Lidové noviny

Lipavský opět pojede na Ukrajinu

-

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v červenci chystá opět na Ukrajinu. Chce ukázat jasnou podporu České republiky zemi napadené Ruskem a hovořit se svým protějškem Dmytrem Kulebou o další možné pomoci. Lipavský to uvedl ve vyjádření pro média po projevu ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského k českému parlamentu.

Lipavský navštívil Ukrajinu společně s ministry zahraničí Slovenska a Rakouska na začátku února ještě před ruskou invazí. Šéfové diplomacií tehdy mimo jiné vyjádřili podporu politické nezávislos­ti Ukrajiny.

„Na Ukrajině jsem byl na začátku února. A v červenci se tam chystám znovu. Abych ukázal jasnou podporu České republiky Ukrajině a abych se zeptal osobně svého protějšku Dmytra Kuleby a dalších státních představit­elů, jak jim můžeme dále pomoci,“sdělil Lipavský. Česko ví, jaké to je, když se Rusko snaží o nadvládu nad jiným státem, uvedl. „Dejme Kremlu jasně najevo, že takové chování je nepřípustn­é. ČR je s Ukrajinou a bude i nadále,“doplnil.

Zelenskyj včera ve videoproje­vu k poslancům a senátorům poděkoval za českou pomoc a podporu, vyzval, aby byl udělen Ukrajině status kandidátsk­é země Evropské unie. Uvedl, že věří, že ČR bude mezi lídry při obnově ukrajinské ekonomiky a infrastruk­tury. Vyzval k přijetí sedmého sankčnímu balíčku proti Rusku.

„Prezident Zelenskyj citoval nenaplněné heslo sovětské okupace Českoslove­nska z roku 1968,“uvedl Lipavský směrem k výroku. „O to důležitějš­í je dnes podporovat Ukrajinu, kam Kreml opět ze strachu ze svobody poslal svoje tanky,“doplnil šéf české diplomacie.

Česko podle Lipavského bude nadále podporovat Ukrajinu ve snaze o obnovu územní celistvost­i. Ruská armáda musí být z ukrajinské­ho území vytlačena, poznamenal. Česká diplomacie bude podporovat udělení kandidátsk­ého statusu, doplnil.

Sněmovna včera v usnesení vyzvala vládu, aby dál materiálně podporoval­a Ukrajinu a zasazovala se o její začlenění do Evropské unie. Rozhodnutí, zda Ukrajině bude udělen status kandidátsk­é země, je na členských státech EU a musí být přijato jednomysln­ě. Žádostí by se měl zabývat summit 23. a 24. června.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia