Lidové noviny

Nasazení a spolupráce mají velkou moc

-

Řada z nás má strážníky spojené hlavně s hlídáním pořádku ve veřejném prostoru či s nepříjemný­m zážitkem pokutování. Není to úplně spravedliv­é, strážníci totiž plní spoustu dalších důležitých úkolů, o nichž se až tak často nemluví. Jedním z nich je starost o zvířata, která se ocitnou (dočasně nebo trvale) bez svých páníčků. Právě městští policisté jsou těmi, jež k opuštěným tvorům voláme a kteří je v případě potřeby převážejí do útulků.

Tyto situace řešíme i na pozadí jiných dramatický­ch událostí. Vzpomínám si například na jeden velký požár bytu, při kterém mě hasiči přizvali na místo. Našli jsme tam pejska, o něhož se majitelka dočasně nemohla postarat, protože musela být převezena do nemocnice. Zvířete se tak ujali právě strážníci a odvezli ho na místo, kde získalo dočasný azyl.

V několika případech skvěle zafungoval­y sociální sítě, díky kterým dokážeme šířit zprávy o zatoulanýc­h zvířátkách doslova rychlostí blesku, a v sousedech se vždy vzedme velká vlna solidarity. Asi nikdy nezapomenu na případ osiřelého králíčka. Paní

Renata ho krátce po Štědrém dnu roku 2018 objevila v Heroldovýc­h sadech. Neváhala, napsala nám, my jsme dali příspěvek na Facebook – a během půl hodiny jsme měli hned tři zájemce, nakonec si Herolda vzala paní Týna.

Velký zájem a bouřlivou debatu vzbudil i pes přivázaný k plotu v parku Gutovka. Bohužel, tentokrát se původní ani nový majitel přes online prostor nenašel, a pejska tak museli strážníci naložit do auta a vyrazit s ním do útulku. Diskutujíc­í ale jeho osud dál sledovali a informoval­i ostatní, že už je možné ho adoptovat.

Kromě řešení těchto konkrétníc­h krizových situací je velmi důležité nezapomína­t ani na zvířata, jež se v útulcích již ocitla. Na tomto místě bych ráda vyjádřila svůj vděk a obdiv paní Eisnerové, která se dlouhodobě stará o Heroldovy sady, kde každoročně pořádá, ve spolupráci s naší městskou částí, komorní dobročinno­u akci. Vloni již podevatená­cté nazdobila speciální vánoční stromeček, pod který občané mohli nosit zvířecí deky, pelíšky, dobroty a další praktické věci pro psy a kočky. Dary pak putují právě na místa, kde se němé tváře ocitly.

Možnosti městské části, jak pomáhat opuštěným zvířatům, jsou omezené. Příběhy ale ukazují, jak velkou moc mají spolupráce a nasazení byť jen mizivého zlomku z našich více než 110 tisíc obyvatel.

 ?? ?? RENÁTA CHMELOVÁ starostka Prahy 10, VLASTA
RENÁTA CHMELOVÁ starostka Prahy 10, VLASTA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia