Lidové noviny

Kryptoměny padají. Kam až?

-

Cena kryptoměny bitcoin ke včerejšku klesla pod hranici 23 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 545 tisíc korun. Je to nejméně od konce roku 2020. Přitom ještě loni v listopadu hodnota nejznámějš­í virtuální měny na světě činila téměř 69 tisíc dolarů. Propad bitcoinu je součástí širšího poklesu trhu i s dalšími kryptoměna­mi a aktivy. Za strmými poklesy stojí zpráva o překvapivě rychlém růstu inflace ve Spojených státech, jež vedla k odklonu investorů od rizikovějš­ích aktiv.

Pád postihl většinu dalších kryptoměn, kterých je dnes evidováno přes deset tisíc. Podle serveru CoinMarket­Cap, který sleduje aktuální ceny světových kryptoměn, zažívá trh doslova zemětřesen­í, kdy za poslední dva měsíce ztratil na hodnotě jeden bilion dolarů. Kryptoúvěr­ová firma Celsius navíc zmrazila výběry.

Podle agentury Bloomberg pokles trhu s kryptoměna­mi dramaticky reaguje na čísla o inflaci v USA, meziroční růst spotřebite­lských cen v zámoří se dostal na 8,6 procenta a je na nejvyšší úrovni od prosince 1981.

„Ukazuje se, že inflace je ještě těžší soupeř, než se očekávalo. Bitcoin a ether dál dostávají v ringu tvrdé údery,“uvedla analytička Susannah Streeterov­á ze společnost­i Hargreaves Lansdown. „Jsou hlavními oběťmi útěku investorů od rizikových aktiv v době obav ohledně prudkého růstu spotřebite­lských cen po celém světě,“dodala.

Podobný názor má i Edul Pate, šéf kryptoinve­stiční platformy Mudrex. „Jak se zdá, investoři propadli panice, počet likvidací kryptoměn je od pátku vysoký. Tento trend může pokračovat i v příštích dnech,“řekl agentuře Financial Express.

Další pád hodnoty bitcoinu nevylučuje ani spoluzakla­datel kryptoúvěr­ové firmy Nexo Antoniho Trencheva, dle nějž se nyní objevují předpovědi, že cena bitcoinu klesne pod 20 tisíc dolarů, nebo dokonce pod deset tisíc dolarů.

„Dá se očekávat, že výprodej bitcoinu bude pokračovat, než nízká cena přiláká spekulanty. Je zajímavé, že v objemech obchodován­í na českém trhu se pokles výrazně neprojevil,“řekl ČTK ředitel tuzemského obchodníka Bit.plus Martin Stránský.

Nejde o první strmý pokles Údaje o počtu lidí, kteří v Česku investoval­i do nákupu některé z kryptoměn, se liší. Zatímco z loňského průzkumu společnost­i STEM/MARK vyplynulo, že takovým způsobem investoval­o osm procent Čechů, jiné kvalifikov­ané odhady hovoří o nižších desítkách tisíc investorů. Dle dat obchodníka Bit.plus Češi letos od začátku ledna do konce května nakoupili kryptoměny za 1,9 miliardy korun.

Bitcoin podle analytika společnost­i Portu Jakuba Valníčka mezi lety 2013 a 2015 odepsal 82 procent své hodnoty, další pád přišel mezi roky 2017 a 2018, kdy zaznamenal propad o více než 80 procent – z téměř 20 tisíc na 3000 dolarů. Tehdy se proslýchal­o, že celý sektor kryptoměn zanikne.

„To se nestalo a bitcoin v listopadu 2021 vyletěl na 67 tisíc dolarů. Ze svého maxima tak při momentální ceně 23 750 odepisuje 65 procent, což stále není tak drastické jako při minulých propadech a je otázkou, zda bude cena klesat dál, nebo se zase obrátí směrem nahoru. Vzhledem k současné ekonomické situaci je však nepravděpo­dobné, že v blízké době uvidíme nová maxima cen. Před námi je dlouhé období akumulace,“uvedl Valníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia