Lidové noviny

Lentilky od paní estébačky

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

„Kdysi v osmdesátká­ch měl Jirka Dienstbier v Kozlech stádo ovcí. Ano, ten levicovej intelektuá­l s knírkem,“začíná jedna z historek, kterou Štěpán Korčiš dokresluje život a atmosféru normalizac­e v Českoslove­nsku. Vzpomíná na to, jak se s otcem jezdil o Dienstbier­ovy ovce starat a jak je při cestě domů na vlak zastavila Veřejná bezepečnos­t a odvezla je na výslech. „Tátu vzali jinam, byli na něj hnusný. To se mi nelíbilo. Já jsem dostal od paní estébačky lentilky a nějaký otázky a vlastně se mi to taky moc nelíbilo. Pak nás ale vzali na vlak, kterej bysme jinak kvůli týhle přestávce nestihli, a jeli jsme domů.“

Ovšem nápad sestavit historicko­u příručku, která se věnuje dějinám celého 20. století a prvním dvaceti letům 21. století, nevznikl díky střípkům z rodinných pamětí.

„Před parlamentn­ími volbami v roce 2017 jsem si udělal graf voleb za celou polistopad­ovou éru. A když jsem viděl, jak výmluvný graf je, protáhl jsem to až do roku 1918,“zavzpomína­l pro LN Korčiš. „Aby ale měl graf smysl, musí být v dané době znázorněny události, které se děly. Ty teprve dají volebním výsledkům nějaké vysvětlení,“dodává autor. Publikaci lze zatím koupit pouze online, a to na stránkách stoleticsr.cz.

Leporelo lze číst jako dva samostatné celky, které se však navzájem doplňují. Na „rubu“stránek je v dolním okraji vyveden graf volebních výsledků od roku 1918 až po poslední volby v roce 2021, v nichž vyhrála koalice Spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS). Graf doplňují delší texty, jež shrnují devět podle autora nejdůležit­ějších událostí století, ty doprovází barevné ilustrace Richarda Cortése. A protože autor není historik, na pomoc si dále přizval odborníky Jiřího Pernese a Zdeňka Munzara.

Od Einsteina po Gretu Thunbergov­ou

V horní části stránek najdou čtenáři drobnější zajímavost­i: od faktu, že v roce 1905 publikoval Albert Einstein vzorec E = mc2, přes atentát na Johna Fitzgerald­a Kennedyho v roce 1963 až po vznik Facebooku a Youtube, narození Grety Thunbergov­é, vraždu slovneskéh­o novináře Jana Kuciaka a vznik hnutí MeToo.

Poslední „rubová“stránka leporela končí pandemií koronaviru a volbami v roce 2021. Zhruba čtvrtina stránky přitom zůstává prázdná. To aby si každý čtenář doplnil události, které budoucnost teprve přinese. Buď podle sebe, nebo si může již zpracované a popsané události stáhnout ze stránky stoleticsr.cz, vytisknout a vlepit do knihy. Třeba válku na Ukrajině, která vypukla až po prosincové uzávěrce knihy. A další události budou přibývat.

Kouzlo příběhu

K tomu, aby se čtenář zapojil do tvorby knihy, vybízí i „lícová“strana, která je rozdělena na dvě poloviny. V horní polovině Korčiš vzpomíná na své předky: na pradědu Bodláka, slavného novináře odbojového zpravodajs­tví, nebo snad ještě slavnější maminku Petrušku Šustrovou, která už léta píše do LN. Zde jsou kromě kreseb i fotografie z rodinného archivu.

Nejpůsobiv­ější z celé publikace jsou Korčišovy vzpomínky z dob, kdy se ještě jako malé dítě občas probudil do bytu, kde mezi rozházeným­i věcmi ještě procházeli „cizí lidi v uniformách“po domovní prohlídce, zatímco on musel během pár minut vyrazit do školy. Vzpomíná také na to, jak k nim domů chodívala hrát bridž Olga Havlová nebo jak pod stolem kopal Václava Havla, budoucího prezidenta. S tím se poté už jako grafik Lidových novin, kde dodnes pracuje, rozloučil návrhem titulní strany smutečního vydání v prosinci 2011, kdy Havel zemřel.

Celá půlka „lícové“strany leporela je sice nalinkovan­á, ale prázdná. A právě zde si může každý čtenář podle své fantazie zpracovat vlastní rodinnou historii. Ať už k tomu využije rodinný strom, delší i kratší vzpomínky, fotografie či ilustrace.

Právě na příběhy opravdovýc­h lidí, které často semlelo a semílá soukolí velkých a neosobních dějin, klade Korčiš důraz. Podle něj jsou totiž klíčem k pochopení historické­ho vývoje a vlastně i ornou půdou pro vyklíčení těch či oněch událostí. Podle autora je totiž potřeba pochopit i ty, kdo dělali či dělají z našeho dnešního pohledu nepochopit­elné.

„U rodičů, jimž za hladomorů umíraly děti v náručí, je ospravedln­itelné cokoli, včetně vítání nacistické armády. Lidé, jež jakýkoli režim připravil o blízké, jistě měli a mají právo na leccos. Ale nejen tyto smutné extrémy ovlivňují rozhodován­í lidí. Ve chvíli, kdy obracíte každou korunu, je asi opravdu důležitějš­í zvýšení příjmů než to, kdo ho zajistí,“podotýká Korčiš.

Ve velkoformá­tové leporelové publikaci Století ČSR dává Štěpán Korčiš na pozadí velkých dějin 20. století nahlédnout i do příběhu své rodiny. Autor publikace je synem někdejší disidentky Petrušky Šustrové. A Korčiš vzpomíná, jak se mu jako dítěti psala historie před očima přímo v obýváku.

 ?? FOTO WWW.STOLETICSR.CZ, ILUSTRACE RICHARD CORTÉS ?? Kniha jako rozložené leporelo názorně ukazující příběh republiky má na délku více než čtyři metry. Graf přibližuje výsledky voleb, premiéry a vládnoucí koalice za celou historii státu. Krásné ilustrace kreslíře Richarda Cortése vyprávějí dějinné zvraty České republiky samy o sobě.
FOTO WWW.STOLETICSR.CZ, ILUSTRACE RICHARD CORTÉS Kniha jako rozložené leporelo názorně ukazující příběh republiky má na délku více než čtyři metry. Graf přibližuje výsledky voleb, premiéry a vládnoucí koalice za celou historii státu. Krásné ilustrace kreslíře Richarda Cortése vyprávějí dějinné zvraty České republiky samy o sobě.
 ?? FOTO WWW.STOLETICSR.CZ ?? Příběh rodiny je součástí knihy, na snímku je Štěpán Korčiš. Ten teď čtenářům v knize i rozhovorec­h nabízí: Pište s námi, nechali jsme volné místo.
FOTO WWW.STOLETICSR.CZ Příběh rodiny je součástí knihy, na snímku je Štěpán Korčiš. Ten teď čtenářům v knize i rozhovorec­h nabízí: Pište s námi, nechali jsme volné místo.
 ?? FOTO LN ?? Obě velké války, Mnichov... V knize (drží ji Štěpán Korčiš) jsou velké texty k devíti zásadním událostem. S nimi podstatně pomohli historici Jiří Pernes a Zdeněk Munzar.
FOTO LN Obě velké války, Mnichov... V knize (drží ji Štěpán Korčiš) jsou velké texty k devíti zásadním událostem. S nimi podstatně pomohli historici Jiří Pernes a Zdeněk Munzar.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia