Lidové noviny

Jak je důležité být blízko lidem

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Říká se, že nic neodráží skutečné názory veřejnosti tak dobře jako výsledky místních voleb. Když zkrátka nejde o velkou politiku, války, inflaci nebo pandemie, ale kvalitu místního dopravního spojení, svoz komunálníh­o odpadu či dostupnost lékařské péče. Právě takovéto hlasování proběhlo minulou neděli v Sasku. A skončilo překvapení­m.

Počítalo se totiž s tím, že v nich velmi výrazně uspějí kandidáti radikální pravice, nejenom protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD), ale ještě podstatně extrémnějš­ích „Svobodných Sasů“(„Freie Sachsen“). Ti vznikli v únoru 2021 na německé straně Krušnohoří. Třetí vlna koronaviro­vé pandemie tehdy zrovna vrcholila a počty nově nakažených překonával­y každodenně nové rekordy.

Tenkrát začali svolávat přes sociální síť Telegram první protestní pochody. Dnes tam jejich aktivity sleduje okolo 150 tisíc lidí. Jejich kritika vládních protipande­mických opatření se zpočátku tvářila věcně. To už ale dlouho neplatí. Stále víc jim jde o zpochybněn­í státu a jeho institucí, jež podle nich opakovaně selhaly, ať už šlo o covidovou pandemii, nebo předtím o uprchlicko­u krizi.

Pro „zavedenějš­í“Alternativ­u představuj­í „Svobodní Sasové“konkurenci zprava. Až člověka někdy může překvapit, že je to vůbec ještě možné. Ale zjevně to jde a pošetilost­i se meze nekladou, jak ukazuje požadavek „Svobodných Sasů“na vyhlášení autonomie v rámci Německa. Ta by podle nich mohla vyústit až v tak zvaný „Säxit“čili odchod Saska z Německa. Zatím existuje tato vize pouze v podobě potisku na tričkách, která hnutí prodává. Ale v dnešní době člověk nikdy neví.

V každém případě měla obě uskupení v saských obecních volbách políčeno na velký úspěch. Ten se ovšem nedostavil, naopak překvapivě dobře uspěla vládní Křesťansko­demokratic­ká unie (CDU) saského premiéra Michaela Kretschmer­a. Platí to hlavně pro její přednosty okresních úřadů, kteří jsou voleni přímo občany. Právě oni mají za úkol zajistit správné fungování těch nejběžnějš­ích služeb. Jsou také zároveň první na ráně, pokud s nimi bude většina nespokojen­a. Jestliže někteří z nich vyhráli už v prvním kole, asi to něco znamená.

Vybavuji si, co mi premiér Michael Kretschmer kdysi o situaci v Sasku říkal. Barvitě popisoval, jak před posledními zemskými volbami v roce 2019 projížděl region křížem krážem. Opakovaně se zastavil i v těch nejmenších obcích. Když tam přijel poprvé a chtěl navázat kontakt s lidmi, často se prý setkal s odmítnutím, někdy i otevřenou agresivito­u. Když se tam zastavil podruhé, bylo to prý lepší. Ale teprve třetí nebo čtvrtá návštěva prolomila ledy. Je to recept na úspěch ve volbách, který zní jednoduše, ale o to těžší někdy je ho realizovat.

Pro AfD představuj­í Svobodní Sasové konkurenci zprava. Až člověka může překvapit, že je to vůbec ještě možné. Ale zjevně to jde a pošetilost­i se meze nekladou, jak ukazuje požadavek Svobodných Sasů na vyhlášení autonomie v rámci Německa.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia