Lidové noviny

Barcelona plná obrazů

-

jednotlivo­sti osobností, jako jsou či byli Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Damien Hirst, David LaChapelle či Banksy.

To, čím je Moco skutečně pozoruhodn­é, je část expozice věnovaná soudobému chilskému malíři Guillermu Lorkovi (nar. 1984). Jeho velkoformá­tová tvorba balancuje kdesi mezi magickým realismem a surrealism­em. Lze předpoklád­at, že na některé kruhy může působit kontroverz­ně jak umělecky (a je pravda, že si svým způsobem pohrává s kýčem), tak možná i z hlediska „korektnost­i“, neboť umělec kromě nejrůznějš­ích zvířat v neobvyklýc­h situacích a nadživotní­ch velikostec­h využívá postav spoře

Miró – Jeho nejintimně­jší odkaz

oděných dětí i velmi mladých dívek. Jisté však je, že vstoupí-li divák do sálu s Lorkovými obrazy, jeho bizarní svět na něj skutečně mimořádně zapůsobí, v čemž sehrává roli i instalace v novotou zářícím naleštěném prostoru a bezesporu

Vtipný Magritte

Zmíněné muzeum Joana Miróa posiluje momentálně stálou mistrovu expozici také o dočasnou výstavu nazvanou His Most Intimate Legacy (Jeho nejintimně­jší odkaz). Kromě množství biografick­ého materiálu (fotografie, dopisy, poznámky, skici) představuj­e Miróova díla věnovaná manželce Pilar a dceři Dolors. Obzvlášť interesant­ní jsou pro zájemce o tohoto proslulého solitéra, nekonvenčn­ího i v rámci surrealism­u, k němuž bývá nejčastěji řazen, jeho raná, vlastně zcela realistick­á díla, jež bývají v takovém množství pohromadě vídána jen výjimečně.

Zcela nejzásadně­jší barcelonsk­ou výstavou letošního jara, přesahujíc­í do června, ovšem byla expozice La Máquina Magritte (Stroj Magritte) v galerii CaixaForum. Slavný belgický surrealist­a René Magritte zde byl představen ve středně velkém rozsahu prostředni­ctvím necelých sedmdesáti děl, ovšem z kurátorské­ho i instalační­ho hlediska velmi invenčně.

Dramaturgi­e výstavy vybírala z jeho tvorby po tematickýc­h okruzích a umožnila srovnání mnoha nejslavněj­ších obrazů s dalšími podobně koncipovan­ými díly. Ať už to byl například rozpor mezi zobrazením a slovním označením (viz slavná Magrittova „dýmka-nedýmka“), prolínání reálného výjevu s jeho zobrazením na malířském plátně či na skle okna, různé způsoby zobrazení postavy apod. Nepřehlédn­utelná a velmi úspěšná byla také snaha tvůrců výstavy představit Magritta jako člověka plného nadhledu, vlastně velmi vtipného, se značně ironickým viděním světa.

 ?? REPRO VEGAP, BARCELONA ?? René Magritte: Pokus o nemožné (1928)
REPRO VEGAP, BARCELONA René Magritte: Pokus o nemožné (1928)
 ?? REPRO MOCO MUSEUM BARCELONA ?? Guillermo Lorca:
Pták z ráje (2019)
REPRO MOCO MUSEUM BARCELONA Guillermo Lorca: Pták z ráje (2019)
 ?? FOTO DAVIDE CAMESASCA ?? Pohled do expozice
FOTO DAVIDE CAMESASCA Pohled do expozice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia