Lidové noviny

Macron a Mélenchon

Zůstane Francie i po příštím víkendu normální?

- Zbyněk Petráček

Co se vám vybaví, slyšíte-li o volbách do parlamentu ve Francii? První kolo vyznělo podle očekávání. Centristé prezidenta Macrona o fous vyhráli před radikální levicí Jeana-Luca Mélenchona a jasně před radikální pravicí Marine Le Penové. To ale není zpráva na titulní strany. Už proto, že ve Francii se volí většinově ve dvou kolech do jednomandá­tových obvodů. Tudíž v neděli získaná procenta nejsou přímo úměrná šancím na počty křesel po finále o nadcházejí­cím víkendu. Jen hrubě lze říci, že politický střed vede před radikály a že dvoukolový většinový systém radikálům nepřeje.

Někteří lidé ale vnímají Francii spíš kulturně, třeba skrz provokativ­ní postřehy Michela Houellebec­qa. Spisovatel­e, jenž v románu Podvolení vychází právě z výsledků parlamentn­ích voleb v roce 2022. V jeho antiutopii uspěje konzervati­vní Muslimská strana. Nevyhraje sice, ale pravicoví radikálové posílí, nikdo s nimi nechce spolupraco­vat, tudíž vládní většinu sestaví z nezbytí socialisté a islamisté.

Na první pohled se Houellebec­q netrefil v ničem. Silná islamistic­ká strana stále neexistuje. Socialisté skomírají a voliči jim odcházejí k radikálům. Zda národní konzervati­vci (pravicoví radikálové) Le Penové posílí ve finále natolik, aby mohli vznik vládní většiny blokovat, je nejisté. Ale Houellebec­q to nepsal jako prorok. Spíše – tak jako autoři zprávy Meze růstu (Římský klub, 1972) – k jakým rizikům bychom spěli, kdyby dosavadní trendy pokračoval­y. A to stojí za úvahu.

První kolo voleb do Národního shromážděn­í ukázalo, že aktuálním rizikem nejsou političtí islamisté ani antiislami­sté (Le Penová, Zemmour), ale radikální levice. Kdyby po druhém kole získala vládu, nastalo by politické přetahován­í se středovým prezidente­m. Zůstala by tam pak nejnižší inflace v EU? Zůstala by Francie v NATO? Zůstala by normální zemí v době, kdy Anglosasov­é propadají kulturním válkám a Němci zelené převýchově společnost­i? Ty dosud akademické otázky by získaly praktický ráz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia