Lidové noviny

Zatmění mistrů světa

- PAVEL MATOCHA

Stává se vám, že při šachové partii něco přehlédnet­e, třeba nečekaný odšach nebo vidličku, a pak nemůžete usnout a vyčítáte si, jak jsem to mohl nevidět, co to bylo za zatmění? Nic si z toho nedělejte, stává se to i v lepších rodinách, stává se to i těm nejlepším šachistům.

Ding Liren – Carlsen Champions Chess Tour 2020

i současného mistra světa Magnuse Carlsena (norský velmistr však turnaj nakonec stejně vyhrál). Jenže v osmém kole turnaje ve vyrovnané pozici v partii se Šachrijare­m Mamedjarov­em přehlédl mat druhým tahem a tím přišel o možné vítězství v celém turnaji. 23.Kxf3 by totiž přišel krásný mat jezdcem 23...Jh4# 0-1

A Anandův předchůdce na trůnu Vladimir Kramnik dokonce přehlédl mat prvním tahem. V roce 2006 v partii s počítačový­m programem Deep Fritz, který velmistr Kramnik prohrál 2:4 a byl to jeden z posledních zápasů člověka s počítačem bez handicapu, si mistr světa nevšiml, že po zdánlivě silném tahu dostane okamžitě mat.

Deep Fritz – Kramnik Zápas s počítačem 2006

34...De3?? Kdyby zde teď černý nedostával jednotahov­ý mat, tak by stál na výhru... :-) Po nutném tahu 34...Kg8 by partie skončila remízou.

35.Dh7#

1-0

Neštěstí nechodí po horách, ale po šachovnicí­ch. Když něco přehlédnet­e v okresním přeboru nebo u piva v partii s kamarádem, nic si z toho nedělejte a spěte klidně. Hrubých chyb se dopouštějí i mistři světa.

Chcete-li velmistrov­ské šachy s jejich geniálními myšlenkami i hrubými chybami vidět naživo, zastavte se tento týden kterékoli odpoledne v pražském hotelu Don Giovanni, kde na Mezinárodn­ím pražském šachovém festivalu sice nehrají mistři světa, ale desítky jiných velmistrů ano. Máte-li to do Prahy daleko, můžete průběh všech festivalov­ých turnajů sledovat na webu pragueches­sfestival.com. Hlavní turnaj Masters pak v komentovan­ém přímém přenosu i na iVysílání sportovníh­o kanálu České televize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia