Lidové noviny

Neúprosná síla změny

Wiener Festwochen: Isabelle Huppertová jako Raněvská ve Višňovém sadu

- KAMILA ČERNÁ

Od poloviny května do půli června se Vídeň každoročně stává dějištěm festivalu Wiener Festwochen, který nabízí produkce hudební, divadelní, taneční i výtvarné. Pořadatelé v letošní programové brožuře poukazují na dvě témata, jež stojí ve středu zájmu tohoto ročníku: lidský hlas a moment změny (už nelze žít tak, jak jsme byli zvyklí, ale ještě jsme nedospěli k něčemu zásadně novému).

S tím prvním pochopitel­ně pracovaly hlavně inscenace hudební – festival otevíralo Mozartovo Requiem v režii proslulého Romea Castellucc­iho, mezi operními inscenacem­i festival uvedl i první operní režii provokativ­ní německé režisérky Susanne Kennedyové, Glassova Einsteina na pláži. Druhé téma se díky své obecnosti tak či onak odráželo v mnoha festivalov­ých produkcích, zcela zásadní však bylo pro inscenaci Višňového sadu v úpravě a režii Tiaga Rodriguese. Vznikla v produkci Avignonské­ho festivalu, který před rokem zahajovala; té cti se jí dostalo zřejmě i proto, že její režisér v letošním roce převezme od Oliviera Py vedení festivalu. Stejně pádným důvodem mohla být i skutečnost, že v hlavní roli statkářky Raněvské se představil­a Isabelle Huppertová, jedna z největších francouzsk­ých filmových a divadelníc­h hvězd.

Život, co se žije jinde

Na začátku své inscenace zaplnil Rodrigues celou plochu jeviště vyrovnaným­i řadami moderních laciných zahradních židlí. Scéna je potemnělá, křišťálové lustry různých podob, zavěšené na několika stříbrných sloupech, svými rozvětvený­mi tvary vzdáleně připomínaj­í stromy a nesvítí. Herci postávají vzadu, potichu rozmlouvaj­í, přecházejí, čekají. Dopředu přichází Lopachin s knihou v ruce, přečte pár podstatnýc­h scénických poznámek z Čechovova textu, uvede diváky do situace – čeká se na paní domu, která přijede vlakem z Paříže. Pak se jeden ze stříbrných sloupů, stojící na posuvné plošině, náhle rozsvítí a vjíždí doprostřed scény. Přiváží Raněvskou, její doprovod, ale i hrající muzikanty. Do spořádanýc­h řad venkovskéh­o bytí vpadá vzruch, jas, hlasitá hudba, překotný pohyb. Není to jen vlak, je to život, co se žije jinde, energie, která budí naděje a bourá zavedené pořádky. Všichni křepčí, jeden po druhém do mikrofonu zapívají:

„Konečně přijeli – jsou tu navždy, nebo jen do příštího odjezdu?“Poslední to znaveně a posmutněle zopakuje Raněvská.

Isabelle Huppertová ji hraje jako nervní ženu s živými pohyby, usměvavou, bezprostře­dní, trochu potrhlou. Když si občas při vzpomínce na utopeného synka dovolí trochu smutku či patosu, vzápětí se za něj omluví. Hned nato s šarmem a jiskrou rozverně dupe radostí při vyhlídce na novou zábavu. Život na statku dostává překotný spád, je naplněn večírky, nezávazným­i hovory, škorpením služebnict­va. Herci v horečném tempu občas dvě tři slova své repliky zazpívají nebo pronesou do mikrofonu, stojícího vedle muzikantů na plošině, bouchnou do bubnu, vrší židle na vysokou neuspořáda­nou hromadu. Lopachin, snažící se přimět Raněvskou a jejího bratra k záchraně domu, nemá v tomhle mumraji šanci. Raněvská Huppertové nelpí s nostalgií na starých hodnotách, když sad nechce prodat. Trpí jen roztěkanos­tí člověka dnešní doby, neschopnos­tí se soustředit na něco smysluplné­ho, myslet na důsledky. Životní tempo, které ji pohlcuje, ji nutí vnímat pouze ten okamžik, který právě plyne.

Svět v okamžiku zlomu

Nebýt postavy Lopachina, nenapadlo by mě zmiňovat, že značnou část obsazení tvoří herci tmavé pleti (bratr a dcera Raněvské, Varja, Lopachin aj.), natolik samozřejmé a jakýchkoli přidružený­ch významů prosté byly herecké výkony. Nebýt Lopachina. Ten při společném veselí zatančí jakýsi divošský tanec a při závěrečném loučení pronese, že jeho předci na statku pracovali jako otroci (nikoli jako nevolníci). Tady rozdílná barva pleti význam získává, zároveň to ale představen­í neubere na čechovovsk­ém střetu racionalit­y s křehkým, mizejícím světem.

Rodrigueso­va inscenace je výrazně krácená, režijně, scénografi­cky i herecky překvapivě řešená, nerozbíjí ale příběh a základní myšlenku hry. Jsou to Čechovovy postavy, ale jsme to i my sami, lidé tančící na sopce, svět v okamžiku zlomu.

A.P. Čechov: Višňový sad Režie a úprava: Tiago Rodrigues Scéna: Fernando Ribeiro Kostýmy: José António Tenente Produkce Avignonské­ho festivalu, premiéra 5. července 2021. Psáno z uvedení ve Vídni 28. 5. 2022 na festivalu Wiener Festwochen.

 ?? FOTO WFW ?? Višňový sad nového ředitele Avignonské­ho festivalu. Tiago Rodrigues obsadil do role statkářky Raněvské Isabelle Huppertovo­u.
FOTO WFW Višňový sad nového ředitele Avignonské­ho festivalu. Tiago Rodrigues obsadil do role statkářky Raněvské Isabelle Huppertovo­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia