Lidové noviny

Bříza odstoupil, favoritem Šlégr

-

Nakonec pět uchazečů bude usilovat o horké, přesto chtěné křeslo prezidenta hokejového svazu (ČSLH), které po čtrnácti letech opouští Tomáš Král.

Bývalý elitní brankář, momentálně druhý nejvyšší muž českého i světového hokeje Petr Bříza se totiž své kandidatur­y nakonec včera vzdal.

„Avizoval jsem již předem, že neuvažuji o svém zapojení do letošních voleb ČSLH. Vážil jsem si ale silné podpory a vnímal jsem ji vždy s respektem a pokorou. Právě z těchto důvodů jsem požádal ještě o pár dní na rozmyšleno­u,“uvedl Bříza v prohlášení, v němž oznámil, že nebude kandidovat.

Jedním z důvodů byl také fakt, že je šéfem organizačn­ího výboru hokejového šampionátu 2024, který se uskuteční v Praze a Ostravě.

Pro sobotní volbu tak zbylo pět jmen: Otakar Černý, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr.

A ačkoliv posledně jmenovaný řízný bek oznámil svoji kandidátku coby poslední, dle sázkové kanceláře Tipsport je největším favoritem na vítězství. Jeho kurz v pondělí odstartova­l na 1,65 : 1. Nejvíce na paty by mu měl šlapat zkušený trenér Alois Hadamczik (4,5 : 1), na posledním místě je naopak muž, který se o post přihlásil jako první – brankářská legenda Dominik Hašek.

„Šlégrovu nominaci podalo Kladno a podpora od Jaromíra Jágra sama o sobě dost znamená. Šlégr krom skvělé hokejové kariéry a znalosti hokejového prostředí z pozice šéfa klubu i práce na svazu má také zkušenosti z vysoké politiky. To může být výhodou, na druhou stranu mu ale jeho politická kariéra může u řady volitelů i uškodit,“vysvětlil Šlégrovu pozici favorita bookmaker Tipsportu Pavol Boško.

V tomto ohledu budiž zajímavost­í, že kladenským patriotem je Otakar Černý, bývalý obránce, který právě za středočesk­ý klub hrával. Na Kladně později působil syn někdejšího šéfa hokejové redakce České televize Otakara Černého st. v pozici manažera mládeže, byl také místním zastupitel­em.

Vybrané kandidáty na nejvyšší hokejový post vám představím­e ke konci týdne, volby se uskuteční v sobotu od 11.00 v Praze.

Delegáty s hlasem rozhodujíc­ím jsou na konferenci prezident ČSLH (1), viceprezid­enti (3), předseda dozorčí rady (1), zástupci Tipsport extraligy (14), zástupci Chance ligy (14), zástupci II. ligy ČR (14), zástupci krajských výkonných výborů ČSLH (14) a zástupce ligy žen (1). Vzhledem k tomu, že prezident a jeden z viceprezid­entů ČSLH rezignoval­i, je jejich nástupce oprávněno volit 60 delegátů. anv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia