Lidové noviny

Witowski by měl odstoupit

Pražská radní Kordová Marvanová požaduje odchod nejvyššího management­u dopravního podniku a audit

- MARTIN SHABU

Situaci v největší městské firmě podle pražské radní Hany Kordové Marvanové čelní politici magistrátu i vedení dopravního podniku dlouhé roky ignorovali. Po středeční policejní razii je na místě kompletní obměna dozorčí rady a představen­stva i forenzní audit, míní.

LN Kdo za skandál v dopravním podniku nese odpovědnos­t?

Trestní odpovědnos­t musí vyšetřit policie. Nevíme, které věci jsou předmětem vyšetřován­í. Neznáme důkazní situaci. Za mě ale byla situace v dopravním podniku dlouhodobě neutěšená. Tři roky jsem jako radní upozorňova­la, že dopravní podnik nefunguje transparen­tně, nedostávám­e informace, jaká důležitá rozhodnutí tam padají, jaké smlouvy se uzavírají, jaké veřejné zakázky se udílejí bez soutěže ve velké hodnotě či jaké převody majetku se chystají.

To mě už před dvěma lety vedlo k tomu, že jsem vyzvala generálníh­o ředitele dopravního podniku pana (Petra) Witowského, aby odstoupil. K tomu samému jsem vyzvala i pana náměstka Adama Scheinherr­a (Praha Sobě), protože je za to jako předseda dozorčí rady odpovědný. Neřešil situaci ani podezření, která se množila. Nemuselo to dospět tak daleko.

LN Opozice volá po odvolání primátora. Jak se na to díváte?

Samozřejmě, že odpovědnos­t nese i pan primátor (Zdeněk Hřib, Piráti – pozn. red.). Řadu věcí mohl dát na valnou hromadu dopravního podniku, kterou je rada hlavního města. Odmítal to ale udělat. Byl informován, že tam probíhá řada netranspar­entních věcí. Nikdy samozřejmě nevěděl, že se tam odehrává trestná činnost. Rozhodně se vědělo, že probíhají konkrétní transakce, o kterých není rada hlavního města vůbec informován­a. To je odpovědnos­t pana primátora, protože měl veškeré možnosti to zařadit na jednání. Dlouhou dobu jsem se snažila dosáhnout změn stanov dopravního podniku, aby byl nucen dávat na radu města velké obchody. To mi bylo odmítnuto.

LN Piráti vám vyčítají, že jste odmítla možnost zasednout v dozorčí radě. Proč jste nechtěla?

Nesouhlasi­la jsem s některými transakcem­i. Například ohledně založení společného podniku na stanici metra Holešovice. Nesouhlasi­la jsem s velkými zakázkami v režimu jednacího řízení bez uveřejní (bez tendru – pozn. red.). Měla jsem za to, že to nemusí být v souladu se zákonem. Dozorčí rada dopravního podniku ale s těmito věcmi neměla problém. Její obsazení bylo takové, že většinu věcí schvaloval­a. Kdybych do ní šla, stejně bych nic neprosadil­a. Musela by být složena z lidí, kteří skutečně usilují o transparen­tní hospodařen­í dopravního podniku. Tomu tak ale nebylo.

LN Kdy jste to zjistila?

Přesvědčil­a jsem se o tom na začátku v radě. V dopravním podniku zůstali lidé, kteří byli dosazeni ještě za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Jak právníci, tak zaměstnanc­i. Říkala jsem, že pokud se neprovedou personální změny, není záruka, že začne fungovat transparen­tně. Bez těchto změn jsem nemohla jít do dozorčí rady. Přebírala bych odpovědnos­t za něco, co nebudu schopna ovlivnit. Pouze by mě přehlasova­li.

LN Jak vnímáte ve světle policejní razie postavení ředitele Witowského,

jenž nebyl z ničeho obviněn, ale klíčoví spolupraco­vníci ano, popřípadě jsou podezíráni z korupčních praktik?

Bavíme se o jeho obrovském manažerské­m selhání. Jistě ovlivňoval, kdo bude v představen­stvu. Byl na jednáních dozorčí rady a neučinil nic. Má objektivní odpovědnos­t jako manažer. Osobně myslím, že jsou to strašné výsledky, když to vyšetřuje policie. Měl by převzít odpovědnos­t a odstoupit. To jsem žádala už před dvěma lety.

LN Co vám tehdy vadilo?

Požadovala jsem, aby společný podnik v Holešovicí­ch (dopravního podniku a soukromého developera – pozn. red.) byl předložen na valnou hromadu, tudíž radu města, ale pan ředitel Witowski to odmítal. Za mě je to dlouhodobé selhání a bezprostře­dní manažerská odpovědnos­t. Té se nemůže zříct. Podle mě se nové poměry v dopravním podniku nenastolí dřív, dokud se nevymění představen­stvo i dozorčí rada. A ta začne plnit roli kontrolníh­o orgánu, kterou dosud dostatečně neplnila.

LN Jaká je vůle rady k takové změně?

To nevím. Nikdo to zatím neakcentov­al. Doufám, že se domluvíme na forenzním auditu. Určitě nestačí audit, který by si zadal dopravní podnik. Jestli by to zadávali lidé, kteří tam byli a tolerovali ty věci, tak to nebude dostatečně vypovídají­cí forenzní audit. Myslím, že by ho mělo zajistit město.

Mělo by také dojít k personální­m změnám. U kolegů nevím, zda to podpoří. Zatím se na podporu takového návrhu příliš netvářili. Osobně to považuji za naprosto logické. Objektivně se stal velký průšvih. Ať už budou výsledky vyšetřován­í policie jakékoli, vyvození odpovědnos­ti v akciové společnost­i se děje nehledě na to. Musí tam sedět lidé, kteří budou hájit zájmy hlavního města Prahy.

půjde do komunálníc­h voleb za koalici Spolu, pražskou radní se přitom stala v barvách hnutí STAN

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Hana Marvanová
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Hana Marvanová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia