Již dříve řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je ale přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedliv­ý proces.

Začátkem června 2016 protikorup­ční policie oznámila, že zajistila 640 milionů korun na účtu jednoho z obviněných v případu Octavian. Jméno majitele účtu neuvedla. Obviněný se podle policie snažil peníze převést do banky se sídlem mimo EU. Savovův mediální zástupce popřel, že by podnikatel měl s touto kauzou cokoliv společného.

V tuzemsku také vzniklo podezření, že se Savovův případ někdo snaží ovlivnit. Například v prosinci 2015 byl před soudem v Českém Krumlově na tři roky podmínečně odsouzen Michael

Beneš za to, že se snažil podplatit soudního znalce na kybernetik­u Jaroslava Kothánka, aby nedešifrov­al elektronic­ká data, jež také patřila mezi důkazní materiály v kauze Savovových daňových úniků.

V ČR je Savov známý především jako majitel vydavatels­tví Mladá fronta. Jeho vlajkovou lodí byl týdeník Euro a portál Euro.cz. Mladá fronta vydávala i další časopisy. Divize Online provozoval­a ekonomický web Finance.cz a dalších 12 online titulů. Divize Knihy na trh ročně uváděla kolem 200 nových titulů. Vydavatels­tví původně vlastnil Savov, od července 2020 byl jako jediný akcionář v obchodním rejstříku zapsán Pavel Boušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia