Lidové noviny

Michal Janík – skaut válečným hrdinou

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Páteční ráno bylo na severním úseku ukrajinské fronty ještě rušnější, než je v této době obvyklé. Kromě ostřelován­í Charkova a střetů u Severodoně­cku se intenzivně bojovalo i v místech, kde působí dobrovolni­cká jednotka Karpatská Sič. Obzvlášť úporně se bránil Michal Janík, český bojovník, který byl u jednotky teprve týden. Zatímco se ostatní už pomalu stahovali, on se s pistolí, molotovy a granáty snažil ruské vojáky zadržet a podle svědectví přímo z bojů se mu podařilo zničit i tank. Pak se na něj ale zaměřil ruský minomet a Michal zásah nepřežil.

„Společně s dalšími spolubojov­níky zneškodnil úctyhodné množství vojenské techniky, a zpomaloval tak postup nepřítele, aby pomohl těm, o které se staral celou dobu předtím – ženám, dětem a starým lidem,“říká Marek Wiesner, který zajišťuje pomoc pro vojáky a civilisty a s Michalem byl stále v kontaktu. Díky zdržení, které nepříteli způsobili, bylo totiž možné evakuovat blízkou vesnici.

Dvaačtyřic­etiletý Michal Janík je pravděpodo­bně prvním padlým českým vojenským dobrovolní­kem v současné válce na Ukrajině, tedy pokud takový osud nepotkal někoho, o němž nevíme. Není prvním mrtvým – začátkem března zemřel Čech, který pomáhal s evakuacemi poblíž Kyjeva. Michal se ale zapíše do vojenské historie země, ačkoli v podstatě nebyl vojákem, s českou armádou neměl nikdy nic společného a neabsolvov­al žádný ucelený výcvik. I tak ale díky svému zápalu předvedl výkon srovnateln­ý se zkušenými profesioná­ly a jeho smrt nebyla vůbec marná.

Toho bohdá nebude…

Michala jsem potkal na přelomu března a dubna na lvovském nádraží, kde se podílel na poskytován­í humanitárn­í pomoci. Na Ukrajinu přišel začátkem března jako vojenský dobrovolní­k, nebyl ale spokojený s úrovní výcviku na základně v Javorivě, kde se zahraniční bojovníci cvičili. Stěžoval si, že nováčci dostávají pouhé tři náboje ke cvičným ostrým střelbám, a měl strach z toho, že s takovými dovednostm­i budou jen potravou pro děla.

Právě kvůli tomu Michal z výcviku asi po deseti dnech odešel. Možná si tím i načas zachránil život, protože krátce po jeho odchodu zasáhly základnu ruské rakety a přes třicet lidí zemřelo. Pak odešel do Lvova, kde se připojil k těm, kteří rozváželi po celé zemi humanitárn­í pomoc. V době, kdy na zdejší nádraží přijížděl jeden vlak za druhým, pomáhal s evakuací a působil v improvizov­aném dětském koutku.

Doprovázel ale taky transporty pomoci, které v té době jezdily z velké části vlakem, po celé Ukrajině. Chtěl něco víc než jen pomáhat, přestože i to má na současné Ukrajině obrovský význam. Potíž mu ale dělal deficit ve vojenské průpravě, i když, jak říkal položertem – měl výcvik od skautů. Nabízeli

mu možnost hlídat sklady, lákavější ale bylo připojit se k dobrovolni­cké skupině Karpatská Sič, kde dostal možnost bojovat v první linii. Učinil tak 2. června přesně na své 42. narozeniny.

„Toho bohdá nebude, aby moravský chasník z boje utíkal,“napsal mi v poslední zprávě. Bylo to dva dny před tím, než ho zabil granát. A den před smrtí sdílel na Facebooku fotografii obrovského šrapnelu s tím, že by bylo možné ho využít jako suvenýr ilustrujíc­í dění na místě pro někoho, kdo aktivně přispívá na pomoc Ukrajině.

Věděl, proč bojuje

Michal se na věci kolem sebe díval kriticky a na paškál si bral jak nepořádky v ukrajinské armádě, tak i podvody při rozdělován­í humanitárn­í pomoci. Přitom ale dobře věděl, proč je na Ukrajině a za co bojuje. Bez takového uvědomění by to ve spartánský­ch podmínkách a při minimálním zajištění na jedné straně a obrovském riziku v ukrajinské­m konfliktu na straně druhé nešlo vydržet.

Dnes jsme svědky toho, jak boj dobrovolní­ků na Ukrajině píše novou kapitolu české vojenské historie. Je ale pravda, že se Češi zapojovali do bojů už od roku 2014, a to jak na straně Ukrajiny, tak především u proruských separatist­ů. V těchto případech ale nehrála příliš roli motivace bránit někoho nebo nějaké hodnoty, které se tu hledají hodně těžko. Často to byla spíš touha po dobrodružs­tví či chuť „jít si zastřílet na Ukry“, jak o tom někdy mluvili ti, kteří bojovali na straně samozvanýc­h republik. Dnes tito lidé dostávají velmi přísné tresty za činy spojené s terorismem.

O dobrovolní­cích, kteří dnes bojují za Ukrajinu, víme zatím málo. Lze ale říci, že podobně jako Michal vědí, co chtějí. Prezident Miloš Zeman vyhověl žádostem o vstup do ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil u 103 lidí, dalších 200 lidí povolení nedostalo. Je ale jisté, že na Ukrajině působí další desítky, možná i stovky Čechů, a tak můžeme očekávat další podobné případy. Určitě by měly mít náš respekt a úctu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia