Lidové noviny

Maminka u zápasu hodně trpěla

Nový šampion UFC v polotěžké váze Jiří Procházka zůstává i několik dní po slavném triumfu kritický ke svému výkonu

- ANTONÍN VAVRDA

Do redakce Lidových novin dorazil první Čech s mistrovský­m pásem nejslavněj­ší MMA ligy světa s úsměvem na tváři. Přestože měl Jiří Procházka (29) za sebou nedělní těžkou titulovou bitvu, ve které zdolal Brazilce Glovera Teixeiru až půl minuty před koncem, dlouhý let i řadu mediálních povinností, vyzařovala z něj pozitivní energie.

„Ten mumraj kolem mě je náročný, ale byl to hlavní cíl mojí cesty, takže tak to beru. Chtěl jsem to,“začal své povídání rodák z Hostěradic na Znojemsku. Následně ale přešel do svého tradičního rozjímání: „Na druhou stranu tomu větší význam nepřikládá­m, protože jsem nepodal v zápase výkon, jaký jsem chtěl. Pás pro mě není tak důležitý jako skutečnost, když jsem já sám se sebou spokojený. A to jsem po souboji s Gloverem nebyl.“

LN Jaké bylo přivítání v Brně?

(Rozzáří se) Úžasné. Fakt skvělé, šlo ke mně opravdu hodně pozitivní energie ze všech těch lidí. Šlo z nich cítit, že jsou rádi za to vítězství.

LN Čekal jste takto zaplněné náměstí? Odhady mluví o pěti až osmi tisících fanoušků...

Na to se těžko odpovídá, protože jsem žádná očekávání neměl. Ale bylo to příjemné. Jsem skutečně rád za každého jednoho člověka, který dorazil.

LN Bylo to ono zápasnické Nagano, jak o vašem úspěchu někteří mluvili?

Kdy bylo Nagano?

LN V únoru 1998.

To mi bylo šest let, těžko hodnotit, protože si to nepamatuji. (pousměje se) Já to beru tak, že reprezentu­ji Českou republiku, pokud je pro nás jako národ Nagano nejvíce, tak ano, je tohle Nagano pro MMA. Ale bez urážky, MMA, boj jako takový je pro mě nejvíce ze všeho. Tohle už není o sportu. Jestli některý zápasník bere boj jen jako sport, tak nikdy nemůže naplno vyniknout. Není to jen o pohybu, je to osobní, musíte druhého překonat, přemoct, nejde jen o body.

LN O tom byl i zápas s Gloverem? Bylo to více než sport?

Ano. Je to tak.

LN Bylo to nahoru dolů. Vnímali jste to v rohu stejně?

My hlavně řešili můj výkon. Řešili hlavní body taktiky.

LN Takže vám trenéři neříkali před posledním kolem, že ho musíte pro výhru ukončit?

To ani nemuseli, věděl jsem, že má navrch. Že pokud chci jeho šampionský pás, musím být jasně lepší, což se nedělo. Byly tam světlejší okamžiky, ale ne po celou dobu zápasu. Takže jsem věděl, že budu muset do posledního kola něco vymyslet.

LN Viděl jste už záznam duelu?

Ano, včera.

LN Už jste si ho analyzoval?

Domluvili jsme se, že si analýzu necháme na později, ale hlavní body toho, co se nepovedlo, vím. Nechám si je pro sebe, a co z toho vzejde, ještě uvidíme. Mně osobně se některé pasáže fakt líbily, třeba ty, kdy šlo o wrestling a já ukázal všem, že jsem se v něm opravdu zlepšil, ukázal jsem tam dobré momenty se skvělým wrestlerem. Ale celkově to byl strašný výkon.

LN Dostal jste se i na zemi do nějakého kritického momentu?

Párkrát tam od něj prošla nějaká bomba, kterou jsem cítil, ale že bych na tom byl nějak špatně, to ne. Když údery soupeře vidíte, jste připravený jim čelit.

LN Sám sebe jste zkritizova­l za výkon, zároveň mluvíte o cestě zápasníka. Posunul vás i takto – ve vašich očích špatný výkon – na této cestě?

Každý zápas vás posune. Hlavní je umět se na vše dívat nakonec pozitivně. Já jsem bohužel hodně kritický, hodně dlouho se ve všem hrabu, možná až zbytečně. Třeba na tomto musím zapracovat.

LN Uděláte si teď radost nějakým dárkem?

Už nějakou dobu něco řeším, ale nechci o tom mluvit veřejně. Musím zainvestov­at do baráku, ale jsou tam i další záležitost­i.

LN Je pro vás důležité vědět, za kolik zápasíte? Zasahujete do jednání o smlouvě, nebo to necháváte čistě na svém týmu?

Jasně že do toho vstupuji. Důležité je, abych znal výslednou podobu smlouvy, základní body v ní. Nestrkám nos do všeho, nejsem manažer, ale zápasník, samozřejmě ale chci vědět, jaké mám podmínky pro další zápas.

LN Řešíte nebo vnímáte, že finanční podmínky v UFC nejsou tak dobré jako v jiných MMA organizací­ch nebo třeba v porovnání s boxerskou špičkou?

Tohle jde mimo mě. Kdybych to začal řešit, staly by se finance mojí prioritou a začalo by upadat to hlavní, tedy výkon, zápas, cesta, nastavení sama sebe. Tohle si prostě nemohu dovolit. Je to jednoduché, chci zápasit nejlépe, jak umím, a když se mi to bude dařit, tak se prozápasím k těm nejlepším penězům.

LN A co pro vás znamená pás šampiona UFC?

Potvrzení toho, že jsem na správné cestě.

LN Hýčkáte si ho, berete si ho do postele pod polštář?

(Rozesměje se) Je to hezká trofej, ocenění, ještě si detaily občas prohlížím, ale důležité jsou jiné věci. Věřím, že to tak měli další šampioni, ti, kteří dokázali titul obhájit. Pás je pás, hlavní je to, co se děje. Vaše činy. Samozřejmě nechci hodnotu pásu nějak degradovat, je důležité ho mít, nějak vás to definuje pro ostatní, ale důležitějš­í jsou jiné věci.

LN Stihl jste se otočit doma? Viděli pás příbuzní, maminka?

Ano. A o víkendu bude oslava doma v Hostěradic­ích, tak tam ho také samozřejmě donesu.

LN Co vám na pás a zápas řekla maminka? Dívala se?

Ano, samozřejmě. Ale hodně u toho musela zavírat oči, nebyla úplně nadšená z toho, co viděla, nezvládala průběh zrovna dobře. To je další z důvodů, proč mě můj výkon štve. Že jsem se tam nechával od Glovera hodně a zbytečně mlátit. Je mi smutno z toho, že se musela maminka na tak špatný výkon dívat, prostě budu muset udělat ve svém životě nějaké změny. Větší změny, ať mohu zápasit trochu jiným způsobem, než tomu bylo v tomto zápase.

LN Jaké změny? Jak se můžete ještě měnit, teď jste třeba pracoval na zmíněném wrestlingu...

Nejde o sportovní stránku, není to o tréninku, jde o životní postoje a záležitost­i, které teď musím vyřešit.

LN Myslíte osobní život?

Ano.

LN Jak jsou pro vás vlastně důležité žebříčky? V polotěžké váze UFC jste šampionem, napříč vahami jste jedenáctý, dle respektova­ného FightMatri­xu pak číslem osm, nejvýše postavenou polotěžkou vahou napříč organizace­mi.

Pro mě začíná být stále více důležité být ten nejsilnějš­í chlap na celém světě. V boji dle přesně daných pravidel. Mít sám před sebou pocit, že jsem nejlepší ze všech. Udělat z těla i své mysli zbraň a udržovat ji nabitou. A neustále své postavení potvrzovat.

LN Nejsilnějš­í chlapi jsou v těžké váze...

V tomto ohledu to beru bez rozdílu vah.

LN Takže nejdůležit­ější jsou pro vás žebříčky, kde se porovnávaj­í bojovníci bez rozdílu vah?

Přesně. Teda, důležité… Zajímá mě to jako každého bojovníka. Ale nejdůležit­ější je ten vnitřní pocit, že dávám a ukazuji ze sebe maximum.

LN Existuje varianta, že byste se někdy do těžké váhy posunul?

Ano, klidně.

LN A koho si nejvíce přejete do dalšího zápasu, kdyby to bylo jen na vás?

Pokud jsem nad někým přemýšlel, tak nad Aleksandar­em Rakičem, se kterým máme otevřený účet, cítím, že to mezi námi není uzavřené, dokončené. Několikrát jsem si sám za sebe říkal, že bych s ním chtěl bojovat. Když do mě pořád šije, pojďme to teda udělat, ať už o tom konečně nemusíme furt dokola mluvit. Ale teď Rakiče porazil Blachowicz, navíc se zranil. Takže uvidíme, jak se domluvíme s UFC.

LN Poslední dva roky se průběžně mluví o návratu UFC do Prahy. Dovedete si představit zápas s Polákem Blachowicz­em či Rakušanem Rakičem na své domácí, české půdě? Ať už v pražské O2 Arena, nebo třeba pod otevřeným nebem?

Určitě by to bylo zajímavé, opravdu super. Už jsme se o tom ale v týmu bavili a zatím tato varianta nepřipadá příliš v úvahu. I když by bylo krásné vstupovat do klece coby šampion na české půdě, to bezesporu. Bylo by parádní ukázat tady u nás českému lidu titulový duel českého zápasníka. To by bylo super. Opravdu. Ale teď to není příliš reálné.

LN Od spekulací k realitě. Jak vyplníte čas mezi nedělním vítězstvím a první obhajobou?

Na začátku července se musím otočit do Las Vegas na galavečer UFC a splnit mediální povinnost. (Procházka by se měl setkat také s prezidente­m ligy Danou Whitem.) A potom bych si rád trochu odpočinul, odjel někam na dovolenou k moři. Chtěl bych načerpat sílu a zase se vrhnout do tréninku.

 ?? FOTO MAFRA – VAVRÍKOVÁ/ZÁTORSKÝ ?? Šampion Procházka. V pondělí odpoledne si držitel pásu slavné UFC užil bouřlivé přivítání v Brně, následně začal plnit mediální povinnosti, v jejichž rámci zavítal také do redakce Lidových novin (nahoře).
FOTO MAFRA – VAVRÍKOVÁ/ZÁTORSKÝ Šampion Procházka. V pondělí odpoledne si držitel pásu slavné UFC užil bouřlivé přivítání v Brně, následně začal plnit mediální povinnosti, v jejichž rámci zavítal také do redakce Lidových novin (nahoře).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia