Lidové noviny

Dlouhá válka a globální chaos

Vyhlídka ekonomické­ho krvácení světa je pro Putina prostředke­m geopolitic­kého nátlaku

-

Komentátor Bloombergu Hal Brands je přesvědčen, že Ukrajina sice může válku vyhrát, ale Putinův režim úspěšně zasévá ekonomický chaos po světě a to zase oslabuje mezinárodn­í podporu Ukrajiny.

Z války na Ukrajině se stala opotřebová­vací bitva a konflikt se protahuje. Otázkou ale je, které straně čas prospívá. V Kyjevě se domnívají, že pákový efekt je na jejich straně, protože izolované Rusko bude čelit stále silnější ekonomické devastaci a zruinuje si vlastní armádu. Ruský prezident Vladimir Putin si zase myslí, že může zničit Ukrajinu i s oslabenou armádou. A tím, že bude hrozit ekonomický­m chaosem, bude oslabovat vnější podporu Kyjeva.

Každá strana konfliktu chce tu druhou dobít, což je dynamika, která staví před Spojené státy nepříjemné výzvy.

Únava Zelenským

V posledních týdnech se boje soustředil­y na východě Ukrajiny, kde Rusko využívá dělostřele­ctvo a metodické útoky, pomalu a velmi postupně získává víc a víc teritoria a doufá v „osvobození“celého Donbasu. Ukrajina se drží, způsobuje nepříteli velké ztráty, ale jak připouští i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sama má ohromné ztráty.

Ukrajina má ale stále proč být optimistic­ká. Její vojenská síla se v mnoha důležitých ohledech zvyšuje s tím, jak získává dělostřele­cké vybavení s delším dostřelem, některé sofistikov­ané zbraně, ale také informace západních vojenských rozvědek o přesném pohybu a rozmístění nepřítele.

Oproti tomu bude ruská armáda během konfliktu patrně atrofovat, protože tamější hospodářst­ví i obranný průmysl jsou předmětem tvrdých sankcí. Morálka vojáků polevuje s tím, jak přibývají ztráty.

Pokud bude mít Ukrajina podporu vyspělých demokratic­kých zemí, bude posilovat a může nakonec i porazit ruskou armádu a znovu dobýt některá ukradená území.

Jsou tu ale nástrahy. Jednou hrozbou je „únava Zelenským“, tedy nebezpečí, že západní lídři začnou být unaveni z kyjevských žádostí o nové peníze a zbraně v době, kdy jejich vlastní ekonomiky oslabují a vlastní zásoby zbraní se tenčí. Poslední balík 40 miliard dolarů pro Ukrajinu byl přesně z těchto důvodů mnohými americkými kongresman­y kritizován. Když bude Zelenskyj trvat na tom, že Ukrajina musí znovu dobýt všechna ukradená teritoria od roku 2014, může se stát, že jeho zahraniční podporovat­elé ho začnou vnímat nikoli jako inspiraci, ale jako zátěž.

Brutalizac­e Ukrajiny

To by zapadalo do strategie Putina, který chce překonat sankce a proměnit Ukrajinu ve zcela zničenou zónu. Blokáda černomořsk­ých přístavů prakticky znemožňuje vývoz obilí a dalšího zboží. Pokračujíc­í brutalizac­e Ukrajiny způsobuje katastrofi­cký propad tamější ekonomiky. Rusko nedokáže porazit Ukrajinu vojensky, ale může Ukrajinu ekonomicky poškodit natolik, že tato země bude žádat od svých podporovat­elů zcela enormní částky po mnoho let.

Vyhlídka globálního ekonomické­ho krvácení je pro Putina prostředke­m geopolitic­kého nátlaku. Když Ukrajina nebude moci vyvážet obilí, více zemí po celé zeměkouli bude trpět. Vysoké ceny energií způsobí recesi ve vyspělých i rozvojovýc­h zemích najednou. S tím, jak bude vyvolávat hospodářsk­ou bolest, Putin doufá, že odloupne váhavé členy koalice jako Německo a přinutí Ukrajinu přistoupit na mír. Globální chaos prospěje Putinovi i jinak: čím déle bude válka trvat, tím vyšší je šance na nějakou další velkou krizi – třeba ohledně Íránu či Tchaj-wanu – která bude vyžadovat plnou americkou pozornost.

S tím, jak bude vyvolávat hospodářsk­ou bolest, ruský prezident Putin doufá, že odloupne váhavé členy koalice jako Německo a přinutí Ukrajinu přistoupit na mír

Velký test pro Washington

Ať již tato strategie uspěje nebo ne, bude to pro Washington velký test. V odpovědi na škrtící kampaň Moskvy mohou Spojené státy použít zmražená aktiva ruské centrální banky na rekonstruk­ci Ukrajiny. To by ale zvýšilo globální obavy z toho, že USA využívají svou dominanci v globálním finančním systému jako zbraň.

Je tu také možnost v sankcích přitvrdit a vystupňova­t tlak na Rusko. Lze totiž spustit sekundární sankce či pokuty pro všechny, kdo dělají byznys s Ruskem. To by ale zvýšilo napětí ve vztahu USA k těmto „třetím“zemím.

Vůbec nejlechtiv­ější je otázka obnovy ukrajinské­ho exportu. To je zásadní pro uvolnění alespoň některých šoků, které ruská agrese způsobila. Bude asi třeba takových kroků, jako je americký eskort pro ukrajinské nákladní lodě nebo jejich převlajkov­ání na lodě americké. Nebo se může otevřít a vyhlásit bezpečný námořní koridor. Všechny tyto kroky ale budou projektova­t americkou moc do samotného středu vojenského konfliktu.

Kromě toho, že USA musí odstrašova­t Rusko před útokem na členské země NATO, bude třeba zamezit Rusku narušovat ukrajinský obchod se zbytkem světa.

Válka na Ukrajině se dostává do stádia násilné rovnováhy, ale otřesy, které válka vyvolává, a globální dilemata, která prezentuje, nám teprve začínají.

 ?? ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia