Lidové noviny

Sleva se vypařila i v Německu

-

Německý ministr hospodářst­ví za Zelené Robert Habeck chce výrazně zpřísnit protikarte­lový zákon, aby zabránil petrochemi­ckému průmyslu ve zneužívání dočasného snížení daně z pohonných hmot. Vláda tuto daň od června na tři měsíce snížila, aby obyvatelům kompenzova­la vysoké ceny benzinu a nafty. Nehledě na takzvanou tankovací slevu, jak se opatření v Německu říká, se však ceny na čerpacích stanicích takřka vrátily na květnovou úroveň.

„Habeck vyhlašuje válku ropným koncernům,“napsal deník Der Tagesspieg­el o Habeckově plánu. Ministr hospodářst­ví už dříve mluvil o zdanění nadměrných zisků, což ale koaliční liberální svobodní demokraté (FDP) odmítají. Habeck uvedl, že cestu takového zdanění stále považuje za správnou, proto ji nechce úplně opustit, takže hledá alternativ­u se stejným výsledkem. A tím je prý úprava protikarte­lového zákona. Chce, aby protikarte­lový úřad měl více možností, jak proti ropným koncernům zasáhnout, včetně odebrání zisků, jestliže podniky zneužijí svého dominantní­ho postavení na trhu.

Znovu přes dvě eura za litr Habeck uvedl, že tankovací sleva je spíše jakousi pozvánkou k porcování kořisti, již financuje stát. Doplnil, že Zelení takové opatření nechtěli a že to bylo přání liberálů. Obě strany společně se sociální demokracií (SPD) kancléře Olafa Scholze vládnou.

Německá vláda od 1. června na tři měsíce snížila daň na pohonné hmoty u benzinu o 29,55 centu (7,40 Kč) a u nafty o 14,04 centu (3,50 Kč). Snížením daně je automatick­y nižší i daň z přidané hodnoty, což dle německého autoklubu ADAC znamená u benzinu dalších pět centů a u dieselu tři centy na litr.

Ceny u pump skutečně na začátku června skokově klesly a dostaly se pod dvě eura za litr, nyní se už nad tuto hranici opět vrátily. V případě nafty je cena na úrovni jako před zlevněním. Expert autoklubu Christian Laberer už vyzval politiky k zásahu, protože „petrochemi­cký průmysl očividně využívá krizové situace k maximaliza­ci zisků na náklady spotřebite­lů“, řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia