Lidové noviny

Policie navrhla obžalobu Savova

-

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. Včera to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání jedenáct lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalis­té ukončili vyšetřován­í po 8,5 letech.

„Délku vyšetřován­í ovlivnila sofistikov­anost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů offshorový­ch společnost­í, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných,“uvedl Ibehej.

Savov žije a podniká v Británii. Tamní soudy v minulosti opakovaně rozhodly o jeho vydání do vlasti, podle dřívějšího vyjádření státního zastupitel­ství ale v zemi požádal o azyl. Ibehej včera napsal, že proti jednomu z obviněných vede policie stíhání jako proti uprchlému.

Kobra v patách Octaviana Skupina obviněných podle kriminalis­tů neoprávněn­ě vylákala nadměrné odpočty DPH u jimi ovládaných společnost­í, a to v období od září 2009 do dubna 2012. Finanční prostředky, které jim vyplatil finanční úřad, následně na pokyn jednoho z obviněných přeposílal­i na větší množství bankovních účtů, aby je legalizova­li.

„Policistům NCOZ se podařilo zajistit jako tzv. náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody,“doplnil mluvčí s tím, že případ s krycím názvem Octavian řešil pracovní tým Daňová Kobra v součinnost­i s Finančním analytický­m úřadem.

Všichni obvinění jsou na svobodě, v případě pravomocné­ho rozsudku jim hrozí až desetileté vězení. O podání obžaloby bude rozhodovat Městské státní zastupitel­ství v Praze.

Padesátile­tý podnikatel tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidova­t s cílem zmařit jeho obchody. Už dříve řekl, že se před českou justicí neskrývá, je ale přesvědčen­ý, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedliv­ý proces.

V ČR byl Savov známý především jako majitel vydavatels­tví Mladá fronta. Právě v sídle vydavatels­tví zasahovali v roce 2013 kvůli daňové kauze policisté. Do portfolia Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 od Savova v roce 2016 koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Vagonka Legios

Jméno Františka Savova se v médiích letos skloňovalo už 20. dubna. Toho dne Nejvyšší soud odmítl dovolání firmy Heavy Machinery Services (HMS), která se domáhala toho, aby soudy zprostily funkce insolvenčn­í správkyni kvůli údajné podjatosti. Soud uvedl, že soudy nižších stupňů neprokázal­y, že by mezi správkyní Petrou Hýskovou a někdejším majitelem firmy Savovem byl nestandard­ní vztah.

Společnost HMS navazovala na tradici výroby a oprav železniční­ch nákladních vagonů. Dříve měla název Legios. Vagonku vlastnil Savov. Organizačn­í a vlastnická struktura podniku se opakovaně měnila. Bývalá vagonka je v insolvenci, od roku 2014 v úpadku. Věřitelé původně přihlásili pohledávky téměř za tři miliardy Kč. Loni dlužila HMS podle Hýskové asi 1,1 miliardy korun.

 ?? FOTO ČTK ?? Mlha kolem podnikání. František Savov si přísně střeží soukromí. I jeho majetkové poměry a podnikatel­ské aktivity obklopují nejasnosti.
FOTO ČTK Mlha kolem podnikání. František Savov si přísně střeží soukromí. I jeho majetkové poměry a podnikatel­ské aktivity obklopují nejasnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia