Lidové noviny

Zdražovat se bude dál, míní šéf Tank Ono

-

„Pokud to takhle půjde dál, cena litru benzinu bude začátkem letních prázdnin atakovat hranici 50 korun,“říká pro LN Jiří Ondra, spolumajit­el sítě čerpacích stanic Tank Ono, které patří k nejlevnějš­ím v republice.

LN Jak je možné, že navzdory červnovému snížení spotřební daně z paliv o 1,50 koruny na litr se nyní tankuje ještě dráž než před zavedením opatření?

Na to je jednoduchá odpověď – za posledních patnáct dní rafinerie zdražily benzin a naftu nejméně o tři koruny a snížení spotřební daně bylo o 1,50 koruny. Proto se muselo zdražit i u čerpacích stanic.

LN Do jaké míry se do cen u pump propisují marže – ať už rafinerií, nebo čerpadlářů?

Za naši firmu můžu říct, že my máme marže pořád stejné už pětadvacet let – tedy 70 haléřů na litru. Benzin a naftu sice nakupujeme dráž, ale jak to mají rafinerie s maržemi, to nevím.

LN Jak se budou ceny pohonných hmot vyvíjet dál?

Jestli to tímhle způsobem půjde dál, obávám se, že benzin bude začátkem prázdnin atakovat hranici 50 korun za litr. Co se týče nafty, ta bude asi o dvě koruny levnější. Ale je to věštění z křišťálové koule, další vývoj závisí na tom, co se bude dít ve světě – a to teď nikdo neví. Česko je v tomto ohledu tím posledním, kdo to může ovlivnit.

LN Měla by vláda u paliv nastavit cenové stropy, jako to dříve udělali třeba v Maďarsku?

Cenové stropy bych nenastavov­al, to dle mého nikam nevede. Ale pozornost bych cenám věnoval určitě větší. Příkladem může být sousední Německo, kde navíc mají mnohem vyšší mzdy než u nás. Výraznější úlevy na daních teď dle mého dávají větší smysl.

LN Odrazují už vysoké ceny paliv lidi od ježdění?

Letošek je natolik zběsilý, že nějaké srovnání nechávám až na konec roku. Myslím ale, že lidé s nižšími či průměrnými platy už jízdy omezují, případně o tom, zda vůbec vyjet, více přemýšlejí. Dvacet korun na litru navíc (loni v červnu stál litr benzinu v průměru 32,38 koruny – pozn. red.) je přece jen znát. alt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia