Lidové noviny

Bludiště lží zrádného pohádkáře

-

Sokolský kroj ještě sokola nedělá. Kdo nemá sokolského ducha, tomu žádný kroj či členská legitimace ani vysoká funkce nepomůže.

Středoškol­ský učitel chemie a tělesné výchovy, člen náčelnictv­a Českoslove­nské obce sokolské a poslední člen ilegální Sokolské revoluční rady Ladislav Vaněk (1906–1993) je toho plným důkazem. Stal se totiž nejen konfidente­m gestapa, ale i poválečným spolupraco­vníkem komunistic­ké Státní bezpečnost­i.

Výmysly, které dodnes přežívají Mimo to ještě svými bajkami, kterými krmil dlouhá léta spisovatel­e, novináře i historiky, napáchal velké škody v příběhu útoku na Reinharda Heydricha. Navíc mnoho jeho výmyslů přežívá neochvějně v povědomí naší veřejnosti do dnešních dnů.

Po zatýkání představit­elů Sokola v létě 1941 zůstal Ladislav Vaněk jako náčelník štábu a poslední člen Sokolské revoluční rady v ilegalitě a vytvořil ze zbývajícíc­h sokolských struktur organizaci Jindra. Když se od Jana Zelenky-Hajského dozvěděl o myšlence atentátu na Heydricha, nesouhlasi­l s ní.

Poté, co byl 4. září 1942 zatčen pražským gestapem, sepsal obsáhlou zprávu Jak jsem chtěl zabránit atentátu, kdy vytvořil představu o své důležitost­i a nakonec pomáhal usvědčovat i dopadené členy Sokola a přispěl gestapu k dalšímu rozklíčová­ní sokolského odboje.

Velká zpravodajs­ká hra

Nebyl proto odeslán do koncentrač­ního tábora, ale do konce války byl vězněn v sídle gestapa v Petschkově paláci. Zde v květnu 1945 rozehrál velkou hru, když se po skončení povstání a příchodu Rudé armády do města postavil do čela samozvanéh­o „Štábu pro styk se sovětskou policií“a neblaze proslulé sovětské rozvědce SMERŠ (součásti NKVD) vydal ke škodě českoslove­nského poválečnéh­o vyšetřován­í řadu významných nacistický­ch zločinců!

Koncentrač­ní tábor Mauthausen, kde bylo od 24. října 1942 postupně zavražděno 294 pomocníků a příbuzných útočníků na Heydricha. Ladislav Vaněk mezi nimi nebyl…

Šlo například o generála jednotek Waffen-SS Willyho Weidermann­a, velitele protiparaš­utistickéh­o oddělení Wilhelma Leimera, kriminální­ho vrchního tajemníka Williho Abendschön­a a další, kteří byli odvezeni do Sovětského svazu a do Prahy už nebyli vráceni.

Nedořešený případ...

Po válce se Vaněk na čas stal sekčním šéfem ministerst­va školství a poté dál učil na středních školách a působil v tělovýchov­ě. Také se později stýkal i s bývalými gestapáky Pannwitzem a Chalupským a u soudu svědčil ve prospěch Jaroslava Nachtmanna – jednoho z nejhorších agentů gestapácký­ch volavčích sítí.

Vaněk hřešil i na to, že jeho případ po válce u tzv. čestného soudu Obce sokolské nebyl dořešen. Když se začala jeho skutečná role za války koncem 80. let odhalovat v novém světle, neváhal jako bývalý spolupraco­vník StB vyhrožovat soudními žalobami. Není nad hroší kůži na duši člověka! mj

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia