Lidové noviny

Jak utratit tisícovku

-

Když řeknu, že chci psát o tom, jak je těžké utratit tisícovku, možná si pomyslíte, že už bych radši neměla psát vůbec. Přece není nic banálnější­ho. Stačí nakoupit jídlo na dva dny a prachy jsou fuč. Jenže já nemluvím o tisícovce v peněžence nebo na kartě, ale na voucheru.

Voucherů neboli dárkových poukazů mám doma několik, vesměs propadlých, protože jsem na ně zapomněla nebo se mi nechtělo podnikat výlet do omlazovací­ho studia, kde pak neakceptuj­í reklamace. Původně jsem odložila i letáček vyzývající obyvatele Prahy 1, aby se zaregistro­vali na stránkách městské části, která jim ve snaze podpořit podnikatel­e poskytne voucher na 1000 Kč. Částka se má utratit v některé místní provozovně. Samotný nápad mi nepřišel špatný, akorát že provozovny pro místní obyvatele na Malé Straně už nemáme. Myslím užitečné provozovny, ve kterých se neprodávaj­í jen skleněné korálky a dřevěné sovy pro turisty. Vlastně jedna užitečná tu zbyla, nevelká samoobsluh­a u Karlova mostu. Chodím tam pro chleba, takže není divu, že se mě zeptali, proč jsem se ještě nezaregist­rovala.

Internetov­á registrace byla snadná, horší je to teď s nákupem. „Voucher? To musí kolegyně,“omlouvá se mladý muž, který právě sedí v pokladně. „Tak nic,“couvám při pohledu na frontu za svými zády. „Možná v neděli bude míň lidí.“V neděli dopoledne zaskakuje v pokladně, obléhané výletníky, brigádnice. „Dneska néé,“prosí při zmínce o poukazu.

Asi je přece jen lepší všední den, říkám si s odhodláním utratit celou částku najednou, abychom to měli z krku. Ve středu si vypůjčím důchodcovs­kou tašku na kolečkách. Jenže zrovna přivezli zboží, vedoucí opustila místo u druhé pokladny, čímž se původně malá fronta začíná prodlužova­t. Jít zpátky s tou příšernou taškou prázdnou se mi ovšem nechce, tak nakládám a odhaduju, co by se do mé malé kuchyně s malou ledničkou ještě vešlo. Dost přitom překážím těm, kdo si chtějí koupit pouze něco málo ke svačině. U pokladny pouštím tři před sebe. „Když máte jen tu vodu…“

Nakonec nezbývá než objemný nákup vyložit a zašeptat slovo „voucher“. Pokladní tentokrát rovnou volá o pomoc. Co volá, křičí! Záchranná síla přibíhá udýchaná, ale kompetentn­í k provedení úkonu. Střídání na židli, kvedlání klávesami, a ještě dalšími na jiném přístroji: „Kód?“Vzhlédne ke mně posila. Vytáhnu občanský průkaz. „To nechci, musela jste dostat kód do telefonu,“vysvětluje s lehkým ukrajinský­m přízvukem…“Vytáhnu svou tlačítkovo­u Nokii: „Ale psali, že stačí občanka…“Paní se diví, ale je hodná, takže se dá do luštění a přeťukáván­í těch malých čísílek z průkazu.

Hurá, klaplo to! Vrhám omluvné pohledy na třídu italských školáků za mnou a doufám, že jsem utratila všechno. Zklamání je nemalé. Dělá to jen šest stovek, přitom platnost voucheru končí za týden. No napadlo by vás, že je u nás tak levně?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia