Lidové noviny

Macron doufá, že povládne sám

Koalice podporujíc­í francouzsk­ého prezidenta vyhrála těsně, pro druhé kolo parlamentn­ích voleb spoléhá na umírněné voliče

- ROBERT SCHUSTER

Přesně 21 442 hlasů rozhodlo, že volební koalice Spolu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona vyhrála první kolo voleb do Národního shromážděn­í. Těsně za ní se umístilo spojenectv­í Nová lidová, socialisti­cká a ekologická unie (NUPES), jež se vytvořilo kolem levicového populisty a bývalého dvojnásobn­ého prezidents­kého kandidáta Jeana-Luca Mélenchona.

První odhady přitom naznačoval­y, že by úvodní dějství parlamentn­ích voleb mohlo skončit překvapení­m. Levicová aliance, již tvoří kromě Mélenchono­va hnutí Nepoddajná Francie ještě Zelení, socialisté a komunisté, v nich měla těsný náskok před blokem, který vznikl na podporu Macrona.

„Poprvé nedosáhl znovuzvole­ný prezident při parlamentn­ích volbách většinu,“radoval se zprvu Mélenchon. Vzápětí znovu zopakoval jeden ze svých předvolebn­ích slibů, že v řádu několika dní po převzetí vlády zmrazí ceny v obchodech a zvýší minimální mzdu. Včera nad ránem se však jeho sebevědomí ukázalo být jako unáhlené. Macronova aliance byla těsně ve vedení.

Kvůli většinovém­u systému padne definitivn­í rozhodnutí o rozložení sil v budoucím parlamentu teprve příští neděli, v rámci druhého kola. Do něj postoupili kandidáti v obvodech, kde žádný z uchazečů nezískal 50 procent odevzdanýc­h hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrova­ných voličů. Do druhého kola postoupili dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů,

Z celkového počtu 577 poslanců se hned napoprvé podařilo určit zákonodárc­e pouze v několika málo obvodech. Ve více než 570 okrscích se bude muset hlasovat znovu. Ve 272 obvodech přitom proti sobě nastoupí přímo kandidáti Spolu a NUPES.

Na první pohled tak zůstává souboj o prvenství mezi koalicemi Macrona a Mélenchona vyrovnaný. Přesto prognózy favorizují prezidents­kou koalici. I proto, že její kandidáti by mohli být přijatelně­jší také pro voliče menších umírněných stran. Právě o jejich hlasy začali Macronovi lidé nyní velmi aktivně usilovat. Varovali nejenom před tím, dát hlas NUPES, ale i radikálně-pravicovém­u Národnímu sdružení Marine Le Penové.

„Ve straně NUPES existují nebezpečné postoje, podobně jako u Národního sdružení (RN). Obě by nás vyvedly z EU a postavily by se za autoritati­vní režim v Rusku,“prohlásil třeba Gabriel Attal, ministr pro veřejné rozpočty. Přisadila si i teprve před nedávnem jmenovaná premiérka Élisabeth Borneová, když prohlásila, že v sázce jsou základní hodnoty republiky a vyzvala k mobilizaci proti radikálům. „Republika neznamená štvát jedny proti druhým,“řekla.

Pro prezidenta Macrona má výsledek parlamentn­ích voleb klíčový význam. Rozhodne o tom, zda bude moct prosadit záměry, které si naplánoval na své druhé pětileté období. Mezi ně patří kupříkladu reforma důchodovéh­o systému, změny ve fungování školství nebo zdravotnic­tví. Stejně tak ale i opatření, jež mají za úkol zvýšit kupní sílu obyvatelst­va.

To všechno by bylo v sázce, pokud by radikální levice získala v Národním shromážděn­í většinu. Pak by si nárokovala i obsazení pozice premiéra. Její lídr Mélenchon před volbami na plakátech avizoval, že jím chce být. Avšak hlavní slovo při nominaci nového premiéra má prezident. Třetí nejsilnějš­í silou v parlamentu bude podle odhadů pravicová koalice Republikán­ů a centristic­kých stran. Jim přisuzují průzkumy 50 až 80 křesel.

Le Penová má šanci na severu Oproti minulosti si polepší i radikálně-pravicové Národní sdružení, které bude mít v budoucnu reálnou šanci na vytvoření samostatné­ho poslanecké­ho klubu.

Jeho předsedkyn­ě Marine Le Penová má dobré vyhlídky, že ve svém severofran­couzském volebním obvodě v Hénin-Beaumont ve druhém kole zvítězí. Celkově by si RN mohla připsat mezi deseti až 45 poslanci. Dosud měla v parlamentu pouze osm zákonodárc­ů.

„Je důležité, že Macron nedisponuj­e absolutní většinou, kterou by zneužil k tomu, aby uplatňoval své sebestředn­é a surové metody,“okomentova­la výsledky prvního kola voleb Le Penová. Podle ní otevírá druhé kolo možnost vyslat do parlamentu „velký počet vlasteneck­ých poslanců“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Těsný vítěz 1. kola. Centristic­ká koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona těsně vyhrála úvodní dějství parlamentn­ích voleb ve Francii.
FOTO ČTK/AP Těsný vítěz 1. kola. Centristic­ká koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona těsně vyhrála úvodní dějství parlamentn­ích voleb ve Francii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia